Ez az egyik jellegzetes szójáték, ahogy Észtországról manapság beszélnek, nem minden alap nélkül. Személyes élménnyel kezdem megint. Tulajdonképpen az első vagy második nap, miután megérkeztünk Tallinnba, szembesültem azzal, ami azóta az én életem hétköznapjaivá is vált. Gyakorlatilag a teljes észt közigazgatás az interneten van.

Elmenni egy hivatalba olyan élmény, mint amikor kis költségvetésű filmben nem jutott már pénz statisztákra, ettől ugyanaz a néni szolgál ki mindenhol, és kétszereplős minden történet, mert senki más nincs a helyiségben.

Négyszer voltam az önkormányzatnál 3 hónap alatt (jobbára a magyar papírok miatt). És mindig ugyanaz a hölgy volt, és soha egyszer sem volt előttem senki. Bankban is akkor van sor, ha nyugdíj kifizetés van, mert az idős emberek egy része ha másért nem hát megszokásból még bemegy felvenni a nyugdíjat.

EUs állampolgár lévén én két héten belül megkaptam az észt személyi igazolványt, ami itt minden további tranzakció alapja. Az interneten. Az igazolvány gyakorlatilag egy chip-kártya, amihez mint egy mobiltelefonnál vagy bank kártyánál pin-kódot és egy második, hosszabb pin-kódot adnak. Az egyik lesz az azonosító, belépő, kód, a másik az aláíró. Az igazolványhoz kell leolvasó is, ami egy kicsi kütyü, 4 euróért mindenhol lehet kapni és mint egy egeret hozzácsatlakoztatod a leolvasót a számítógéphez és a leolvasóba helyezett igazolványon keresztül mindent intézhetsz a neten.

176633_5.jpg

Hogy mit?

Okmányiroda, lakcímnyilvántartás, földhivatal, anyakönyvi ügyek, állampolgárság, bevándorlás, rendőrségi ügyek, iskolai beiratás, közjegyző, polgárjogi ügyletek (egy szerződést e-mailben is meg lehet kötni mert van elektronikus aláírás), egészségügy. Az összes leletem és adatom fent van a neten, ha meg akarom nézetni a vérképem egy ausztrál orvossal, letöltöm, elküldöm neki. Aztán hogy folytassam a sort, Észtországban elektronikusan zajlanak 2005 óta a helyhatósági választások, és elektronikus volt a legutóbbi népszámlálás is.

Szigorú törvény van arról, hogy minden velem kapcsolatos adat az én tulajdonom, nincs olyan, hogy külön kérnem kell, az én chipkártyás igazolványommal minden rólam szóló és a közigazgatásban meglévő információhoz azonnali hozzáférésem van. Nem kell semmiféle földhivatali papír, meg nullás papír, meg adóigazolás, hanem úgy mellékelem az e-mailben küldött beadványaimhoz ezeket közvetlenül letöltve az elektronikus rendszerről, mint amikor családi fotókat küldök a húgomnak a nyaralásról.

Csak igazolvánnyal lehet bankolni. Lehet anélkül is, akkor egy a bank által adott kódkártyával lépsz be, de ha nincs chipkártyás igazolványod, nem vagy senki, nem létezel, a bank maximum 200 EUR erejéig enged bármilyen tranzakciót csinálni. Magyarán szólva az elektronikus közigazgatás nem párhuzamos, lehetséges opció, hanem az egyetlen létező és elfogadott formája állam és polgára kommunikációjának. Nincs papír alapú párhuzamosság. Én itt még levelet nem kaptam. E-mailben értesít az egyetem, a rendőrség, a bank (a bank fel is hív, sokkal személyesebb mint nálunk, de ez azt hiszem azért van mert a bankszektor 80%-a skandináv kézben van itt), a bevándorlásügy, az önkormányzat. És amit e-mailben válaszolsz az hivatalos levél. Amennyiben az igazolványoddal írod alá. Az aláírás annyit tesz, hogy az első pin-kóddal azonosítod magad, a másodikkal megerősíted, hogy ezt a levelet te hivatalosan aláírod. Szerződés, bevallás, dokumentumok beküldése, adatlapok, minden mehet simán a neten.

