A magyar sajtóban úgy tűnik lecsengett a téma. Felülírt mindent a választás. A CNN-en is hátrébb szorult. Napokig felváltva ment Ukrajna és az eltűnt maláj gép, aztán jött egy helyi lövöldözés az USA-ban. Észtországban is mára azért jóval nyugodtabb a helyzet, valahogy túl sokszor hangzott el, hogy az orosz csapatok órákon belül átléphetik a keleti határt Ukrajnában és aztán nem történt semmi.

El voltam foglalva munkával, ezért kicsit megkésve írom ezt a bejegyzést, de egyrészt még messze nincs vége a konfliktusnak, másrészt szerintem nagyon tanulságos, ahogy Észtország pozicionálja magát ebben a konfliktusban. Megint az észt sajtóból szemezgetek.

Russia.png

A fenti térképet használva illusztrációul, hosszú újságcikk számolt be az International Center for Defense Studies tanulmányára hivatkozva az orosz reguláris erők Balti országok körüli elhelyezkedéséről. A tanulmány felidézi, hogy 2008-al kezdődően átfogó haderőreform indult Oroszországban, ami egyrészt jelentős technikai fejlesztést, másrészt szervezeti átalakításokat vagy például olyan (immár jelzés értékű) intézkedéseket jelentett, mint a térségbeli alakulatok teljes létszámra való felöltése.

A tanulmány által említett alakulatok (angol elnevezésekkel):

  1. Pskov körzet: 76th Guards Air Assault Division - ez egy elit ejtőernyős egység. Ugyanitt található a 2nd Independent Spetnatz Brigade. Mindkét alakulat jelentős fejlesztésen esett át, és habár az orosz hadsereg zöme még mindig sorkatonai szolgálaton alapul, ezek az alakulatok lassan teljes egészében hivatásos, szerződéses katonákkal kerülnek feltöltésre.
  2. A két országot elválasztó tó túlpartján, Lugaban található a 9th Artillery Brigade és a 26th Missile Brigade. Mindkettőt feltöltötték teljes létszámra (korábban 50%-os feltöltöttségen voltak). A tüzérségi alakulatnak ráadásul elegendő fegyverzete van ahhoz, hogy szükség esetén egy másik támaszpontot hozzanak létre ahova csak új személyzetet kell hozni. A missile (rakéta) alakulat 2010-ben Iskander-M rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákkal lett felszerelve, melyek hatótávolsága 500-700 km körül van. Ez egy precíziós rakéta rendszer, hidak, bunkerek, kikötők, repülőterek támadására kiválóan alkalmas. Ezzel a hatótávolsággal bármilyen célpontot elérnek Észtországban.
  3. Pskov és Luga között egy új alakulat jött létre a 25th Independent Motor Rifle Brigade,

Ez a három alakulat jelenlegi állapotában nagyjából akkora létszámot képvisel, mint az észt haderő békeidőben való feltöltöttség esetén. További alakulatok találhatóak azonban Szentpétervár környékén.

  1. S-300 as rakétákkal felszerelt légvédelmi egység található itt, amelyeknek 250km-es a hatósugara. Ez praktikusan azt jelenti, hogy jelenlegi pozíciójukból is, bármelyik gépet leszedhetik az észt légtérben, anélkül, hogy orosz harci gépeknek át kéne lépniük a határt. Szakértők szerint ez a hatótávolság a hamarosan érkező új S-400-as rendszerrel 400 km-re növelhető.
  2. Levasovo környékén helikopter támaszpont található ahova 2014 folyamán Mi 28n és K-52 támadó helikoptereket várnak.
  3. A 138th Guards Motor Rifle Brigade szintén Szentpétervár közelében található és folyamatos készültségben van. Ez egy gyors reagálású egység.
  4. Van a város északi részén egy légitámaszpont is, aminek saját légvédelmi egysége is van.

 

Mi 28n.jpg

  1. Az észt-lett határ térségében Ostrovban egy korábban bezárt helikopter támaszpontot ismét megnyitottak. Szállító helikopterek és K-52-es harci gépek érkeznek ide hamarosan az év folyamán. Ezzel a lépéssel már két támadó feladatok ellátása is alkalmas helikopter alakulat van az észt határ közvetlen közelében

Az orosz fennhatóság alatt álló Kalinyingrádban is vannak katonai alakulatok. A térség ad otthont a következőknek:

  1. Két gépesített lövész alakulat és a Baltic Fleet Marine Brigade található itt. Mindegyik alakulat teljes létszámon.
  2. Található itt ezenfelül rakéta alakulat Iskander-M rakétákkal, melyekkel Észtország északi részét is elérik akár. Ez már a második olyan terület tehát, ahonnan anélkül képesek az országot támadni, hogy bárki vagy bármi átlépné az államhatárt.
  3. Kalinyingrád szintén rendelkezik S-400 rendszerű légvédelmi rakétákkal, amelyekkel Lengyelország, Lettország és balti tenger szinte teljes egészét képesek lefedni.
  4. És persze itt található Oroszország Balti Flottája mely az eltelt években szintén megerősítésre került. 2014-ben már az ötödik Steregushchy osztályú corvette érkezik, ami képes szárazföldi hadműveletekhez is támogatást nyújtani a tengerről. Nagy valószínűség szerint Ivan-Gress osztályú partraszálló hajók is érkeznek az év folyamán.
  5. És ha ez még mind nem volna elég, hát van egy légitámaszpont is Kalinyingrád térségében, hagyományos bombázókkal.

