Észtországban felvonulás helyett az utóbbi években inkább egy helyhez kötött fesztivált szervez a helyi LGBT közösség. A rendezvény szervezője történetesen a mi egyetemünk hallgatója ezért a minap első kézből tudtam tőle megkérdezni a dolog hátterét és információkat szerezni a helyi meleg és leszbikus közösség helyzetéről.

Rain.jpg

Rain Uusen 34 éves újságíró, jelenleg szociális munkát tanul a Tallinni Egyetemen. Tartós párkapcsolatban él melegként, évekig a helyi LGBT közösség vezetőjeként az itteni Pride szervezőjeként is tevékenykedett. Eleinte felvonulásokat szerveztek, egy 2007-es rendezvényről készült amatőr videó megtekinthető itt. Az észtekre jellemző csendes, nem túl nagy feltűnést keltő események voltak ezek. Írtam már korábban is, hogy az észt nem az a demonstrációkra járó típus, a csendes konok ellenállás az ő fegyverük, kulturálisan egyszerűen idegen tőlük a politikai vagy mozgalmi jellegű harsány felvonulás. Rain javaslatára pár éve úgy döntöttek, hogy a várost átszelő felvonulás helyett egy forgalmas belvárosi helyen (ahol rendszerint más fesztiválokat is rendezni szoktak) koncertekkel, pavilonokkal, kötött helyszínű rendezvénnyel bonyolítják le a programot. Ez látható a fenti képen a háttérben. Habár ma már nem Rain szervezi a fesztivált, az új szervezőgárda is átvette ezt a szokást.

Én azért megjegyezném, hogy szerintem a demonstráció szerű, harsányabb felvonulások és rendezvények megítélése változóban van. Pár hete volt az első fogyatékos emberek által szervezett tüntetés a parlament előtt egy jogszabály-tervezet ellen tiltakozásképpen. Nagy szerkesztőségi publikáció formájában jött le a legnagyobb példányszámú napilapban, hogy az ilyen rendezvényektől nem kell megijedni, ez nem a szétesés, az elharapódzó konfliktusok jele, hanem éppenséggel a demokratikus átalakulás gyümölcse, és kifejezetten örömteli az, amikor a leginkább láthatatlan és hatalom nélküli csoportok hallatják hangjukat.

Az LGBT közösség élete nem problémamentes Észtországban. A szovjet időkben az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat illegális volt, ezt 1992-ben jogszabály legalizálta, 14 évben jelölve meg azt a korhatárt, ami fölött mind heteroszexuális mind homoszexuális kapcsolat törvényesen engedélyezett. Az EU csatlakozási folyamat részeként 2004-ben fogadták el a helyi antidiszkriminációs törvényt, ami tiltja a szexuális orientáció alapján történő diszkriminációt a munkaerőpiacon. Ezt 2009-ben az egyenlő bánásmódról szóló törvény egészítette ki, ami a foglalkoztatás mellett az olyan területeken is megtiltott bárminemű diszkriminációt, mint az egészségügyi és szociális ellátás, oktatás illetve a teljes szolgáltatói szektor.

RainAndres.jpg

(fotók: Postimees)

Az együtt élő meleg párok helyzete azonban a legutóbbi időkig rendezetlen maradt. 2014 áprilisában 40 parlamenti képviselő 3 különböző frakcióból együttesen nyújtott be egy új élettársi törvényt, mely minden, házasságon kívüli élettársi kapcsolat jogi viszonyait (öröklés, látogatás, pénzügyi döntések, gondoskodás) rendezni igyekszik, tekintet nélkül az együtt élő párok nemére.

Az azonos neműek házasságáról továbbra sincs szó, az kizárólag férfi és nő között lehetséges Észtországban. Amennyiben az új jogszabály elfogadásra kerül, akkor a bejegyzett élettársi kapcsolat fogja szabályozni az együtt élő azonos nemű párok helyzetét.