Mindennek persze az alapját adja, hogy Észtországban 77,5%-os volt az internethasználók aránya 2011-ben. Ezzel a 28. helyet foglalják el a világon. Összehasonlításképpen a lista 10. helyén szereplő Finnországban ugyanez az arány 88.6%, az észtek olyan országokat is megelőznek, mint az internet alapú gazdaságára igen büszke Szingapúr, mely 72,5%-os penetrációjával a 30. helyet foglalja el.

By-Jarek-Jõepera-e1380581028257.jpg

Nagyon érdekesen megváltoztak a szokásaim itt ettől. 10 eurónál nagyobb címletű pénzt szerintem két hónapja nem láttam. A neten fizetem be a számláimat, ott kapok értesítést a papírügyeimről, ott veszek távolsági buszjegyet, mozijegyet. Bérletet csak azért nem, mert tallinni lakosként nekem ingyen van a tömegközlekedés (erről majd külön bejegyzés később).

Mindennek, amit leírtam sok eleme megvan otthon is. Hiszen van ügyfélkapu, a bankok, piaci szolgáltatások elektronikusan nyújtanak egy csomó lehetőséget, mégsem áll össze a kép egy határozott, egyértelmű paradigmaváltássá. Magyarországon lehet élni (sokaknak kell) olyan életet, mintha 1975-ben lennél. Készpénz és személyes, papír alapú ügyintézés, hivatalokban kilincselés, sorban állás, egyértelműen hatalmi pozícióban lévő ügyintézők. És aki fifikás, meg van türelme kibogarászni dolgokat az elég messzire juthat már az ügyfélkapu rendszerén és a bankkártyás, online vásárlásos világban is. Ez azonban így megint egy kiváltság (értelmi, technológiai cenzus) és nem rendszer.

Nézzük meg kicsit ennek az e-közigazgatásnak a hátterét Észtországban. Hogyan jutottak el ide?

Tulajdonképpen megint az oroszok tehetnek mindenről. Az észt rendszerváltás egyik nagy különbsége a magyar rendszerváltástól az, hogy itt tényleg teljes és drasztikus újrakezdés volt. Részben kényszerből (nem volt továbbélő, vállalható örökség) részben pedig tudatos döntés eredményeképpen (minden, ami ma Észtország, az a Szovjetunió makacs tagadása). Ez a kettősség amúgy meg is adja az itt folyó dolgok dinamikáját, ezt a képletet ráhúzhatjuk majd más témákra is.

Szóval, amikor 1991-ben Észtország függetlenné vált, semmi nem maradt az államigazgatásból, és általában az ország működtetéséből, amit tovább vihettek volna. Közjogi értelemben sincs jogfolytonosság, az ország az 1940 előtti állapotokhoz tért vissza (lsd. ingatlan tulajdonjogok vagy az állampolgárság kérdésének jellegzetes baltikumi megoldásai). Újra ki kellett találni mindent. A nagy társadalmi ellátórendszereket (nyugdíj, egészségügy), a közigazgatást, és mindennek a nyilvántartási rendszerét, hiszen korábban minden végletesen Moszkvában összpontosult.

És ha újra ki kellett találni mindent, akkor miért ne álljanak rögtön az élére annak, ami amúgy is tendencia a világban. Ebben is benne van az a makacs bizonyítási kényszer, ami annyira jellemzi Észtországot és, ami kicsit mindig Moszkvának szól: - Szevasztok fiúk, a büdös életben nem jöttök ide vissza.