A térségben lévő orosz alakulatok harckészültsége változatos. Vannak alakulatok, ahol még zömében sorállományú katonák szolgálnak, ezek harcértéke csekély, de a közeljövőben itt is jelentős változások várhatóak. A 76th Guards Air Assault Division, a 2nd Independent Spetnatz Brigade és a 138th Guards Motor Rifle Brigade Kamenka közelében magas készültségű alakulatoknak számítanak. Egy héten belül bevethetőek. Ennél is gyorsabban képesek a csapásmérésre a helikopter alakulatok, ahol folyamatos 12 órás készültség van érvényben. A legkomolyabb veszélyt a rakéta és légvédelmi csapatok jelentik, itt percekről van szó.

A fent említett alakulatok összlétszáma 6-7000 embert tesz ki. Ez a létszám a sorállomány évente kétszeri vonulása miatt folyamatosan fluktuál, de egy pár ezer fős (hivatásos) kontingens gyors bevetésére szinte bármelyik pillanatban alkalmas az orosz hadsereg a térségben.

defence.jpg

A fenti képen már Riho Terrast az észt védelmi erők parancsnokát láthatjuk. Ő ugyan azzal a kulcsmondattal adott nyilatkozatot a sajtónak, hogy nem lát azonnali katonai fenyegetettséget, de egyúttal röviden vázolta, hogy Észtország miképpen reagál az eseményekre.

Megjegyezte először is, hogy habár jelentős fejlesztések történtek az orosz hadseregben, és az utóbbi napokban az megmutatta potenciális cselekvőképességét is, még mindig idő kérdése, míg a sorkatonákból álló csapatok átállnak a jóval ütőképesebb hivatásos működésre. És nem minden problémától mentes az új professzionális haderő toborzása.

Az észt haderő úgy tekint magára, mint valamifajta határőr alakulatra. Alapvetően az Észak Atlanti Szerződés 5. cikkelyére építik a védelmi stratégiát, ami egy esetleges katonai fenyegetettség esetén a szövetséges országok azonnali reagálását jelenti. Észtország a NATO határán fekszik, ezért itt különös hangsúlyt fektetnek a katonai hírszerzésre (a fenti adatokat sem az ujjukból szopták) és a biztonságpolitikai szakértelemre. Emellett az azonnali, határozott fellépés a tervezett (és megüzent) taktikájuk. A védelmi erők parancsnoka sajnálatát fejezte ki, hogy az ukrán hadsereg gyakorlatilag semmilyen módon nem reagált az orosz agresszióra azon kívül, hogy egy támaszponton elénekelték a himnuszt. Észtországban - mint elmondta - ez nem fordulhat elő. Ha bármilyen formában hasonló katonai invázió történne itt, viseljenek akármilyen felségjel nélküli hacukát, az észt hadsereg minden rendelkezésére álló erejével azonnali választ fog adni.

Az észt koncepció az, hogy az oroszok itt is megpróbálják a helyi (26%-os) orosz kisebbségen keresztül destabilizálni a viszonyokat majd egy gyors, a helyi oroszok védelmében/kérésére történő beavatkozással gyakorlatilag megszállják az országot, és a NATO visszatartására egy a kubai válsághoz hasonló nukleáris rakétaválsággal teremtenek patthelyzetet, ami akár évtizedekre úgy maradhat. Nem jönnek az amerikai anyahajók, mert különben mennek az orosz interkontinentális rakéták, miközben a balti államokat elárasztották a gyors reagálású orosz erők.

Ennek kivédése egyetlen módon, az azonnali, gyors reagálással lehetséges. Ezért aztán igen éles hangú kritikával illeték az észtek, hogy az ukrán helyzet tetőfokán kérték a szövetségeseket 18 amerikai harci gép térségbe helyezésére, ami három nap és 20 óra alatt tudott megérkezni. Ennyi idő alatt a krími eseményeket látva 15-20.000 embert is képesek minden gond nélkül átdobni az oroszok. Nincs idő a faszakodásra, az észtek (és a többi balti ország, valamint Lengyelország is) katonai és diplomáciai üzenetekkel is bombázza a szövetségeseit, miszerint itt helyzet van, nincs idő a genfi kávézgatásra. A NATO védelmi koncepciója csak úgy tartható, ha igen harapós azonnal reagáló helyi hadsereg órákon belül jelentékeny támogatást kap a szövetség "hátországából".

Igen ki vannak akadva azokra a NATO tagországokra, melyek nem veszik komolyan a vállalásaikat (igen, Magyarország is ide tartozik). Szerintük ahol 2% alatt vannak a védelmi kiadások ott vicc védelmi politikáról beszélni, legfeljebb terepasztalon lehet katonásat játszani. Észtország már 2% felett költ, 2007 óta nagyon durván nyomják a cyber hadviselést, és bármit is tervez Oroszország azt az üzenetet közvetítik, hogy igen fájdalmas lesz az esetleges látogatás. Állandó NATO támaszpontot akarnak a térségben, és nincs olyan fórum, ahol ne követelnének több komolyságot a kérdésben.

Szintén a sajtóban olvastam már olyan eszmefuttatásokat, hogy itt minden háztartás eleve be van csomagolva egy túlélőkészlettel, hogy bármikor menni kell. És könnyen lehet, hogy e-stonia, nem csak a kormányzást és a közigazgatást viszi fel a netre, hanem hamarosan az egész országot is kénytelen lesz, amit a világon elszórt diaszpóra majd a virtuális térben tart pusztán életben.