A törvénytervezett benyújtásához kapcsolódóan interjút készítettek Rain-nal a tervezett szabályozás jelentőségéról. Neki tragikus, személyes élménye van arról, hogy milyen az, amikor melegként tartós párkapcsolatban élve a külvilág ezt nem ismeri el. Egy korábbi párkapcsolatában párja súlyos beteg volt és, amikor otthon rosszul lett, majd kórházba szállították, az egészségügyi személyzet számára semmiféle információt nem volt hajlandó kiadni, lévén hivatalosan nem számított családtagnak. Párja a kórházban halt meg anélkül, hogy erről Rain felvilágosítást kapott volna.

Beszédes, ahogy különböző politikai pártok interpretálják a témát, ami természetesen nagy figyelmet kapott a sajtóban.

A javaslatot benyújtó liberális-konzervatív Reform Párt (a jelenlegi kormánykoalíció erősebb tagja) képviselője Rait Maruste, aki egyben az alkotmányügyi bizottság elnöke is, egyrészt sietett leszögezni, hogy a házasság továbbra is kizárólag férfi és nő között lehetséges. Arra hívta fel egy nyilatkozatában a figyelmet, hogy Észtországban 170.000 ember él élettársi kapcsolatban, az ő (család)jogi viszonyaik szabályozása messze túlmutat a meleg párok kérdésén. Azt is megjegyezte azonban, hogy az embereknek meg kell érteniük, hogy meleg és leszbikus honfitársaink nem az űrből érkeztek ide, ők heteroszexuális észt szülők gyerekei.

A Reform Pártnál egy fokkal konzervatívabb IRL (akik három hónappal ezelőttig a kisebbik kormánypárt voltak a koalícióban) képviselője Siim Kiisler úgy nyilatkozott, hogy már számos jogszabály szabályozza az együtt élő nem házas emberek kapcsolatát és ő a maga részéről nem érti, miért akarja valaki bejegyeztetni élettársi kapcsolatát ha nem szándékoznak összeházasodni.

A sokak által oroszbarátnak tekintet Centrum Párt képviselője ennél is tovább ment. Képviseletükben Viktor Vassiljev nyilatkozott, aki szerint ennél fontosabb dolgok is lennének, amivel a parlamentnek foglalkozni kéne.

A szociáldemokraták (akik a három hónapja megújult kormánykoalíció új tagjaként szerepelnek) képviseletében Jaak Allik a következőképpen nyilatkozott:

"Azt gondolom az állam feladata az, hogy segítse a polgárai boldog és szabad életét, anélkül, hogy ez mások rovására történne. Nem látom okát annak, hogy a meleg párok boldogsága miképpen akadályozná bárki másét, ezért teljes mértékben támogatom a törvénytervezetet."

Szerző: Zsoolt  2014.07.05. 11:57 40 komment · 1 trackback

Címkék: LGBT Észtország Pride Tallinn

A bejegyzés trackback címe:

https://tallinnban.blog.hu/api/trackback/id/tr66474879

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Homofóbia – igen! 2014.07.05. 16:02:26

A homoklobbi igyekszik a “homofób” szót valamiféle gyalázatos szóvá degradálni, nagyjából a “bűnöző” és a “rasszista” szintjére. Valójában azonban a “homofób” szó nem sértés, hanem a normalitás, az egészség igenlése. A homoszexualitás ugyanis egy genet...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Istóczy Győző · http://kuruc.info 2014.07.05. 14:40:29

Az LMBTQP-főszervező aberráltakat karóba kellene húzni.

tisztapista 2014.07.05. 15:07:44

"Nem látom okát annak, hogy a meleg párok boldogsága miképpen akadályozná bárki másét, ezért teljes mértékben támogatom a törvénytervezetet"

Az én szólásszabadságomat tervezik akadályozni. Amíg jogom van kimondani, hogy a homoszexualitás nem normális, és szerintem választott viselkedés, addig nincs semmi baj.