Amikor újra ki kellett találni az egész országot, éppen feljövőben volt az internet világa. Észtország le volt maradva az elektronika, és főleg annak infrastruktúrája terén. A telefon ellátottság olyan volt, mint Magyarországon kb. Tehát messze nem mondhatjuk, hogy valamiféle előnnyel indultak el azon az úton, amin aztán mára sok nyugati országot megelőztek. Tulajdonképpen viszonylagos fejletlenségüket fordították akkor előnnyé, amikor nem kötötték őket az előző 20-30 év infrastrukturális fejlesztései, hanem az internet okozta boom hullámán azonnal a legfejlettebb technológiákra váltottak. A dolog dinamikáját jellemzi, hogy az elektronikus, chipkártyás igazolvány mintáját még a finnektől vették át. Aztán többek között az észt elektronikus államigazgatás ellen 2007-ben Moszkva által (soha el nem ismerten) indított cybertámadások után, az ilyen és egyéb adatlopások ellen kifejlesztett titkosítási rendszert már a finnek is az észtektől tanulták. Hihetetlenül büszkék az észtek a közigazgatásuk teljes átalakítására.

Ami minden pozitív végkicsengése ellenére egyébként hatalmas nehézségnek bizonyult, de ma már - főleg a mi viszonyainkkal összehasonlítva - lehet inkább áldásként gondolni ezekre a kihívásokra.

El nem tudom mondani ugyanis, hogy én mennyire elviselhetetlen tehernek tartom azt, amit Magyarország közigazgatási (és közigazgatás alatt úgy általánosságban egy ország szervezését értem) örökségként hordoz. Sikítófrászt kapok azoktól a mondatoktól, amikor valaki nekem a híres, magyar közigazgatási rendszerről beszél. Mert annak sem közelmúltbéli (1990-2013), sem egy rendszerrel korábbi (1949-1990), sem pedig monarchiabéli birodalmi hagyományait nem tartom olyan örökségnek, amivel kezelni lehetne XXI. századi kihívásokat.

Az 1952-es közigazgatási törvény és annak végtelen számú toldozásai az 1952-es viszonyokat ülteti át állam és polgára viszonyaira. Kapott már valaha valaki körömfájás árán felszedegethető, többszörösen összekapcsozott levelet bármelyik magyar államigazgatási szervtől? Az a nyelvi és pszichológiai szövegkörnyezet, amik ezekből a levelekből áradnak az 50-es évek feljelentéseit idézik. Mi ezt hívjuk professzionális közigazgatásnak.

A magyar közigazgatás két alfaja a Gizike-Mancika vonalon tevékenykedő irodista nő, és a macho kultúránknak megfelelően felettük diszponáló, a korabeli TSZ-elnökök színvonalán bonbon-konyak vonalon mozgó férfi önkormányzati garnitúra. Valami tényleg van még bennük a Habsburg örökségből. A birodalmi szemlélet, és az ezzel párosuló arrogancia.

Az észt közigazgatás igen alaposan Mancikátlanítva van. Fájó kimondani, de kirúgták őket. Ahogy otthon is kéne. Helyettük most van mindenkinek chip-es igazolványa és megszűnt a hagyományos hivatalosdi és önkormányzatosdi, okmányirodásosdi és földhivatalosdi. Hogy kicsit egyértelműbben fogalmazzak. A valamikori tanácsok, nem úgy alakultak át, hogy ugyanaz a gárda kitette az önkormányzat táblát. Hanem abban a túlburjánzott az emberek életére rátelepülő hivatali formában MEGSZŰNT az egész. Jelentős megtakarításokat teremtve ezzel a költségvetés számára mellesleg.