Szerző: Zsoolt  2014.04.05. 17:26 65 komment

Címkék: hadsereg biztonságpolitika Oroszország Észtország NATO

A bejegyzés trackback címe:

https://tallinnban.blog.hu/api/trackback/id/tr95950416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Janos Mohacsi 2014.04.06. 22:59:00

Mit ugralnak ezek a hulyek? Be vannak indulva, de egyaltalan nem szamitanak csak kb. 1 het a lerohanasuk.
De Ukrajna es Belorusszia kulcsorszag, a balti allamok kevesbe.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.04.06. 23:13:05

"az ukrán helyzet tetőfokán kérték a szövetségeseket 18 amerikai harci gép térségbe helyezésére, ami három nap és 20 óra alatt tudott megérkezni"

Ami nyilván nem véletlen vagy valami töketlenkedés eredménye volt.

Amúgy ahogy Janos Mohacsi is írja, a balti államok nem annyira fontosak Oroszországnak, hogy bármit is kockáztatnának miattuk.

majd_en_megmondom 2014.04.06. 23:19:04

@Janos Mohacsi: A balti országok nagyon is fontosak ugyanis történelmileg ez orosz bufferzóna.- az orosz stratégiai célokkal pedig nem csak az oroszok vannak tisztában :) Egyébként a címben jelölt forgatókönyv eléggé borúlátó, de hosszabb távon nyilván számolni kell ezzel is. Oroszország kb akkorát lépett Ukrajnában amekkorát tudott, most várnak egy kicsit hogy mi lesz Kijevben, rövid távon ez tűnik priorításnak. Persze Krím kvázi precedenst teremtett, és ezt később fel lehet használni, de Észtország NATO tag és az már egy másik játék....

biobender 2014.04.06. 23:24:36

es ez igy volt mar 1939-ben is

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2014.04.06. 23:24:52

Konkrétan a baltiakkal kb. tízezerszer jobban együttérzek, mint az ukránokkal. Krím hagyományosan orosz terület volt, Észtországban viszont az oroszok túlnyomórészt csak 1940 után (kisebb részben meg 1721 után) betelepített gyarmatosítók. Semmi közük hozzá, és semmi keresnivalójuk ott.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2014.04.06. 23:26:14

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Akkor mi a f...nak vették be őket a NATO-ba? Hogy b..tassák az oroszokat?

Szerintem lehet érveket sorakoztatni amellett, hogy nem kellett volna bevenni őket a NATO-ba, de ha már egyszer bevették őket, akkor kutya kötelességük megvédeni őket. Vagy persze segget is csinálhatnak a szájukból.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2014.04.06. 23:26:44

@Siri Keeton: Az ukránokkal is jobban együtt fogok érezni, ha az oroszok továbbmennek Kelet-Ukrajnába is.

cyd 2014.04.06. 23:26:45

@replikátor: Ahogy a medve is. Egy NATO tagállamot nem fog baszogatni, mégha csak a Baltikumról is van szó.

Flankerr 2014.04.06. 23:27:37

A "corvette" az korvett magyarul:
hu.wikipedia.org/wiki/Korvett

És NATO országot Putyin nem fog megtámadni. Sehogy sem.

Taxomükke (UK) 2014.04.06. 23:28:30

Nem gondoltam volna, hogy az orosz egységeknek angol nevük van.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2014.04.06. 23:29:31

@Taxomükke: Igazad van, lehetett volna kicsit kevésbé hevenyészett a fordítás.

Húsleves 2014.04.06. 23:31:37

Ezt az egész, NATO erők térségbe vezényelésének igazolására szolgáló szar dumát természetesen nem az észtek hozták össze, hanem ezt adta a szájukba a "szabad világ" "független" médiája.
A békenobeldíjas háborúfüggő pszichopata állat (továbbiakban röviden Obama) nemrég tartott eligazítást (amit nálunk gyakran tévesen egyeztetésnek hívnak) európai szövetségeseinek, hogy növelni kell az európaiak NATO szerepvállalását.
Erről szól ez az agymosás. Olyanok próbálják démonizálni Oroszországot, akik nem alkalmilag, hanem folytatólagosan sértik a nemzetközi jogot, követnek el népirtást és háborús bűnöket.

majd_en_megmondom 2014.04.06. 23:38:33

@Siri Keeton: szerinted semmi közük nincs hozzá, de az oroszoknak gyakorlatilag a túlélést jelentette többszáz éven keresztül... (voltak ott oroszok 40 előtt is :))

sundokaan 2014.04.06. 23:45:50

A távvezérelt "újságírás" tipikus példája. Ez a cikk egyszerű háborús propaganda. Nem szabad komolyan venni. A fasiszta NATO oldalára akarják mindenképp hangolni a közvéleményt. Az ilyen sz.rkeverőket kéne a frontvonalba vinni és elmenne a kedvük a spekukálósditól.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2014.04.06. 23:45:57

@majd_en_megmondom: Én is azt írtam, hogy már 1721-től kerültek oda gyarmatosító telepesek, de az ottani oroszok túlnyomó része 1940 után érkezett. Semmi keresnivalójuk ott.