De amikor minden tudományos alap nélkül, egy agresszíven lobbizó kisebbség miatt betiltják a szólás- és véleményszabadságomat, akkor már pipa vagyok. Akkor úgy tűnik, hogy akadályozzák az én boldogságomat. És én ezt nem fogom engedni, mert ha egy olyan vitatott és megütközést keltő viselkedéssel kapcsolatban, mint a homoszexualitás betiltják a társadalmi vitát, és ex katedra államilag kijelentik, hogy ez normális, és minden ellenvéleménynek kuss, akkor ez nem más, mint a legrosszabb fasizmus.

Ezen jó volna elgondolkodni a saját szabadságukat hirdető, de az enyémet veszélyeztető homoszexuálisoknak.

Zsalugater 2014.07.05. 15:54:36

"Nem látom okát annak, hogy a meleg párok boldogsága miképpen akadályozná bárki másét." Már hogyne akadályozná. Én cukorbeteg vagyok, ezért nem ehetek édességet. Nem is szeretem mondjuk, jó nekem a kannás bor is, de az azért mégis csak túlzás, hogy ezek kétpofára zabálják az orrom előtt a krémest meg a zserbót! Minden Magyar cukorbeteg nevében követelem, hogy tiltsák be Észtországban is a cukrászdát, és ne vonulgassanak ezek itt a hülye habrolóikkal, mer félelmet keltenek bennem, és korlátozzák a szólásszabadságomat.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.05. 16:02:00

A beteg emberek joga a gyógyulás. Más joguk nincs. Ahol más jogot is kapnak, az egy perverz, elfajult társadalom.

alessandri 2014.07.05. 16:27:43

@maxval, a gondolkodó birca:
Annyira unalmas, ezt nyomod évek óta. Lobotómiád volt és ennyi maradt belőled, szegényem....

kabelbarat (törölt) 2014.07.05. 16:55:13

@Istóczy Győző: Most komolyan. Téged miért zavarnak a meleg férfiak? Annyival több nő marad neked.

Az valóban elszomorító, hogy vannak leszbikus nők, de hát mit lehet tenni?

Egyszerűen nem értem miért zavar bárkit egy meleg pár. Sok minden kelt hányingert bennem is, mégis elfogadom, hogy létezik.

Ha egy más világban élnénk akkor lehet hogy hányást imitálnék amikor meglátnék két férfit smárolni az utcán. De mivel az ilyen parasztok miatt szimpátiát érzek irántuk, ezért abszolút támogató és együttérző vagyok velük.

Nagy Endre 2014.07.05. 17:33:03

Érdekes az ellen még még nem hallottam ennyire kikelni és mocskolódni embereket leginkább férfiakat ha két nő csókolózik vagy leszbikus szexben vesz részt.Az ok nyílvánvaló.Mert feláll a farkuk tőle és beindul a fantáziájuk és ki lehet rá verni a répát.Ha nem így lenne már őket is szidnák.De sajnos a valóságban két leszbikus nő korántsem úgy néz ki mint a pornófilmekben.És nem kell félni ahogy a cukorbetegség sem fertőző úgy a homoszexualitás sem az.

Le Orme 2 2014.07.05. 17:59:42

Ez nem annyira agresszív és egyoldalú poszt a homokosokról, mint a többség. De a példája a kórházba szállított homokosról, akiről nem adtak információt, nem jó, mert ez a probléma érvényes az ellenkező nemű párkapcsolatban élőkre is.

csak egy néző 2014.07.05. 18:05:31

@kabelbarat:
"@Istóczy Győző: Most komolyan. Téged miért zavarnak a meleg férfiak? Annyival több nő marad neked."
Az a baja Győzikének, hogy már a fiúknak sem nagyon kell a cicafiú.

scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-prn1/t1.0-9/s403x403/1544434_526054844182913_457185635_n.jpg

tisztapista 2014.07.05. 18:31:47

@Zsalugater: Hülye az érvelésed, a cukorbetegségről tudományosan be van bizonyítva, hogy betegség, és sehol nincs betiltva, hogy lehülyézzem a cukorbetegeket - bár értelme nincs.

