Amikor elkezdtem ezt a blogot, azt terveztem saját felfedezéseim mentén írok majd társadalomról, gazdaságról, kultúráról, fejlődésről, fejlesztésről. Egy gyorsan fejlődő demokráciáról.

Az élet felülírja a terveket. Nem jön át nekem a sajtóból, hogy Magyarországon miként csapódik le az orosz-ukrán konfliktus, de Észtországban nagyon komoly aggodalommal figyelik az eseményeket. Egy gyors bejegyzés erejéig összefoglalom miképpen reagál a helyi sajtó:

Az észt állami média ERR (Eesti Rahvusringhääling) egy orosz politikai elemzővel készített litván interjút idézve arra hívja fel a figyelmet, hogy Grúzia és Ukrajna után Putyin elnök következő célpontja a Balti országok lesznek. Az elemző véleménye szerint mind az USA, mind pedig az EU tétlenül szemlélik az eseményeket, a térségben Oroszország azt tesz, amit csak akar. Nincs jelenleg olyan karakán politikai akarat és főleg olyan politikus, aki meg tudná állítani a kelet-európai visszarendeződés folyamatát egy újjáéledő orosz birodalom árnyékában.

Ugyanez a lap egy Észtországban élő ukrán nemzetközi szakértővel készített interjút, aki szerint a mostani krími események kísértetiesen hasonlítanak a balti országok 1940-es annektálására. (Az akkor már több mint két évtizede független országként létező Észtországba egyetlen puskalövés nélkül özönlöttek be a szovjet csapatok, mondván a helyiek kérésére, a fasiszta fenyegetéstől védik meg az országot.) Ebben az interjúban amúgy leginkább arról van szó, hogy a szakértő szerint a 150.000-res ukrán hadsereg képes lenne megvédeni az országot, az orosz haderők véleménye szerint nincsenek olyan állapotban, hogy bonyolultabb, hosszabb ideig tartó hadműveleteket megengedjenek maguknak. Szerinte ide azért nem lesz elegendő egy a grúziaihoz hasonló gyors kiruccanás. De mivel a hadsereg gyakorlatilag nem hallat magáról az elemző véleménye szerint sajnos a félelem nagyobb az elszántságnál, és így az ország előre feladja pozícióit.

Arra is felhívja a figyelmet ugyanakkor, hogy a Janukovics elnök irányítása alatt álló Ukrán hadseregben a Kreml rengeteg emberét megtalálhatjuk, akik érdemben akadályozhatnák az esetleges katonai műveletek sikerét.

A észt kormánykoalíció kisebbik pártja (a konzervatív IRL) demonstrációt szervezett mára a Tallinni Orosz Nagykövetség épülete elé Ukrajna támogatására. A nagyobbik kormányzó párt (a liberális nacionalista Reform Párt) éppen ma tartja közgyűlését, amin a párt alapítója, korábbi elnöke Siim Kallas meglehetősen tüzes hangú beszédében tette világossá, hogy minden észt politikusnak egyértelműen el kell döntenie kinek az oldalára áll.

A maga (maguk) részéről rögtön le is szögezte, hogy a független, demokratikus Ukrajna pártján van, és hogy soha többé nem szabad megengedni, hogy az 1940-es eseményekhez hasonló dolgok történjenek. A köztársasági elnök ünnepi beszédéhez hasonlóan ő is leszögezte, hogy a NATO és EU csatlakozzással a Balti országok függetlensége még mindig nem lefutott ügy. A világ nem biztonságosabb, hanem veszélyesebb lett.

Army.jpg

Növelni kell a védelmi képességeket a Baltikumban. A biztonságpolitika nem lehet kicsinyes hazai politikai játszmák áldozata. Ez nem retorikai kérdés, amit kandalló előtt ülve fotelből lehetne megvitatni. Ugyanakkor a hisztériát is kerülni kell, itt az nyer, aki átlátja, mi is folyik itt valójában, és képes megtenni a szükséges lépéseket, ha kell azonnal.

Szerző: Zsoolt  2014.03.02. 16:58 294 komment

Címkék: Oroszország Észtország Ukrajna NATO Baltikum

A bejegyzés trackback címe:

https://tallinnban.blog.hu/api/trackback/id/tr735839691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Muad\\\'Dib 2014.03.03. 08:10:46

"...Ugyanez a lap egy Észtországban élő ukrán nemzetközi szakértővel készített interjút, aki szerint a mostani krími események kísértetiesen hasonlítanak a balti országok 1940-es annektálására..."
Ha el is ítéljük Moszkva lépéseit, ez a mondat akkor is egy pofátlan hazugság.

Hefe 2014.03.03. 08:22:24

@Muad\\\'Dib:
hat igen, valami ilyesmit gondoltak az ukranok is.

Szúnyog 2014.03.03. 08:35:38

Most ezért kell rettegni, ez a cionista vezérelv?