Húsleves 2014.04.06. 23:46:44

Ja, és csak emlékeztetőként: pont az észt külögyminiszter beszélgetéséből szivárgott ki, hogy nem Janukovics emberei lőtték lesből az embereket Kijevben, hanem a "forradalmárok".
vilaghelyzete.blogspot.hu/2014/03/ugyanazok-mesterloveszek-lottek-mindket.html
Sőt még azt is tegyük hozzá, hogy azóta a "forradalmárok" is érdekes körülmények között hunynak el.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2014.04.06. 23:54:48

@Húsleves: Azért az nem tény, hogy a forradalmárok önlövetése volt, hanem csak feltételezés. Az észt külügyminiszter pedig tipikus észak-európai, annyira őszinte és korrekt, hogy egy számára kedvezőtlen feltételezést is megemlített egy telefonbeszélgetésben.

törzsmókus 2014.04.07. 00:15:26

@Húsleves: vilaghelyzete blog mint forrás ... ne röhögtess kérlek

J.László 2014.04.07. 00:15:34

A magam részéről együtt érzek a balti országokkal. Azonban Ukrajnát nem az oroszok, hanem az ukránok maguk destabilizálták a CIA közreműködésével. Putyin ellenlépése megmutatta, mekkora duplanulla Ukrajna és mennyire tehetetlen a "nyugat" egy olyan válságban, amelyet ő maga provokált. Ha ettől Oroszország vérszemet kap, azt köszönjék meg a baltiak az EU-nak és az amerikaiaknak.

_most_ 2014.04.07. 00:20:32

zsír, megint alakul a hidegháború, remélem azért most a jó oldalon leszünk, bár mindig az az oldal veszít ahol mi vagyunk :D

Rwindx 2014.04.07. 01:01:07

Szvsz a Krímhez az oroszoknak joga van, de ne keverjük ide a Baltikumot. Az elsők között lennék aki, a katonai beavatkozást sürgetné esetükben az oroszok ellen, ha az nem indulna meg automatikusan.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.04.07. 02:11:50

@Rwindx: joga van?
te nem vagy normalis
a Budapest Memorandumban Oroszorszag is garantalta Ukrajna teruleti epseget, integriatasat
ennyit er az oroszok szava es alairasa

tanulsag: az ukranoknak meg kellett volna tartani par atomfegyvert, akkor senki nem mert volna veluk baszakodni

ez a tanulsag minden allamnak is, lehet itt leszerelesrol beszelni, de ha nincs tomegpusztito fegyvered, akkor megszivtad, nem vesz komolyan senki
Izraelt is csak azert veszik komolyan, mert van egy csomo atombombaja
Ukrajna ezt eljatszotta, most mar keso banat

az orosz kisebbseg mindenhol a befogado allamok destabilizalasara keszul
a Baltikum is celpont

a ruszkik Krimmel is teszteltek a NATO reakcioit, most mar latjak, hogy nem mozdulnak, semmit nem tesznek
a Baltikumert is majd megy a szocsata, de senki nem fogja oket megvedeni
szomoru, hogy a nyugati civilizacio ennyire kepes a sajat maga megvedese erdekeben
az oroszokat nem tekintem a nyugati civilizacio reszenek, ortodoxok, agymosott banda

en eppen ezert teljesen megertem a szlovakokat, amikor megtiltjak a kettos allampolgarsagot
aki ketfele tesz husegeskut, az egy eles helyzetben ellenseg lesz
raadasul a magyarok most nagyon orosz segget nyalnak, figyelmezteto jel ez a szlovakoknak, hogy a magyar kisebbsegre hivatkozva a jelenlegi hatarokat nem fogja a magyar fel mindig tiszteletben tartani
teljesen logikus lepes a kettos allampolgarsag tiltasa

a ruszkikat akkor kellett volna visszaterelni Oroszorszagba, amikor megtortent a fuggetlenedes
most az egesz Baltikum retteghet, hogy mikor jonnek a felsegjelzes nelkuli specnaz alakulatok
mert jonni fognak, csak ido kerdese

@Kovacs Nocraft Jozsefne: a Baltikum fontos az oroszoknak, mindig is meg akartak hoditani
kalinyingradi korzet is egy lofasz, megis fontos nekik
az oroszokat nem erted meg esszel!

Rwindx 2014.04.07. 02:44:49

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!:
Én az vagyok, normális. Orosz terület, 80%-ban orosz lakosokkal pár száz éve. Az oroszokat elszakították megkérdezésük nélkül. Mivel ezen tényeket, olybá tűnik nem vagy képes figyelembe venni, az agymosottság jelzője sokkal inkább rád vall.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.04.07. 03:50:38

@Rwindx: ja, akkor a szerbeknek is joga van egeszen Budapestig nyomulni, mert ok ugy gondoljak, ahol valaha is eltek szerbek, azok az o teruleteik.

Az oroszok a Budapest Memorandumban garantaltak Ukrajna teruleti integritasat. Tehat hogy Ukrajna ugy ahogy akkor volt, egyben kell, hogy maradjon. Szoval ennyi kisapam. Szart er a szavuk.

Magyarorszagnak is vannak olyan teruletei, ahol szlovak, roman, nemet kisebbseg el tombben, megsem gondolom, hogy az orszag teruleti integritasat emiatt joguk lenne felbontani.
Ahogy az roman-magyaroknak sincs joguk Romaniat felbomlasztani, a szlovmagyaroknak sincs joguk Szlovakiat felrobbantani.

Mellesleg az oroszok kiirtottak a tatarok tobbseget onnan, tehat ugy orosz terulet, hogy oket mestersegesen oda telepitettek, az oslakosokat kiirtottak, majd elismertek, hogy az Ukrajna resze (Budapest Memorandum), majd jott Putyin es leszart mindent a nagyhatalmi erdekei miatt.
Remelem Orban is megszallja Nyugat-Romaniat es Del-Szlovakiat, ha mar annyira masolja Putyin modszereit. Azzal vegleg kiiratkozik az europai nemzetek sorabol a magyar. Es vegre mehettek az oroszokhoz, szellemileg oda tartoztok.