A homoszexuális viselkedésről eddig nem tudták hitelt érdemlően tudományosan, hogy betegség lenne, az sem, hogy örökletes, vagy hogy genetikailag determinált lenne. Törvények viszont már vannak, amelyek tiltják az ezzel kapcsolatos szabad véleménynyilvánítást. Több országban már nem szabad őket a normálistól eltérőnek nevezni, mert az állam KITALÁLTA, hogy ők nem tehetnek róla.

Ez pont olyan, amikor azt TALÁLTA KI az állam, hogy betegség, és kémiai kasztrációval jutalmazta őket. Pont annyira tudományos, pont annyira önkényes, csak épp most a homoszexuálisoknak kedves az állami önkény.

Bohusek 2014.07.05. 19:11:52

@tisztapista: Nem értem. Ki és hol tiltotta be a szólásszabadságot?
Bárki kimondhat bármit, ami nem uszító, gyűlöletkeltő. A kirekesztés, vagy mondjuk pl. egy felvonulás megtámadása, a résztvevők testi épségének és emberi (emberi!) méltóságának veszéleztetése, valamint a szabad vélemény nyilvánítás nagyon nem ugyanaz. Ezt kéne megérteni. Már. Végre.

Nekem - amúgy heteroszexuálisként - személy szerint sosem volt célom, hogy bárkivel megkedveltessem a homoszexualitást, vagy bármely szexuális orientációt. Azt sem szerettem, ha engem akartak ezzel traktálni. Így sokáig nagyon nem tetszett a Pride. Miért kéne ugye büszkének lenni bárkinek is a szexuális orientációjára? Magánügy. Pont. Aztán láttam, tapasztaltam olyan eseteket, amit az erkölcsi mércém és normáim teljesen elfogadhatatlannak tartottak (volt, hogy engem zsidóztak le gyűlölettel az utcán, pedig nem tudok felmutatni - főleg nem anyai ágon - semmilyen sémita őst). És akkor éreztem először, hogy lehet, mégis csak kell erről az egész témáról beszélni. A vonulás nem az én műfajom, továbbra sem vonz, az intolerancia - sem kisebbségi, sem többségi oldalról - viszont ijesztő és elkeserítő számomra.

A baj az, hogy az átlag magyar IQ mára a kereskedelmi tévék műsoraihoz igazodik és már nem látják az emberek, hogy megint csak átverik őket, gerjesztett folyamatokkal. Nagy kár.

conchita wurst 2014.07.05. 19:20:20

'Rain Uusen 34 éves újságíró, jelenleg szociális munkát tanul a Tallinni Egyetemen.'

- 1 túlkoros büfészakos buzi

Pont ilyen példaképek kellenek (valamelyik ellenséges országban.:DD

csak egy néző 2014.07.05. 19:20:30

@kosztarovics bácsi:
Tata a fotód alapján ezzel a szájjal és fogakkal igen kapós lehetsz a gárdista bajtársaid között, mint a mellékelt képen is láthatjuk.
www.zombietime.com/up_your_alley_2008/part_1_full/IMG_4104.JPG

űrszelvény (törölt) 2014.07.05. 19:37:55

A homo kérdést nem így kellene kezelni. Ha ezzel a nagy büszke 'mindenkinél jobbak vagyunk' turboliberális szemlélettel valaki berugja az ajtót, és az asztalt csapkodja, hogy ő márpedig azonos jogokat akar, akkor ne csodálkozzon, ha nem a várt reakciókat kapja az ülőktől.

Ezt a kérdést alapvetően párbeszéd útján, nagy-nagy kompromisszumkészséggel és alázattal lehetne rendezni, figyelembevéve a hetero többség érzékenységét. Ha valaki folyamatosan az asztalra sz*rik, akkor azzal csak felbőszíti többséget, és valójában árt a melegek ügyének, mert a végén az emberek tényleg megsértődnek. Akkor aztán megint lehet sírdogálni az olyanokért, hogy olyan alkotmányunk van, ami kizárja a melegházasság lehetőségét...

Vajon ha majd a felvonulás és az ehhez köthető posztok miatt tovább fajuk a dolog, akkor azért ki vállalja felelősségét?

