Az észt statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint 30%-kal csökkent a kivándorlók aránya a megelőző három évhez képest Észtországban. A férfiak között már több a bevándorló, mint a kivándorló, a bevándorlók alatt azonban leginkább korábban elköltözött észtek visszatérését kell érteni. Még mindig Finnország a legnépszerűbb célpont, tavaly 3000 észt költözött át a Finn öböl másik partjára, míg onnan 1300 ember költözött Észtországba. Összességében a becslések szerint mintegy 150.000 észt él külföldön, minden harmadik Finnországban.

A népesség csökkenés egyik motorja az elvándorlás, illetve a születések számának csökkenése.

1migration.jpg

Az ábrán jól látható, hogy mennyire érzékenyen reagál az elvándorlás és a szülési hajlandóság is a gazdasági körülmények alakulására. A 2008-as válságot megelőzően a születések és halálozások különbségéből adódó népességcsökkenés folyamatosan lassult, sokan már egy pozitív fordulatról (népességnövekedésről) beszéltek számos mutató alapján. Hasonló módon folyamatosan csökkent az elvándorlás mértéke is.

Ezt a tendenciát felülírta a 2008-2009-es válság. Azóta a természetes népszaporulat ismét átlendült a negatív tartományba és ott is maradt annak ellenére, hogy 2012 óta úgy tűnik az ország ismét növekedési pályára állt. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy tavaly már mindössze 700 fő körülire csökkent az elvándorlásból adódó negatív egyenleg, és 2003 óta először a népességcsökkenésért inkább a természetes fogyás, mint az elvándorlás felel. 

Általában nem is elsősorban a születési hajlandóság csökken, hanem a szülőképes korba lépő fiatal nők száma, és ezt sajnos erősíti, hogy az elvándorlók között is nagy számban megtaláljuk őket, akik valamelyik más országban hozzák világra gyermeküket.

Összességében 2040-re a népesség mintegy 10%-os csökkenését várják a kutatók, de látva azt, hogy pár éven belül milyen radikálisan meg tudnak változni a tendenciák én óvatos lennék a hosszútávú becslésekkel. Mindkét véglet lehetséges. Amennyiben a balti államokban is eszkalálódik az orosz konfliktus (itt ezzel mint reális eséllyel számolnak), akkor nyilván hatalmas elvándorlási hullámra lehet számítani, ugyanakkor összességében Észtország majd minden mutató szerint ígéretes fejlődés előtt áll és ez pedig pozitív módon hathat mind a születési hajlandóságra mind pedig a bevándorlásra.

 

 

Szerző: Zsoolt  2015.05.24. 11:11 2 komment

Címkék: demográfia Észtország

Az egyetlen dolog, ami miatt készpénzt kellett eddig kivennem az ATM-ből az a taxizás volt. Tallinnban a taxik szabad árasok, sok olyat lehet találni, amelyikben kártyával is lehet fizetni, azonban ha olcsó taxit akar fogni az ember, akkor azok még készpénzesek jobbára.

Mostantól ennek is vége van. Az észt Taxify alkalmazással most már se készpénz, se kártya nem kell a taxi kifizetéséhez, a rendszer automatikusan elintézi azt. Ehhez mindössze annyi kell, hogy a mobiltelefonra letölthető Taxify alkalmazáson a számos választható fizetési mód közül megadjon egyet a felhasználó és beregisztráljon egy bankkártyával. Onnantól kezdve megszűnik az utas és a sofőr közötti közvetlen tranzakció.

taxify.jpg

Ma próbáltam ki először és nagyon kíváncsi voltam, hogy a sofőr oldaláról hogy néz ki mindez. A taxify rendszert használó sofőrök (a többség már ilyen) ugyanúgy a mobiltelefonjukról vagy tabloidról használják a rendszert mint az utasok. A telefon vagy az ipad ki van téve a műszerfalra. Ezen nyomon követheted a kocsiban ülve is a rendelés és az út minden mozzanatát és amikor fizetésre kerül sor a sofőr telefonján felbukkan az összeg, amit te jóváhagysz vagy a borravalóval megemelsz és megnyova a gombot a telefonon a fizetés a megadott összegben már magától megy.

A telefonos alkalmazások rendszere olyan mértékben elterjedté vált, hogy már a laptop vagy a kártyaterminál is old schoolnak számít, a túlélés egyetlen eszköze az okostelefon, azzal az összes banki és államigazgatási műveletet valamint az élet apró részleteit is el lehet intézni. Most hogy már a taxizáshoz sem kell készpénz az egyetlen dolog az egyetemi üdítőautomata marad, amihez mindig a diákoktól kérek kölcsön egy-egy eurót.

 

Szerző: Zsoolt  2015.04.07. 12:37 1 komment

Címkék: innováció fejlesztés Észtország e-stonia

eurovision.jpg

Elina Born és Stig Rästa duója nyerte az Eurovíziós Dalfesztivál 2015-ös észt válogatóját. Őket látjuk majd Bécsben ezzel a dallal.

Tetszik nekem ez a szám, talán a fúvósok és a klipp dizánja miatt van egy kis 60-as évekbeli beütése. A férfi énekes engem amúgy kicsit a 30y frontemberére Beck Zoltánra emlékeztet. A válogatón előadott győztes dal klipje itt látható.

Észtországban az Euróvíziós Dalfesztivál sokkal fontosabb esemény mint Magyarországon. Gyakorlatilag az egész országot a TV-hez köti, és mindenki számon tartja, hogy nyert már észt versenyző. Számomra az Eurovízió mindig egy nagyon szovjet dolgot volt, pedig skandináv és nyugat-európai indulók is vannak. Az esetek többségében az egész egy giccsfesztivál. Ez az észt dal azonban nem rossz.:)

Videóként nem ágyazom be, de idelinkelem az észt válogató 10 résztvevőjét. Hát ezek alapján az én ízlésem szerint messze a legjobb szám nyert:

1. “Minu päike” Luisa Värk
2. “Üle vesihalli taeva” Maia Vahtramäe
3. “Goodbye to Yesterday” Elina Born ja Stig Rästa
4. “Idiot” / Kali Briis Band
5. “Troubles” /Robin Juhkental & The Big Bangers
6. “Burning Lights” Daniel Levi
7. “Superlove” Elisa Kolk
8. “Exceptional” The Blurry Lane
9. “Unriddle Me” Elephants From Neptune
10. “This Is Our Choice” Triin Niitoja & John4

Szerző: Zsoolt  2015.02.22. 13:54 Szólj hozzá!

Címkék: Észtország Eurovíziós Dalfesztivál

süti beállítások módosítása