OkoskaTo:rp 2014.03.03. 08:40:25

@Muad\\\'Dib: Azért valamivel mókásabb kör egy effektíve EU- és NATO-tag országba bevonulni (ha meg kell védeni saját magukat, nyilván onnan kérnek először segítséget, nem az oroszoktól).
Ukrajnának csak ígérgetnek, próbálják átcsábítani, de jelenleg még senkiföldje. Illetve az oroszok úgy döntöttek, inkább az övék.

szonár 2014.03.03. 08:45:48

Hülyeség. Észtország EU-tag és NATO-tag, Putyin nem fogja megtámadni soha.

Az orosz hadsereg pedig simán legyűri az ukránt, van abban az állapotban.

Tobzódnak a béna naciopnalisták mindenütt.

Nuuk 2014.03.03. 08:46:35

NATO+EU-tagországot egyszerűen NEM támadna meg Putyin. Pont. Rettegni persze lehet mindentől, de szerencsére az észtek esetében ez most alaptalan.

01234567 2014.03.03. 09:07:15

Érdekes felvetés. Mondanám nem fordulhat elő, de ki gondolta, akár csak az itt kommentelők közül is, mondjuk egy hónapja, hogy az orosz bevonul Ukrajnába?
A Baltikum mindig stratégiai kérdés az oroszoknál, de én inkább Moldáviában aggódnék jelen pillanatban.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.03. 09:07:17

Grúzia nem volt Oroszország célpontja, ne ismételgessük ezt a hazugságot. Ott Grúzia volt az agresszor.

A balti államokat meg sosem fogja megtámadni Putyin. Minek tenné?

R.T. Flakfizer 2014.03.03. 09:07:31

Kedves Poszter!

fentebbi véleményekből leszűrheted milyen a helyzet itthoni megítélése. :)
mindenesetre kormányzati szinten sunnyogás van, ami kihat a sajtóra is - ugyanakkor az index, 444, az átlátszó szépen nyomon követi a történetet, stb.
ennyi. van néhány agyhalott akik oroszpárti-jobberek, vagy munkáspártiak, időnként elakad tőlük a lélegzetem, de most ez az irányvonal.

ugyanakkor rettentően örülök a posztnak, mert a Baltikumról nem annyira hallani, mi van, mit gondolnak és a sejtésem be is igazolódott: írtam már másutt pár napja, gondolom összeszorult segglyukkal figyelnek és várnak. igen, a NATO-tagság sokat jelent (és valószínűleg eleget), de ki a franc tudja, Putyin mit talál ki, főleg egy sikeres ukrán akciót követően. nem írod, mi a helyzet a helyi oroszokkal? mi a fontosabb vajon: az életszínvonal, a lehetőségek, vagy a nemzeti érzület? így vagy úgy puskaporos hordó egyelőre az is, nem csak ukrajna. ezért is bírnám, ha valaki hosszú időre letörné az oroszok nagyhatalmi vágyait. (btw a kétpólusú világ most is megvan, az oroszok csak bezavarnának ebbe, pláne a konfliktuskezelésüket látva... és igen, én a jelenlegi szövetségeseinket preferálom.)

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.03.03. 09:10:11

Így van, látom itt több kommentelő is jobban tisztában van a helyzettel, mint egyes "szakértők" vagy "elemzők".
ukrajna 20+ (200? még több?) éve egy hadszintér, hol a nyugatos, hol meg az oroszpártiak kerekedtek felül. most putyin az aktuális nyugatos győzelmet megkontrázza, mert a korábbi időszakkal ellentétben pillanatnyilag oroszország elég erős hozzá. krim visszatér oroszországhoz, ez már lefutottnak tűnő történet. a kérdés kelet-ukrajna sorsa.
ezzel szemben a baltikum mindig is nyugatos volt, a lovagrend, a svédek, németek határozták meg a sorsát, a (sosem szeretett) orosz uralom jelentéktelen epizódszerep. ezen túlmenően ha az eu-tagság nem is jelent sokat, de a nato-tagság már igen. (megnézném a féltucat magyar gripent, ahogy védi a baltikumot az orosz invázió ellen :)
ráadásul krimnek geopolitikailag is komoly jelentősége van, észtországé viszont nulla. ha már akarna putyin valamit, a litvánokat vágná pofon, hogy legyen összeköttetés königsberg és rosszija közt.

Muad\\\'Dib 2014.03.03. 09:14:04

@R.T. Flakfizer:
Ha már a hülyeségeknél tartunk, vajon Szerbia szuverenitása miért nem volt olyan fontos a nyugatnak? Ott rögtön jött az etnikai szál, mondván, már alig él Szerb Koszovóban. Milyen érdekes itt homlokegyenest az ellenkező a szöveg. Igaz, hogy jórészt csak orosz ajkú él a Krím-félszigeten, de ez nem ok egy ország szuverenitásának a megsértésére.
Kettős mérce rulz!
Egyébként pedig az oroszok valóban nem épp finoman reagáltak, de ez azért van, mert az USA (és a balfa*z EU, mely asszisztál ehhez, teljesen érthetetlen módon) a közvetlen érdekszférájukba piszkálgat bele. Egészen pontosan teszteli Moszkva ingerküszöbét, magasan les*arva, kinek milyen szenvedéseket okoz ezzel, a nem túl finom orosz válasz után.