Nem nagyon látni 35 évnél idősebb embert a közigazgatásban. Nincsenek ezek a jovális, elvtársból itt maradt, vállon veregetős urak. És a szemüvegkeretük felett jelentőségteljesen felpillantó, vállukon átvetett kosztümkabátban előterjesztéseket javítgató potentát feleségek, civilben szociális otthon igazgatónők. Számomra a közigazgatásnak ez a Magyarországon tovább élő hagyománya a kapun belüli munkanélküliség fehérgalléros verziója. A mai technológiai fejlettség szintjén semmi szükség nincs a hivatalok többségére és kiváltképpen nincs szükség arra a világra, amikor magukat mindig igen-igen elfoglaltnak és zaklatottnak mutató ügyintézők irodájának falán ehhez hasonló, viccesnek szánt feliratok vannak:

DEB026001_1_240x240.jpgMert ez a magyar közigazgatás igazi folklórja, és ettől az örökségtől kellene/lehetne megszabadulni mondjuk az észt példa alapján. Lépnénk egyet előre a rendszerváltásban..mondjuk abban, hogy többé nem lehetne a közigazgatást a hatalom kiterjesztett fenyegető karmaként használni.

Persze látom a kihívásait a lánglelkű, ifjú észt közigazgatásnak is. Sok a világmegváltó forradalmár, nagyon erős a lelketlen projektszemlélet, tele vannak ambícióval, jól fésült fiatalemberek lötyögnek az öltönyeikben, van ennek is egy kellemes arroganciája. Mindent azonnal akarnak, elsők akarnak lenni mindenben. Lesz még ezzel gond, de az egyértelmű, hogy a jól ismert packázós hivatali világ nem örökítődött át. Az internet kiváltotta..

Szerző: Zsoolt  2013.12.25. 11:53 36 komment

Címkék: internet közigazgatás Észtország e-government

A bejegyzés trackback címe:

https://tallinnban.blog.hu/api/trackback/id/tr225707976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔bаtyu♔ 2013.12.25. 18:20:38

Teljesen egyetértek. Az önkormányzat afféle állam az államban, saját jogszabály értelmezéssel.

Azzal együtt azt mondom, ezt érdemeljük, hiszen mi visszük szavazatainkkal tovább azt a garnitúrát, akinek ez a rendszer nagyon is megfelel, e mellett még korrupt is, a rendszer átláthatatlansága ezt ugyanis nagyon támogatja.

meg lehet nézni egy átlagos kerületi önkormányzatot, jó részük 20 éve is ugyanez volt, mitől változna?

komplikato 2013.12.25. 18:25:33

Ha ezt itthon meglépnék, mi lenne a több százezernyi, hasznos munkát az életben nem végző állami adminisztrátórral?
Milyen lenne már ha nem kéne 6 hivatalból 15 féle papírt szerezni 2013-2014-ben egy sima vállalkozás megalakításához? Mi lenne ha a munkaügye slátná a NAV adataimat, az önkormányzat a munkaügyi adataimat és mindenki látná, hogy nincs priuszom? Nem kéne 3-4-5x 3-5.000 okmánybélyeg, két hét szaladgálás és sorban állás, meg egy szatyor felesleges papírfecni ...

Gregbíró 2013.12.25. 18:33:35

A közigazgatás átalakítása kb 2000 önkormányzat megszűnését, és 500 000 közalkalmazott elbocsátását jelentené. Semmi szükség ezekre a munkahelyekre és intézményekre.
DE! Soha egyetlen politikus sem fogja ezt megszavazni. Magyarország marad a posványban, korrupcióban, dekadenciában, nihilben nekünk ez kell.

C_s_a_b_a 2013.12.25. 18:39:17

Négy évente ők alkotják a biztos szavazók _harmadik_ legszélesebb rétegét.

Ez felülír minden racionális üzleti tervet.

Egyúttal az önkormányzati törvény a helyi ügyekből a lakosokat kizárja, nincs jogunk beleszólni a döntéshozatalba.

Így lehetőség sincs a változtatásra.

vadkelet 2013.12.25. 18:45:10

Amugy nem ok voltak akiket par eve orosz hakkerek lelottek a kokorba mert basztattak a helyi orosz kisebbseget?

randomuser1 2013.12.25. 18:50:58

erről az jut szembe, h idehaza kurvajó a telefónia, usákiába meg, ahol az első távbeszélőt megcsinálták, fossar az egész
szal kurvára nem mind1 h nulláról, szűz területen, vagy valami hagyományos őskövületre építesz egy rencert.
az észtek szerencséje, h a ruszkikat utálják, a szovjet ökörséget egybe elvetették, jóhogy a most elérhető eszkozokből építettek államigazgatást.