Mindfield 2014.04.07. 05:53:45

És ismételten az oroszok a rosszfiúk. De biztos, hogy így van? Azért egy megfontolt politikai szakértő biztosan lebeszélte volna az EU-t, hogy Ukrajnába menjen tárgyalni, mert az már orosz "felségterület". Ráadásul Ukrajnában nem a kelet-pártiak váltották le erőszakkal a legitim kormányt. Itt egyik fél mellett sem lehet teljes mellszélességgel kiállni, a legjobb csendben maradni. A háborús rettegés, meg ez a blogbejegyzés is csak olaj a tűzre.

Húsleves 2014.04.07. 06:57:04

@törzsmókus:
Ezer más helyen megtalálod, Úgyhogy nem kell a púder.

Húsleves 2014.04.07. 07:23:22

@Siri Keeton:
Mindenesetre valószínűbb feltételezés, mint hogy a Janukovics emberei a korrektség kedvéért maguk közé is lőttek időnként.
Az meg egyenesen röhej, hogy ilyen írásokkal lehet etetni az embereket (legalábbis az agymosást kritikátlanul beszopókat), hogy az észtek félnek, hogy az oroszok...
Mitől is? Nem lázította fel a krímieket senki, egyszerűen nem fogadták el, hogy a világ minden pontján embereket gyilkoló és egymásnak ugrasztó tetves militarista rablóbanda viharos gyorsasággal az "ukrán nép döntésének" titulálta és megszilárdította (már küldik is oda a "rendvédelmi" segtséget) egy másik oligarcha bandának azokra az ukrán szélsőségesekre támaszkodó puccsát, akik most furcsa körülmények halnak meg.
A krímiek döntése teljesen érthető, nem hülyék, tudták hogy mit hoz majd az IMF "segítség", látták a tévében mit művelnek a nacionalisták, akiknek első dolga volt eltörölni a nyelvtörvényt.

Az meg egyenesen röhej, hogy miközben Kelet-Ukrajnában az emberek látványosan elégedetlenek azzal, hogy ők miért nem dönthetnek a sorsukról (már majdnem ugyanolyan szinten, mint korábban Kijevben láttuk), nálunk az a "hír", hogy az észteknek nem tetszik, hogy amit Oroszország szerintük csinálni fog, ezért jó előre segítséget kérnek azoktól, akik drónokkal bombáznak országokat, helikopterről gyilkolnak embereket pusztán kedvtelésból, kínzótábort működtetnek, terroristákat szponzorálnak, aztán az általuk felfegyverzett terroristákra hivatkozva támadják meg azt az országot, amelyik harcol a terroristák ellen - és még lehetne hosszan sorolni.
Kb. olyan ez az észt félelem, mint amilyen a csendben többszáz atombombával felfegyzerzett Izrael félelme, akik szegények addig fognak látványosan félni a palesztinoktól, amíg ki nem irtják mindet.

Persze amíg van sok hülye, aki az ilyen primitív, átlátszó, hiteltelen rablóbanda mások démonizálásán alapuló agymosására vevő, addig sajnos ez működik.

whiterose 2014.04.07. 07:26:17

@Janos Mohacsi: ezek a hülyék okosabbak mint magyarok. Most már mindenkit gyűlölünk, akár közel akar messze van.

Húsleves 2014.04.07. 07:33:09

Egyébként Nógrádi György már régen felhívta rá a figyelmet, hogy az ilyen Baltikum bekebelezésével való riogatások teljesen hiteltelenek, semmi közös nincs az Ukrajnai helyzettel, mert azok teljes jogú NATO országok, így a megtámadásuk esetén AUTOMATIKUSAN érvénybe lépne az ötödik cikkely.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.07. 07:49:11

Nevetséges. Ne álmodjanak az észtek. S szüntessék meg az oroszellenes apartheid-rendszerüket.

indapass90210 2014.04.07. 07:52:48

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!: szerintem lehetett volna az ukránoknak akármennyi atomfegyvere, akkor is viszik az oroszok a Krímet. Őgyse lőttek volna. Sőt, igazából jobb lett volna az oroszoknak úgy, mert akkor még a Budapesten aláírt memorandumot sem kellett volna felrúgni.

A 2-3x-os nyugdíj és közszférás fizu elég erős ütőkártya volt az ottani szavazáson a lakosság szempontjából.

mrZ (törölt) 2014.04.07. 08:00:41

Az oroszok sokkal jobban járnak ha a balti orosz kisebbséggel destabilizálják a térséget mintha beolvasztanák őket, és nekik lenne hasonló gondjuk.
A baltikum stratégiailag értéktelen, védhetetlen, egyszerű felvonulási terület, ütközőzóna.

A nato nem tudna beavatkozni ha a baltiak önállóan döntenének az orosz csatlakozásról, de erről EGYENLŐRE még nincs szó.

Nem mellékesen a natonak nincs elegendő kapacitása a balti térség megerősítésére, és a helyiek sem szeretnének az oroszok célpontjává válni.

Muad\\\'Dib 2014.04.07. 08:06:52

A kisebbségeken keresztül destabilizálni az országokat, majd "megvédeni" ezen kisebbségeket? Hát, ha ez mostantól az orosz stílus, az csak annyit jelent, hogy gyorsan másolják az USA és kiskutyusai viselkedését. Ezért volt ezt életveszélyes anno elkezdeni a nyugatnak, még, ha a geopolitikai előnyök nyilvánvalóak is. Ugyanis precedenst teremt, és az nagyon nem jó...

szvsz 2014.04.07. 08:08:18

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Amúgy ahogy Janos Mohacsi is írja, a balti államok nem annyira fontosak Oroszországnak, hogy bármit is kockáztatnának miattuk."

