Az észt télről korábban írtam. Most hogy beköszöntött a nyár, mintha egy egészen más országban lennék. A tél azért volt nehéz, mert sötét volt, de azt nem gondoltam soha, hogy egyszer a napfény fog gondot okozni. Most, még csak június elején vagyunk, majd a hónap végére éri el a jelenség a csúcspontját, de már május eleje óta megint teljesen össze van zavarodva a bioritmusom.

wow.jpg

Télen azért nehéz felkelni, mert az ember legszívesebben 11-ig aludna, hisz úgy tűnik a nap is csak akkor kell fel. Nyáron meg azért aludnék 11-ig, mert hajnali háromkor sikerül végre elaludni. Kinézve az ablakon nem ad sok támpontot az időjárás, este 10-kor olyan hangulat van, mintha délután kettő lenne.

summerhipster.png

Valamelyik észt turistacsalogató oldalon láttam azt a számomra kicsit kenetteljes leírást, hogy két lelke van az észteknek. A sötét, bezárkózó téli, és a nyitott, világos, nyári. Sztereotip túlzásnak tartottam, mint a csavaros magyar észjárást, de meg kell mondjam, van benne valami. Megváltoznak az emberek is, ahogy ilyen durván az ellentétébe fordul az éghajlat. Télen az tűnt fel, mennyire visszahúzódóak, semennyire sem hivalkodóak itt az emberek. Sehol nem látsz egy extravagáns arcot, mindenki beolvad egy konform, kifejezetten csendes, visszahúzódó stílusba. Most, hogy ránk tört a nyár, nem ritkán 30 fok fölött van a hőmérséklet (ezt az észtek szokatlanul melegnek tartják), csak előkerültek azok a chopperek. Felbőgetve a motorokat bandákban húznak végig a városon, de most sok feltuningolt, kipingált autót, vagy nagyon szépen megcsinált veterán kocsit is szoktam látni. Télen a csajok stílusosnak tűnnek, de az a hideg, jéghercegnő kategória. Nyáron nem ezzel a szóval írnám le őket. Rövid az a nyár, mindent bele kell zsúfolni.

bobszter.jpg

Az észt tavasz és nyár csodálatos. Más a ritmusa. Otthon március közepével elkezdődik. Jön az a friss levegő, egyre vékonyabbak a kabátok, május végére már csúszunk bele a nyárba. Itt rövidebb a tavasz, májusban van március, és szinte azonnal átfordulni látszik a nyárba. Kell is a sietség, mert annyi hosszú sötét, szürke hónap után az ember hálás minden napsugárért.

forest.jpg

A finnek híresek erről, de Észtország is az ezernyi kis tó és erdő országa. Sok a mocsaras láp, különleges hangulata van a szigeteknek, a hosszú faházaknak. Nagyok vidéken a távolságok, sokaknak van lova, meg nincs beépítve a legtöbb helyen a tengerpart ezért nem a kaszinós, hoteles, hanem a kirándulós, sportolós, kempingezős nyaralás a jellemző.

bike.jpg

Kérdezték a kollégáim elutazunk-e valahova a nyáron nyaralni. Mondtam nekik, nem utazunk sehova, mert mi már el vagyunk utazva. Nekünk Észtország új, végre nyakunkba vehetjük az országot.

Szerző: Zsoolt  2014.06.06. 20:12 1 komment

Címkék: nyár fehér éjszakák Észtország hosszú nappalok

A bejegyzés trackback címe:

https://tallinnban.blog.hu/api/trackback/id/tr196283154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.06.08. 16:12:32

Izgalmas hely lehet. Csodaszép az első kép. :)
süti beállítások módosítása