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.12.25. 18:54:56

@Emmanuel Goldstein: verizon, es elmulik minden bajod. Ha spor vagy es beugrasz az olcsonak latszo metroPcs/sprint/tmobil mocsarba akkor sz@r, ha a verizon/att vel van contraktod akkor elfelejted azt a kifejezest hogy Did you hear me?

komplikato 2013.12.25. 18:55:18

@vadkelet: Nem a kissebséget "basztatták", az a ruszkiknál szokás, hanem "ajjas módon" le akartak bontani egy vörös hadsereg emlékművet. (Igaziból csak áthelyezni.)
És "csak" a bankrendzsert sikerűlt pár napra belassítaniuk.

randomuser1 2013.12.25. 19:04:57

@visszakettopadlogaz: monnyuk nem a mobilra hanem a vezetékesre gondoltam, de a cell is megér egy misét, kezdték a katonai szabvány cdma-val, most lassan észrevették, a kontinentális gsm technológia praktikus szempontból kicsit rávert az évtizedek folyamán...

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.12.25. 19:09:04

@Emmanuel Goldstein: en nem a gsm/cdma ban latom a versenyt hanem az internet alapu tavkozlesben. Szerintem kb 10 ev mulva mar wifi szeru dologgal leteritenek mindent 'oszt jonapot.

pl muholddal leteritik eszak amerikat es a retailer networkok aruljak az elofiztest.

R.T. Flakfizer 2013.12.25. 19:18:39

na de ha nincsenek hivatalnokok, az állam hogyan kontrollálja polgárai életét? ;) költői kérdés.
azért a hivatal átalakulásának legfőbb akadályát idemásolim (mai vagy tegnapi indexes hír):
" áprilisban az utak nélkül újra kiírták a pályázatot, Váradi megint pályázott volna. Viszont a Nemzeti Földalap ügyintézője rossz dátumot adott meg neki leadási határidőként, ezért elkésett. Később jegyzőkönyvet vettek fel a tévedésről, de semmi nem történt, még a pályázati pénzét sem kapta vissza."
nos?

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2013.12.25. 19:42:37

kiváló a blog és ez az írás is, grat!

viszont az e-governance és egyáltalán, az e-tech használata nem előzmények nélküli Észtországban: a SzU idején az észt terület volt az egyik fő híradástechnikai és katonai felderítési központ a SzU / Vörös Hadseregben. ezért is az igen erős észt cyber-jelenlét, többek között.
(Saareema szigeten Kuressaare-ben van egy igen pazar múzeum, ahol pl. bemutatják a szovjet időket (ekkor a szigetvilág elzárt, katonai terület volt végig, mint Paldiski (ahol meg tengeralattjáró bázis volt))
tehát volt olyan infrastruktúra a SzU összeomlásakor, amire lehetett támaszkodni.

viszont amit az államigazgatásról írsz, annak minden mondata arany. sajnos a magyar államszervezés és bürokrácia simán az 1930as évek szintjén maradt, egyfajta morbid tisztelgés Kafka művei előtt, a Pert vagy az Ítéletet itt élő egyenesben tapasztalhatod meg.

saját tapasztalataim alapján amit írsz, az szinte egy az egyben a svéd rendszerre igaz (hiszen onnan vettek át egy csomó mindent, pl a visszaváltható üvegek automatája is ugyanaz, ami a svédeknél).

