Az egyetlen dolog, ami miatt készpénzt kellett eddig kivennem az ATM-ből az a taxizás volt. Tallinnban a taxik szabad árasok, sok olyat lehet találni, amelyikben kártyával is lehet fizetni, azonban ha olcsó taxit akar fogni az ember, akkor azok még készpénzesek jobbára.

Mostantól ennek is vége van. Az észt Taxify alkalmazással most már se készpénz, se kártya nem kell a taxi kifizetéséhez, a rendszer automatikusan elintézi azt. Ehhez mindössze annyi kell, hogy a mobiltelefonra letölthető Taxify alkalmazáson a számos választható fizetési mód közül megadjon egyet a felhasználó és beregisztráljon egy bankkártyával. Onnantól kezdve megszűnik az utas és a sofőr közötti közvetlen tranzakció.

taxify.jpg

Ma próbáltam ki először és nagyon kíváncsi voltam, hogy a sofőr oldaláról hogy néz ki mindez. A taxify rendszert használó sofőrök (a többség már ilyen) ugyanúgy a mobiltelefonjukról vagy tabloidról használják a rendszert mint az utasok. A telefon vagy az ipad ki van téve a műszerfalra. Ezen nyomon követheted a kocsiban ülve is a rendelés és az út minden mozzanatát és amikor fizetésre kerül sor a sofőr telefonján felbukkan az összeg, amit te jóváhagysz vagy a borravalóval megemelsz és megnyova a gombot a telefonon a fizetés a megadott összegben már magától megy.

A telefonos alkalmazások rendszere olyan mértékben elterjedté vált, hogy már a laptop vagy a kártyaterminál is old schoolnak számít, a túlélés egyetlen eszköze az okostelefon, azzal az összes banki és államigazgatási műveletet valamint az élet apró részleteit is el lehet intézni. Most hogy már a taxizáshoz sem kell készpénz az egyetlen dolog az egyetemi üdítőautomata marad, amihez mindig a diákoktól kérek kölcsön egy-egy eurót.

 

Szerző: Zsoolt  2015.04.07. 12:37 1 komment

Címkék: innováció fejlesztés Észtország e-stonia

A bejegyzés trackback címe:

https://tallinnban.blog.hu/api/trackback/id/tr337347246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

petrobol 2016.08.09. 06:10:10

Elviekben az üdítős automaták is lehetnek már készpénz mentesek, hiszen bankkártya olvasót is lehet bele tenni, vagy akár érintés mentesen NFC megoldással. Azt tudják a legújabb bankkártyák és a telefonon jelentős része is.
süti beállítások módosítása