Merjünk már végre kicsik lenni!

tisztapista 2014.07.05. 20:09:37

@Bohusek: "Bárki kimondhat bármit, ami nem uszító, gyűlöletkeltő. A kirekesztés, vagy mondjuk pl. egy felvonulás megtámadása, a résztvevők testi épségének és emberi (emberi!) méltóságának veszéleztetése, valamint a szabad vélemény nyilvánítás nagyon nem ugyanaz. Ezt kéne megérteni. Már. Végre. "

Tényleg, bárki kimondhatja? Keresztény amerikaiak azt mondják, hogy a homoszexualitás bűn. Ez ott gyűlöletbeszédnek minősül. Az internet tele van azzal, hogy a kereszténységet babonának, sületlenségnek, és egyébnek bélyegzik. Az nem gyűlöletbeszéd, hanem felvilágosultság.

Ennek a kettős mércének akarok véget vetni. Magyarországon nyogodtan mondjon mindenki azt, amit akar, és nem engedjük ezt a nyugati liberáldiktatúrát be, amely el akarja dönteni, hogy mit mondhatunk és mit nem.

Ja, és egyébként nem kötelező kereszténynek lenni, ha egy homokost sért az, hogy a viselkedését bűnnek titulálják. A kereszténység egy zártkörű klub, a belépés csak azoknak engedélyezett, akik elfogadják a szabályokat.

Vidéki László 2014.07.05. 20:13:52

@űrszelvény: "Ezt a kérdést alapvetően párbeszéd útján, nagy-nagy kompromisszumkészséggel és alázattal lehetne rendezni, figyelembevéve a hetero többség érzékenységét. "

Ez nagyon jól hangzik, de hogyan képzeled a párbeszédet pl. Istóczy úrral, aki minden ilyen blogban karóba akarja húzni a melegeket vagy mondjuk Maxvallal, aki ex cathedra kijelenti, hogy a homoszexualitás betegség és a betegeknek nincs semmi joguk?

Vidéki László 2014.07.05. 20:16:19

@conchita wurst:
"1 túlkoros büfészakos buzi"
Posztgraduális képzésről hallottál már?

"Pont ilyen példaképek kellenek (valamelyik ellenséges országban.:DD "

Nem is tudtam, hogy Észtországgal hadban állunk! LOL
Egyáltalán, tudod, hogy merre van?

conchita wurst 2014.07.05. 20:19:57

@Vidéki László: 'Maxvallal, aki ex cathedra kijelenti, hogy a homoszexualitás betegség és a betegeknek nincs semmi joguk?'

Minden joguk megvan, többletjogok nem járnak nekik.

Zsalugater 2014.07.05. 20:20:03

@tisztapista: Neked most tényleg az a bajod, hogy nem buzizhatsz egy jót? Tegyünk egy próbát! Itt van pl. Nádasdy Ádám, akit személyesen ismerek és kedvelek, tanárom volt, és nyíltan vállalja, hogy meleg. Én most ide leírom, hogy

*** Nádasdy Ádám egy buzi.***

És most várunk, hogy elvisz-e a rendőrség.

Vidéki László 2014.07.05. 20:25:02

@conchita wurst: Milyen többletjogokról beszélsz?

conchita wurst 2014.07.05. 20:27:14

@Vidéki László: Pl. hogy 2 férfi/2 nő házasságot kössön 1mással és gyereket fogadjon örökbe.

Heteróknál ez nem lehetséges.

Vidéki László 2014.07.05. 20:29:12

@conchita wurst: "Heteróknál ez nem lehetséges. "
Hát ez tényleg nem! :))))

conchita wurst 2014.07.05. 20:32:11

@Vidéki László: Azért nem lehetséges heteróknál, mert törvénybe ütközik.

Akkor milyen jogon akarnak a buzik többletjogokat?

Bohusek 2014.07.05. 20:35:46

@tisztapista: Én keresztény nevelést kaptam és bár mára - főként a szószéken történő politizálás miatt - nem járok templomba, életem fontos részének tartom az Újszövetséget és annak tanítását. Amiben, emlékeim szerint sehol nincs benne a gyűlölködés. Vagy legalábbis nem követendő kontextusban. Sőt!