Amikor Ukrajnában még csak hőzöngés ment és a Krímről még csak említés szintjén beszéltünk, akkor ugyanezt mondta egy Kárpátaljai magyar kommentelő, aki valahol NY-Ukrajnában (vagy Oroszországban? Már nem emlékszem...) él, hogy túl sokba kerülne és Putyinnak nem ér annyit. Akkor azt mondtam, hogy D-Oszétiában ennél sokkal kevesebbért is picsánrugták Grúziát, de mindenki csak legyintett, az máááás...
Rá cirka 3 hétre az oroszok mexállták a Krím-félszigetet.
Néha lottóznom kellene.

tobias2 2014.04.07. 08:09:23

@majd_en_megmondom: "Persze Krím kvázi precedenst teremtett" Meg lett az már jól teremtve Koszovóban... és nem kvázilagosan.

Cs 2014.04.07. 08:47:14

Lehet, hogy innen nézve a baltiak reakciója furcsa, vagy szerkavarás vagy akármi. De a régi mondás, miszerint bízz Istenben és tarts szárazon a puskaport nem elfelejtendő.

A Balti-Orosz viszony feszült, az oroszok is simán odarúgnak (a krími válság alatt volt hír, hogy megtiltották azt hiszem a Litvánián keresztül érkező tengerentúli élelmiszer exporot, hajózzák más kikötőben/országban, akkor veszik meg csak az oroszok.)

Másrészt meg ott van a múlt.Ezek a területek nagyon sokáig voltak orosz uralom alatt, majd amikor az 1. vh után függetlenedtek, a 2. vh alatt újra megszállták őket.

Ilyen előzmények után nem lehet felróni nekik, hogy próbálják szárazan tartani a puskaport.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2014.04.07. 08:54:15

@Siri Keeton: mondjuk nem látom, hogy a balti államok miért lennének kevésbé "ősi orosz területek", mint a krím? a baltikumot nagy péter szerezte meg, a krímet csak nagy katalin.

Liquid_Night 2014.04.07. 09:28:32

Ha a szomszédod pont annyi fegyvert pakol ki holnapra a feléd néző ablakba, amennyivel épp fel tudná robbantani a házadat, az fenyegetés v nem?

Ha 2 ország közül az egyik annyi támadási képességet pakol a határra, amivel nullázni tudja a másikat, pedig annak csak védelme van, az fenyegetés?

teleorman 2014.04.07. 09:59:57

@Siri Keeton:
Pardon... Tudom, hogy röhejesen hangzik, de azért Magyarországon a formállogika szabályai szerint ennek valahogyan így kellene hangzania "de ha már egyszer bevettük (nem bevették!) őket, akkor kutya kötelességünk (nem kötelességük!) megvédeni őket. Vagy persze segget is csinálhatunk (nem csinálhatnak!) a szájukból." Az, hogy teljesen normális, hogy mégis így gondolja ezt szinte mindenki, sokat elárul a potyautas magyar mentalitásról. Ezt nem zavarja, hogy a világ legdrágább hadseregét tartja el az ország. (Mintegy évi egymilliárd euroért nulla védelmi képesség, ami bizony fajlagosan drágább, mint akár az amerikai.)

GERI87 2014.04.07. 10:51:35

Mivel azt mondtam hogy Oroszország nem fog bekebelezni semmit, tehát tévedtem, így nem vonok le messzemenő következtetéseket....de most azt mondanám, a NATO "túlterjeszkedett", mohó volt a SZU széthullása után.
Olyan területeket is bevont érdekszférájába amiket valójában, gyakorlati helyzetben nem kíván megvédeni és megtartani....így ha valóban jön az orosz offenzíva, majd felvonulnak hajókkal, parádéznak, izmoznak egy sort és szépen hazamennek.

Komoly rivális (mint anno a svédek és lengyelek) nincsenek a térségben akik ténylegesen katonai erővel is érdekeltek a balti térségben...így szabad a préda.

De nem lesz semmi.

Nem csodálom viszont hogy beszartak, a történelmi tapasztalatuk rossz: Az oroszok mindig ki akarnak jutni ott a tengerre napozni, esélyük sincs a védekezésre, katonai partnereik pedig inkább szarnak rájuk és a térségre mint nem...max. az osztozkodásban érdekeltek.

Az orosz kisebbség helyzetét meg illene megoldani végre, "Európaiasan" (bár ez már vicces és tartalmatlan) mert
visszatetsző.
Mert "mi észtek: Fejlettek vagyunk, nyugat vagyunk, cyber hatalom vagyunk...de emellett sunyi soviniszta álszent faszok is vagyunk"

VT22 2014.04.07. 10:51:54

Azért le lehetett volna fordítani az egységek neveit, mert így eléggé rossz olvasni.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.04.07. 10:58:23

Azt mar most latom, hogy a magyarok is raleptek a ruszki utra. Szepen megszortak allampolgarsaggal azokat a teruleteket, amelyekre felall a kis faszuk. Erdely, Felvidek, Karpatalja, Vajdasag. Aztan majd amikor jonnek az oroszok, akkor szepen megindul a magyar operetthadsereg is visszaszerezni a teruleteket Viktor kiralynak.
Kereszteny agymosott faszkalapok meg feher lovon akarnak bevonulni mindenhova. Tomjen Zsolti vezetesevel. Elkepeszto sotetseg ereszkedett le Magyarorszagra az utobbi idoben.

Az uj paksi blokk orzesere majd jon par Specnaz alakulat, termeszetesen barati keresre. Az orszag fuggese tovabb no, most mar nemcsak a foldgaz, de a hasadoanyag is a ruszkikhoz koti a magyarokat. Eddig is igy volt, de ezen ugylatszik nem akart valtoztatni a faszmagyar nep. Ezek azt is megszavaznak, hogy Oroszorszag gyarmata legyenek, ha Viktor azt mondja nekik.
Akik a manyup lerablasa, a sajat penzuk elkotyavetyelese utan is a Fideszkere szavaznak, azokkal barmit meg lehet etetni.