nekem is nagy kedvencem Észtország és egyáltalán, az észt felfogás, nagyon drukkolok nekik és szerintem jó irányba is lépnek.
még a gazdasági válsággal kapcsolatban: igen, ott volt 2év mínusz, ám nem szabad elfelejteni, hogy nagyon sebezhető, kicsiny gazdaság ez (meg a másik két balti) szóval minden erős változásra nagyon kileng. viszont náluk van közös vízió, merre haladnak gazdaságilag és társadalmilag és van bizalom egymásban is, hogy oda is érnek. és ennek megléte döntő.

nagy kalappal, további jó írást!

randomuser1 2013.12.25. 19:48:06

@visszakettopadlogaz: az egy dolog, de a vezetékes hálózatuk, az szar..
örökség jelleggel.

na4 2013.12.25. 20:01:57

Uramisten mióta papolok már erről. A moslék magyar bürokrácia évente 3000 milliárd Ft kárt okoz a gzadaságnak. Mellesleg lettországban is meglépték ezt. Szóval van mit tanulni.

ppppalika 2013.12.25. 20:14:20

++++
Nekünk marad a sóvárgás egy ilyen rendszer iránt.

Mellesleg azt hiszem, hogy hosszabb távon akkor is olcsóbb lenne, ha nyugdíjig fizetnék a mostani alkalmazottakat, de nem kellene fűteni, irodát fenntartani, stb.

eqlessootista 2013.12.25. 20:33:05

Remek írás, köszönte, örülni lehet, hogy legalább máshol jó.
Ellenpélda itt: katasztrófavédelem
(ironikus: védik a katasztrófát,semmint elhárítanák) egy beépített tetőtér használatbavételi engedélyéhez kér 6 nyilatkozatot és egy "oltóvíz intenzitás mérési jegyzőkönyv-másolatot" , azaz, hogy papírjuk legyen arról, hogy a környéken lévő tűzcsapból tudnak-e majd esetleg tüzet oltani. És erről nekem kell számukra papírt biztosítani. Nincs itt valami a feje tetejére állítva? A létező magyar hivatalok és hatóságok elvárásai az törvénytisztelő egyénektől nagyobb erőfeszítést igényelnek, mint aennyi a hozzáadott érték teremtéséhez kell.
S a teremtés az, ami pl. az embert megkülönbözteti az állatoktól. "Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!"

Kámasuka 2013.12.25. 20:51:56

A szlovákoknál legalább 5 éve ilyen chipkártya a SZIG.

Nem jó abszolúte semmire, annyival több mint a magyar SZIG hogy jeget le lehet vele kaparni a szélvédőről.

Észteknél meg lakjon akinek 7 anyja van milyen dolog már csóró finnek lenni amikor rendes finnek lenni is gyászos?

Szevasztok

Kepa 2013.12.25. 20:57:28

Jo iras, koszonom !

Nekunk marad a nyalcsorgatas ....

Kepa 2013.12.25. 21:00:57

@Kámasuka: "rendes finnek lenni is gyászos?"

Hmm .... erdekes es melyenszanto kritikai eszrevetel, hibatlan logikaval !

Kámasuka 2013.12.25. 21:12:40

@Kepa: Köszi tesó sose menny oda olyan íze van ott mindennek mint a Salmiakkinak (medveszar), a finnek arról álmodnak hogy elhúzhassanak akárhova délre mongyuk Paksra.

Vikucka 2013.12.26. 09:52:55

Én is Észtországban élek, teljesen más... Imádok itt élni. :)

komplikato 2013.12.26. 14:38:36

@visszakettopadlogaz: "Szerintem kb 10 ev mulva mar wifi szeru dologgal leteritenek mindent 'oszt jonapot."

Ha jól tévedek arra felé a sima zelefonfülkékben alapból van wifi. Jó, mondjuk a "haldokló nyugaton" Bécsben is van internet a telefonfülkékben, de ott nem ingyenes.

alfax 2013.12.31. 11:48:22

@Emmanuel Goldstein: jaja valami hasonló a probléma a brit vasútrendszerrel meg a Londoni metróval is, hogy nagyon régi, valamikor nagyon fejlett volt, de most nehézkes és bonyolult a fenntartása, rengeteg erőforrást igényel.