Szuper normális katolikusokat ismerek, ezt igyekszem olyan környezetben, ahol liberális oldalról lép fel intoleráns megnyilvánulás (nyilván ilyen is van bőven) megosztani és nyilván hitelesen képviselni. Szerintem ez a fontos. Mikrokörnyezetben hatni, nem erőszakkal, hanem hitelességgel.

A kereszténység pedig rohadtul nem "zártkörű klub". Ahogy a megváltás sem csak a "kiválasztottaknak jár". Pont ettől szép és szimpatikus számomra a Krisztusi tanítás. Botlik mindenki. A hetero katolikusok is. Néha hatalmasakat. Ettől még nem kerül kizárásra. Mire lenne különben a bűnbocsánat?

A jelenlegi szabad, demokratikus (vagy annak látszó, de szerintem nem a melegek és liberálisok lobbijának köszönhetően erősen köhögő) forma, amiben élhetünk, szerintem elég nagy ajándék. Amiért mások küzdöttek meg és a társadalom mai képviselőinek kötelessége fenntartani, jobbítani. De nem kamu gyűlöletkeltéssel és kreált konfliktusokkal.

Az meg, hogy más országban mit lehet és mit nem? Az minket hol érint? Itt az van, ami. Ha itt nem büntetendő álnéven bármit kommentelni, akkor kvázi minden belefér. Vagyis nyitott a terep minden elmebeteg és/vagy gyáva alak számára. Ennyi.

Vidéki László 2014.07.05. 20:37:21

@conchita wurst: Hogy őszinte legyek, nehezen tudlak követni. Nem tudtam, hogy a törvény egyáltalán ismer ilyet, hogy heteró vagy buzi. De ha úgy van, ahogy mondod, és a törvény valóban tiltja, hogy két heteró házasságot kössön, akkor ez ellen fel kell lépni! :)))

conchita wurst 2014.07.05. 20:44:55

@Vidéki László: Nincs heteró vagy buzi a törvényben.

De nem válaszoltál, hogy milyen jogon szeretnék a buzik ezt ennek ellenére törvénybe foglaltatni?

Vidéki László 2014.07.05. 20:49:28

@conchita wurst: Mert azonos - nem többlet, azonos - jogokat szeretnének. És milyen alapon vitathatná ezt el tőlük bárki, ha ezzel senki másnak a joga nem csorbul?

conchita wurst 2014.07.05. 20:56:47

@Vidéki László: Az azonos jogaik ma is fennállnak. Hisz a tv. nem tesz különbséget hetero és buzi házassága/örökbefogadása között.

Milyen alapon kérnek extra elbánást?

Le Orme 2 2014.07.05. 20:59:34

@Zsalugater:
"*** Nádasdy Ádám egy buzi.***

És most várunk, hogy elvisz-e a rendőrség."

Jó, és az ellenpróba is megvolt téve milliószor, buzifelvonulássasl meg buzipropagandával. Vitt-e el bárkit a rendőrség emiatt? Nem. Hát akkor meg mit hőzöngenek a buzik.

Vidéki László 2014.07.05. 21:00:27

@conchita wurst:
"Az azonos jogaik ma is fennállnak. Hisz a tv. nem tesz különbséget hetero és buzi házassága/örökbefogadása között."

Miről beszélsz? Lemaradtam volna valamiről? Már házasodhatnak nálunk a buzik, sőt gyereket is örökbe fogadhatnak?
Lécci, idézd már az erre vonatkozó törvényszakaszt!

conchita wurst 2014.07.05. 21:03:08

@Vidéki László: A házasságnak csak egy fogalma van a törvényben, mindenkire egyformán vonatkozik, a buzikra is. Tényleg sok mindenről lemaradtál.

tisztapista 2014.07.05. 21:17:10

@Zsalugater: "Neked most tényleg az a bajod, hogy nem buzizhatsz egy jót? Tegyünk egy próbát! Itt van pl. Nádasdy Ádám, akit személyesen ismerek és kedvelek, tanárom volt, és nyíltan vállalja, hogy meleg. Én most ide leírom, hogy

*** Nádasdy Ádám egy buzi.***

És most várunk, hogy elvisz-e a rendőrség."