Egyre tavolodik az orszag a felvilagosult, joleti, szekularis, ateista Europatol. A holland, dan, sved, nemet ertekrend, eletszinvonal olyan messze lesz par ev mulva, hogy orom lesz nezni.

Az eszteknek, letteknek, litvanoknak, finneknek, lengyeleknek drukkolok, hogy el tudjak kerulni azt, ami a magyarokat mar elerte, a totalis agybajt es orosz befolyast.

GERI87 2014.04.07. 11:02:19

@Cs:

A helyzet most még annyival "könnyebb" nekik, hogy van ott orosz kisebbség még régen nem volt.

-Viszont Krímmel ellentétben nem homogén tömbben, egy helyen, élesen földrajzilag elkülönülve.

-Valamint a Krímben gazdasági tényezők is voltak: az orosz életszínvonal magasabb így vonzó volt a csatlakozás.
Észtország és Lettország viszont fejlettebb.

-Az észtek, lettek ott baszták el hogy nem integrálták az orosz kisebbséget, így lojalitásukra nem számíthatnak.
pedig ez lett volna a jövőben az orosz agresszióval szemben az egyetlen "fegyverük".

A Litvánok - bár határosak velük - nincsenek veszélyben, jelentős orosz népesség nem él ott, inkább lengyelek.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.04.07. 11:14:36

@GERI87: ha az orosz kisebbseget integralni akarjak, akkor meg ok a gecik, hogy meg akarjak fosztani a ruszkikat az identitastudatuktol

az egesz eu-ban alapelv kellene hogy legyen a kettos, tobbes allampolgarsagok tilalma, plane egy EU-n kivulallo orszage, amelyik diktaturara hajaz mar most is es haborus agressziora hajlamos

a ruszkikat sose zavarja az, hogy egy tombben elnek-e a ruszkik valahol, akar meg ha nincsenek is ruszkik, csinalnak:
a Kaukazusban szetszortak par szazezer ruszki utlevelet, maris lett sok ruszki, akiket meg kell vedeni

a magasabb eletszinvonal se garancia arra, hogy a balti ruszkik majd nem akarnak a ruszki birodalomhoz tartozni akarmilyen aron is (lettek, esztek kiirtasa, megszallasa)
a magyarokrol sem hittem sose, hogy egyszer meg a ruszkik seggebe toljak fel a nyelvuket es szembe kopik az europai ertekeket, demokraciat es egy kis csuti Chavezt, ezt az onjelolt nepvezert valasztanak meg, aki minden lehetseges eszkozzel a demokracia felszamolasan munkalkodik
az emberektol logikus, racionalis donteseket varni nem erdemes

akik kepesek arra szavazni, aki a magannyugdij befizeteseiket konkretan ellopta, aki kijelentette, hogy "pay no attention to what I say to get elected", aki kimondta, hogy "Én a nyolcvanas években nem a diktatúra ellen harcoltam, hanem azok ellen, akik csinálták a diktatúrát", azoktol az emberektol, akik erre szavaznak en logikus gondolkozast, felelos dontest nem varnek

az oroszok pont ugyanilyen agymosott nep
drogokban, alkoholizmusban vergodo primitiv nep

GERI87 2014.04.07. 11:38:13

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!:

"akkor meg ok a gecik, hogy meg akarjak fosztani a ruszkikat az identitastudatuktol"

Lehet ezt anélkül is csinálni.
-nyelvhasználati jog.
-járási, önkormányzati - vagy akár országos szintű! - hivatalos nyelv.
-kettős állampolgárság stb.

'90 után nem tették ki a szűrüket, üldözték el őket mint a horvátok a szerbeket Likából....
Így nincs homogén észt és lett nemzetállam, az oroszok ott vannak és ott is lesznek már, így kedvezni kell nekik.
Egyetlen esélyük az, ha "jóban vannak" az orosz kisebbségükkel és a magas életszínvonallal, jóléttel, demokráciával, nyelvi, nemzeti jogokkal bizalmat és lojalitást nyernek a részükről...

A többi maszlagot meg hagyjuk...

David Bowman 2014.04.07. 12:05:43

EUs pénzből kéne őket hazatelepíteni. Annyit fizetni nekik, hogy szépen húzzanak haza a vadkeletre. Így lenne a legfájdlommentesebb, és a legolcsóbb is.

dr. mesterséges színezék 2014.04.07. 12:09:39

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "a balti államok nem annyira fontosak Oroszországnak, hogy bármit is kockáztatnának miattuk."

Esetleg ezt alátámasztandó töröljük ki a balti államokat a XX. századi törikönyvekből!

Sőt, a szovjet-finn háborút is, amit szintén á-dehogy területért indított a pánszláv maci.

dr. mesterséges színezék 2014.04.07. 12:20:11

@GERI87: "Olyan területeket is bevont érdekszférájába amiket valójában, gyakorlati helyzetben nem kíván megvédeni és megtartani....így ha valóban jön az orosz offenzíva, majd felvonulnak hajókkal, parádéznak, izmoznak egy sort és szépen hazamennek."

Nem jellemző rám, hogy általában epét okádjak az USÁ-ra, de amíg Alzheimer doki segedelmével nem törlődik a fejemből Kambodzsa sztorija, csak megmosolyogni tudok bármilyen vakhitet az USÁ-val megközelítően egyenlő NATO védelmi szándékairól.