A londoni metróban kb minden héten van olyan nap, hogy áll egy vonal. Persze sok vonal van. de hasonló a helyzet.

Észtországban rohadtul nincs wifi mindenhol, ez ilyen kamu dolog. némelyik parkban van, igen, de nem ez a lényeg.

Az a lényeg, hogy 0-ról lehetett kezdeni, és nem csak mutyi elvtársak nem maradtak hanem pl államadósság sem.

Egyébként magyarországon is gondolkoztak a 90es években arról, hogy összevonják a rendszereket, és ne legeyen külön adó tb meg személyi beazonosítás, de aztán a különböző hivatalokból delegált szakértők leszavazták... vajon miért

alfax 2013.12.31. 12:39:29

@adamskij: a volt szovjet infrastruktúra az katonai volt, elzárt területeken (ahova észtek nem is mehettek) csak katonaként. ezt a kivonuló hadsereg összepakolta és elvitte.

Paldiskiban valóban volt egy tengeralatjáró kiképző központ (már rég lebontották), ismerek olyanokat akik ott tanítottak :) de ennek nem sok köze van az észt IT technológiai fejlettséghez.

Ami ezen a téren a szovjtek után maradt, az pár radioaktív rom, nem sokkal több...

Harrison Bergeron 2014.02.05. 22:48:44

Paradigmaváltás. Milyen szép szó. Az írás okos, bosszantóan kerek és meggyőző, van mire föl osztani az észt. Pardon'

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.10. 13:12:31

ha nincs párhuzamosság, akkor a maradék 22,5% hogyan értesül a dolgokról?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.25. 06:08:55

Üdv innen a túloldalról.Asztaqrva, ez igen, ekkora modernség itt a svédeknél nincsen, de azért itt is használják a netet.Ebben a témában bizony oszthatják jogosan az észt...hahaha, nem lehetett kihagyni. :D

törzsmókus 2014.09.29. 15:03:17

nagyon jó cikk! kíváncsi vagyok, megérem-e valaha, hogy itthon is ilyen legyen. ex-minisztériumi ismerős mondta, h az adatbázisok összekapcsolása azért ütközik ekkora ellenállásba, mert pillanatok alatt kiderülne végtelen sok stikli, ami így elvész a bürokrácia dzsungelében.

mindenesetre hallani ebbe az irányba mutató hangokat: hvg.hu/itthon/20140217_Orban_valasztasok_EU_kozigazgatas/

newsheriff 2014.10.06. 09:26:40

@Gregbíró: No, akkor tegyünk tisztába néhány dolgot, mert sok kommentelő az alapokkal sincsen tisztában.

Az önkormányzati igazgatásnak, amit írsz, semmi köze az állami feladatokhoz. Az önkormányzatok nem fognak megszűnni attól, hogy átalakítják a közigazgatást, mert az az Alkotmány (ma Alaptörvény) egyik alapeleme, hogy a települések ÖNigazgatáshoz való joga él. Önkormányzati igazgatás a helyi adók, a helyi segélyek, támogatások, helyi engedélyek stb.

Igen, nálunk az a tipikus, amikor mindenki mindenkit utál...Utáljuk a pedagógust, a vállalkozót, a politikust, az orvost nomeg persze a tisztviselőket. Az önkormányzati igazgatásban, amiről írsz, eléggé nagy az ismeretem, bár én (kapjatok a szívetekhez) az ÁLLAMigazgatásban (no ez a másik ága a közigazgatásnak) dolgozom.
El lehet menni (ahogy írjátok) "Manci néni" helyére dolgozni középfokú bérért, napi 10 órában önkormányzati költségvetést összerakni. Mindenhonnan elvittek 1-2-3 embert a járásba, ahol a közös hivatalban van 8-10 települsé, ott el lehet képzelni, hogy 2-3 ügyintéző mennyit dolgozik. Merthogy kedves Barátaim nemcsak az ügyfelekkel kell ám dolgozniuk, hanem emellett az említett 8-10 település pénzügyi, képviselő-testületi és egyéb ügyeit is intézni kell havi 100 ezer forintért.
Én tudom, látom nap, mint nap a másik oldalról.