Látom nem érted. A szólásszabadság nem a buzizáson múlik, itt már sokkal húsbavágóbb kérdések vannak. Arról szeretnék érvelni, hogy a buzik ne házasodhassanak, mert nem természetes ez az együttélési forma. És arról, hogy ne fogadhassanak örökbe gyereket, mert a gyereknek joga van nem perverzek között felnőni.

Ezt itthon még kimondhatom, több országban már nem. És ők azért küzdenek, hogy itthon se mondhassam ki.

beyo 2014.07.06. 01:47:14

@tisztapista: tőlem mondhatod, akárhányszor, akármilyen hangosan, de attól még nem lesz igaz, amit mondasz.
Az elfogadott tudományos vélekedés szerint a szexuális identítás és irányultság nem választható - hanem maximum elnyomható - , sőt akár változékony is lehet, és nem betegség. Teljesen természetes, rengeteg fajnál tapasztalható magatartás forma.

A jogaid érvényesítése és a másik ellenvaló önérvényesítés között pedig sok árnyalatnyi különbség van.

Egy meleg téged nem direkt bánt azzal, nem provokál azzal, hogy ugyanolyan formában szeretne párkapcsolatban élni egy vele azonosneművel, mint te egy ellenkezőneművel.
Amikor tüntetési jogával él, és ezért lezárják a várost, ugyanúgy él a tüntetési jogával, mint egy egyszeri békemenetes ( de mondhatnék millást is). Van ilyen, ezeket el lehet viselni, viszont sokkal gördülékenyebb lenne a helyzet, ha nem kellenének kordonok, amik most azért vannak ott, hogy védjék őket az agresszív homofób csoportoktól.

És arról sem kéne meggyőződni, hogy a többségi társadalmat ennyire zavarná homokosok jogérvényesítési mozgalma, legalább annyian támogatják, mint ellenzik és mégtöbbeket valószínűleg egyáltalán nem is izgat.

Holle anyó 2014.07.06. 08:12:51

@Bohusek: Teljesen egyetértek. Ezért úgy gondolom, hogy a melegjogok támogatóinak nem a "dafkevonulással" és a politikailag vastagon megtámogatott és ezért megosztó "kiállással" kellene támogatnia a melegeket, hanem azzal, hogy elmagyarázza nekik, nem használ az ügynek, ha pl. minden évben van egy barom, aki papnak öltözik és ezzel súlyosan sérti azokat, akiktől elfogaást vár.
El kell magyarázni, hogy elfogadást nem lehet erőszakkal követelni, mert a politikai haszonszerzés céljából melléjük álló tetvek a jogalkotáson ugyan át fogják verni a "melegjogok" érvényesülését, de attól még nem lesznek elfogadottak.

Az adótörvényeket, parkolási szabályokat, autópályadíjakat, stb. is átverik a jogalkotáson, mégis mindenki utálja a közpénzt mocskos, törvénytelen dolgokra felhasználó politikusokat és a "kreatív jogértelmezésben" jeleskedő adóhatóságokat, meg a csaló egyéb vérszívókat.

El kéne dönteni, hogy törvényt akarnak, vagy tényleges elfogadást?????

Holle anyó 2014.07.06. 08:22:28

@beyo: De a blaszfémiával provokál.Azzal is provokál, hogy felül valamely politikai irányzat farvizére, nem pedig civilként fordul a "többségi" társadalom felé.
Ezt egyéb kisebbségek is megteszik sajnos.

Úgy vezetik fel a problémát, mintha természetes lenne, hogy a hivatalos politikának ki kellene állni mellettük.