Azt igény/kedv/szimpátia szerint el szokás felejteni, hogy a világ eseményeit nem pusztán az erő VAGY az érdek, hanem a kettő eredője határozza meg.
A vektorok között pedig ugyanolyan szarul állunk, mint száz éve.

GERI87 2014.04.07. 12:31:49

@dr. mesterseges szinezek:

NATO = USA és csatlósai.

Mint pl:

-Tengelyhatalmak = Németország és Japán csatlósai.

Varsói Szerződés = SZU és ágyútöltelékei

Erő az van, de sokszor érdek már nem sok hogy "istenhátamögötti" csalósokért katonát és pénzt áldozzanak.

A SZU anno fontosnak, minimum preztizsérdeknek tartotta hogy távoli, a pénzért és fegyverekért magukat kommunistának kikiáltó harmadikvilágbeli kalandoroknak, puccsistáknak, banditáknak nyújtson "baráti segítséget" pl Etiópiában, Afganisztánban...aztán semmit nem nyert vele és össze is zuhant szépen.
Az USA ennél talán okosabb.
ezért sem lett második Krími háború.

Széthullott a SZU, bevettek akit tudtak, de szerintem már rájöttek nem ér annyit hogy meg is kéne védeni minden egyes kis bábot.
Ukrajnában még bepróbálkoztak: nem jött össze.

2014.04.07. 13:17:22

Úgy látom még mindig túl sok itt a kommunista.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.04.07. 13:41:10

"Lehet ezt anélkül is csinálni.
-nyelvhasználati jog.
-járási, önkormányzati - vagy akár országos szintű! - hivatalos nyelv.
-kettős állampolgárság stb."

valamint:

"Egyetlen esélyük az, ha "jóban vannak" az orosz kisebbségükkel és a magas életszínvonallal, jóléttel, demokráciával, nyelvi, nemzeti jogokkal bizalmat és lojalitást nyernek a részükről..."

na ez a maszlag
ha Putyin kiadja az ukazt, akkor ugyis oda szavaznak, ahova Putyin mondja

a birka magyarok is oda szavaznak, ahova Orban mondja, akar a szemuk lattara is lophatja el oregkori megtakaritasaikat (manyup)
az oroszok meg rosszabbak

a kettos allampolgarsag a legveszelyesebb fegyver
mindenki egy helyre legyen huseges, egy seggel nem lehet ket lovat megulni

en ezert is ellenzem melysegesen a szlovmagyarok, jugo magyarok es roman-magyarok allampolgarsagat
destabilizalja a terseget
lehet valaki ugy is magyar tudatu, hogy nincs magyar allampolgarsaga
felesleges masolni a ruszki hazardjatekot, Orban es keresztenyfasiszta pribekjei most azt hiszik nekik is lehet azt, amit Putyinnak: destabilizalni orszagokat kettos allampolgarsaggal
fog meg patakokban folyni a magyar ver emiatt a revizionista orulet miatt! es az oroszok nem fognak segiteni (remelem)

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.04.07. 16:33:35

édes istenem, az a gyanús, ha az oroszok az ütőképes egységeiket a nato-határra teszik, és nem a mongol határra, vagy az isten háta mögé szibériába? ha ezt a nyugat komolyan gondolja, tényleg megérett a pusztulásra.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.04.07. 16:35:38

@_most_: akkor már értem! viktor a nyugat iránt érzett elmúlhatatlan szerelme miatt zsilipel át keletre. mert így a kelet veszít. (kelet oszt, nyugat veszt, meg van még valakinek?)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.04.07. 22:43:26

@Siri Keeton:

"Akkor mi a f...nak vették be őket a NATO-ba? Hogy b..tassák az oroszokat?"

Hát, nagyjából éppen azért, amit írsz. :)

GERI87 2014.04.08. 01:17:52

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!:

Látom nem fogsz fel az egészből semmit.
Csak Orbánozni akarsz itt is a kétbites agyaddal.
Szánalom.

David Bowman 2014.04.09. 11:47:52

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!: "a birka magyarok is oda szavaznak, ahova Orban mondja,"
Te!, az ausztriai magyarok úgy szarnak Orbánra...

Pzkpfw 2014.04.09. 22:02:59

A terkepen mit jelent a piros vonallal hatarolt terulet?

Rwindx 2014.04.12. 13:33:08

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!:
Majd ha Budapestig 80%-nyi szerb fog élni, akkor joguk lesz. Krímben nem valaha éltek az oroszok, hanem most.

alfax 2014.04.16. 15:58:29

@maxval a gondolkodó birca: te látom, túl sokat nem tudsz a témáról. Nekem magyarként 3 évig kellett várni a magyar állampolgárságra, az észt állampolgárság egy hét alatt megszerezhető.

JA, hogy valaki 40 évig él észtországban és nem tud megtanulni alapszinten észtül? Mert amikor érkezett akkor gépfegyverrel beszélgetett?

alfax 2014.04.28. 12:34:42

egyébként meg : PALAGÁZ!

tipografus (törölt) 2014.05.01. 08:30:53

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!:
"Azt mar most latom, hogy a magyarok is raleptek a ruszki utra." Stb.
Az SRI vagy a SIS fizetett alkalmazottja az úr? Attól, hogy ilyen szépen megtanulta a nyelvünket, nem kéne szidalmaznia bennünket.

Fényezett Rézlábos 2014.06.05. 07:27:44

@tipografus: Azt nem tudom, hogy az illető mely szervezetnek dolgozik, de hogy itt feltűnt egy-két FSZB-vazallus is, az tutter.
süti beállítások módosítása