És akkor ott az államigazgatás, amit kevertek a másikkal, amelyik a jogosítványt, az útlevelet, az építési engedélyeket stb. kiállítja nektek. Ott is látom, mennyit dolgozik az okmányirodás ügyintéző naponta, sok esetben hülye ügyfelekkel, vidéken a Pestről lecsapódó, nyaraló bunkókkal, akik
3 perc alatt akarnak mindent...és ott a túloldalon a modernizációt, bürokrácia csökkentést hirdető mindenkori központi állam, amely folyamatosan növeli a bürokráciát...Én több, mint 10 éve vagyok állami szervnél, azóta folyamatosan "modernizálunk", és minden kolléga jól tudja, hogy csak növekedett az adminisztráció...

Egyébként nem, az "1952-es" hivatkozott (valójában 1957. évi IV. tv. az államigazgatási eljárás szabályairól) jogszabály van érvényben, lassan tíz esztendeje bizony a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (Ket.) érvényes. Némi jogszabályi kutakodás nem ártana, mielőtt blogolunk....

A cikk érdemi része amúgy nagyszerű és érdekes, csupán a demagóg (rúgjuk ki az összes köztisztviselőt) részre és kommentekre szerettem volna reagálni.
Bár én azért erős veszélyt érzek ebben a "minden számlám, adatom egy kézben" dologban.

törzsmókus 2014.11.04. 05:59:40

@newsheriff:

a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab

senki nem akarja az _összes_ köztisztviselőt kirúgni.
épp elég lenne azokat, akiknek a munkája
a., egyszerűen kiváltható géppel
b., teljesen haszontalan, feleslegesen nehezíti az állampolgár életét

a többinek pedig 8 órára csökkenteni a munkaidejét (vagy ha szeretné, még az alá).

newsheriff 2014.11.04. 10:24:25

@törzsmókus: Szép is, meg okos is, amit írsz, csak látszik, távolról sem ismered a közigazgatást.

Ugyanis eleve 8 óra az általános munkaidő, a korábbi hozzászólásomban említett Manci néni túlórában nyomja az említett tevékenységet, amit az életben nem fizet ki neki senki.

De ha mondasz példákat arra, hogy milyen konkrét tevékenységeket lehet olcsón! jobbá tenni, hiszek Neked! :)

Természetesen nem azt mondom, hogy jó a közigazgatás, mert nem az, sőt rossz, ugyanúgy, ahogy az egészségügy, a bankrendszer, a vállalkozások mögül hiányzó háttér stb.
De az általatok hozott példa, azaz az okmányirodák rendszere még pont a jobbak közé tartozik illetve tartozott, amíg a regnáló kormány be nem zsuppolta őket a járásokba, ahol napi küzdelmet folytatnak a minimális technikai háttér (tonerek, papír, eszközök) megszerzése érdekében...

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2015.03.08. 14:33:16

Idevágó "értekezésem" már régről:

emel.hu/doc/BurokraciaXIszazadBuvoleteben__ver1.0.pdf

A bevezetőből néhány szó:

"Bürokrácia a XI. század bűvöletében
Elsőként a címről.
Nem, nem elütés a XI. századra utalás.
Jó parafrázisnak ígérkezik a XXI. századra.
Persze írhattam volna Római Birodalmat vagy Fáraók korát is, a lényegen nem változtatna."

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2015.03.08. 14:46:48

@~~Babette~~: Gondolom az öregnéne fia/unokája intézi az ügyeit.
Ahogy nálunk is, csak fokozottan, mert a fluszélről itthon semmit nem tud intézni, ha nem tud beutazni a városba, ott meg azért általában elintézhető.
süti beállítások módosítása