Ez mindenképpen káros, mert nem minden meleg balliberális, nem minden meleg ateista, stb. Minden meleg civil ember és civilként kellene a jogait érvényesíteni. Ha ezt tennék, már régen megnyerték volna a csatát. :)

Holle anyó 2014.07.06. 09:03:27

@tisztapista: Miért ne házasodhassanak?
Szerintem is hülyeség az azonos neműek házassága, mert a házasság férfi és nő, tehát eltérő biológiai adottságú (és valaha eltérő jogállású!!) személy, utódnemzés céljára irányuló, társadalom által védett kapcsolata.
DE!!! Ma már maga a házasság is idejétmúlt baromság. (Itt nem akarom részletezni, hogy miért.)
Senkit nem sért, ha az azonos neműek kapcsolatát is házasságnak nevezik. Oly mindegy ez ma már.... Kb. olyan, mint a "nemesi címek" vadászata volt a szocializmus idején (lásd. Medveczky Ilona). Teljesen mindegy, hogy milyen papírjuk van a melegeknek otthon a fiókban, tartalmilag ők akkor is úgy élnek együtt, mint a házasok.

Én hivatalos élettársként nem élek együtt a pasimmal, mert így előnyösebb - pl. több családi pótlékot kaptam, meg egyedülálló anyaként munkahelyi/szakszervezeti támogatást kaptam, mégis sokkal jobb vele az élet, mint a házasságom volt. Soha többé nem is leszek házas, felőlem vihetik az egész botrányos jogintézményt a melegek.

Örökbefogadás téma.
A melegnek lehet saját gyereke (ha nő, akkor szül magának), ha pasi, egy látszatházassággal, vagy éppen apai elismerő nyilatkozattal is saját, sőt biológiailag is saját gyerekhez juthat, ezt úgysem tudjuk megakadályozni. Miért akatnánk, hogy a melegek kijátszva a törvényt gyereket csináljanak maguknak ahelyett, hogy a felelőltlen idióta heterok által már megcsinált és elhagyott gyereket nevelnék fel, aki családba kerülne a lelenc helyett?

A "minta" egy hosszú és önálló témakör, erről csak néhány gondolat. A melegek is hetero családban születtek. Ma a gyerekekdöntő többsége hányattatott módon csonka családban, vagy rendszeresen partnert váló szülő mellett, esetleg a szülő valamelyik partnere mellett nő fel (pl. Szita Bence).
Nyitott társadalomban élünk, a szülő a munkahelyén, a gyerek a közoktatás valamely intézményében tölti az életét, sokkal kevesebb szerep jut a családi mintának, amint azt gondolnánk.
A családban a női és férfi szerepminták teljesen ellaposodtak, normális helyen pedig nem a gyerek előtt dugnak a szülők, generációk nőttek fel úgy, hogy semmit nem tudtak a szüleik szexuális szokásairől, nem is a szülőtől kell tanulni az ilyesmit.

Tehát szerintem nyugodtan házasodjanak a melegek és nyugodtan vegyék ki a részüket a gyereknevelésből.
Nem akarom meghatározni, hogy más ember mit tehet és mit nem tehet.
Ki vagyok én, hogy más életébe belepofázzak? Persze azt sem szeretem, ha az enyémbe belepofáznak.

Azt egyébként kétlem, hogy legalizálás esetén meleg párok százezrei fogják megrohamozni örökbefogadásért a hatóságokat és kiürülnek az állami nevelőotthonok. De ha így lenne, azzal csak jobban járok, mert legalább nem az én adómból fogják fenntartani ezeket az intézményeket.

Zsalugater 2014.07.06. 13:54:06

@tisztapista: "nem természetes ez az együttélési forma." Na ne nevettess már. Betondzsungeleket építeni és azokban élni, kőolajat bányászni és azzal a légkört szétb@szni, génmódosított kukoricát előállítani, folyók irányát megfordítani, szilikonmelleket meg műfogsorokat csináltatni, bányákban meg futószalag (vagy éppen gép) mellett napi 12 órát görnyedni, egyáltalán _civilizációban élni_ nem természetes. Miért pont a melegek házassága olyan "természetesllenes," hogy az veri ki a biztosítékot?
süti beállítások módosítása