OkoskaTo:rp 2014.03.03. 09:14:11

@01234567: Ki gondolta volna még egy hónapja, hogy elzavarják az oroszbarát Janukovics-féle bábkormányt? Amíg ő volt hatalmon, az oroszoknak felesleges volt bevonulniuk.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.03.03. 09:18:00

@01234567: ha kelet-ukrajna kiszakad, akkor még abban a másodpercben csatlakozik hozzá a dnyeszteren túli terület, ez nem kérdés.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.03.03. 09:20:18

@R.T. Flakfizer: szerintem meg az az agyhalott, akinek a krimről is a fidesz jut az eszébe.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.03.03. 09:21:19

@OkoskaTo:rp: így van, az oroszok részéről jelenleg kármentés folyik. nem engedhetik meg, hogy kihajítsák őket a fekete-tengerről.

01234567 2014.03.03. 09:23:13

@OkoskaTo:rp: Te sem gondoltad volna hogy ez lesz.
@milliliteratura: Jujj akkor milyen román kardcsörtetés lesz!!! És sajnos a románok fekszenek olyan jól a nyugatnál, hogy őket már támogatnák, és az orosz iszonyatosan utálja a románt..na akkor már bármi lehet.

Pista Bácsi 2014.03.03. 09:27:34

Itt mindenki, aki azt hiszi, hogy EU és NATO tagot nem támad meg Oroszország, az nagy félreértésben van.

Oroszország nem "támad" meg senkit a környéken, mert már OTT VAN!!! A Krimben is mi történt? Az ott lévő oroszok nagy hirtelen és nagy egyetértésben belülről foglalták el a félszigetet, kikiáltottak egy kvázi önálló közigazgatási egységet, az Orosz állam pedig csak az orosz népesség védelme érdekében kívülről és belülről is támogatja az ottani oroszokat.

Ez ellen pedig nem véd egy EU és NATO tagság, mert ha belülről indul meg egy önállósodási folyamat, akkor egy NATO típusú szervezet tehetetlen.

Tehát az oroszok erre bazírozva a volt Szovjetúnió területén bárkit bekebelezhetnek.

Muad\\\'Dib 2014.03.03. 09:29:36

@Pista Bácsi:
Tényleg? Olyan sok helyen vannak kb. 80%-os többségben az oroszok?

♔bаtyu♔ 2014.03.03. 09:32:57

@Pista Bácsi:
1. Az oroszoknak a Krímet azért nyúlták le, mert azt ők adták az Ukránoknak. Addig hagyták ott, amíg Ukrajna oroszbarát volt.

2. Az oroszoknak szüksége van egy pufferra ez Ukrajna. Ahogy az EU-nak is, (ezek vagyunk pld. mi).

Igen, jól érted, az az a terület, ahol az esetleges háború először megjelenik és időt kapnak az "értékesebb" részek a felkészülésre.

Ez a "forradalom" és az agresszor oroszország indexes kamuk, arról van szó, hogy az USA és szövetségesei felbomlasztják az oroszok puffer övezetét és ez Putyinnak nagyon nem tetszik.

Egyébként Kínának sem, nem véletlenül vannak az oroszok mellett.

R.T. Flakfizer 2014.03.03. 09:41:24

@Muad\\\'Dib:
oda is bevonult egy hadsereg, hogy megvédje határon túl élő polgárait? az ukrán helyzet szerintem tök más - itt is belülről indult a történet, az ukránok nagy része nem akart 'behódolni' az oroszoknak, pláne, hogy ez a hódolat zsarolással lett kicsikarva. aztán még mindig az ukránok elzavarták a fenébe Janukovicsot és az ország nagy része ezt elfogadta (a régiók sorra jeleztek vissza, hogy oké, náluk nem lesz rendőri attak, stb), más része kivárt, de persze ezek a részek az orosz-haverságot preferálták, majd jött egy szerencsétlen/érthetetlen/balfasz döntés (nyelvhasználat) ami olaj volt a tűzre, de konkrét bántódása egy orosznak sem esett (csak mert orosz), fenyegetőzni is csak az ostoba széljobb fenyegetőzött, de azoknak nincs akkora bázisuk, hogy cselekvőképesek legyenek. erre Putyin beküldi a felségjelzés nélküli katonáit a Krímbe, meg kelet-ukrajnába. ez nem olyan mint koszovó. szerintem.
(meggyőződésem, hogy Putyin fosik az ukrajnai oroszokra. még az indítékait is megértem - az ukrán régióval kapcsolatosan . de el nem fogadom. ugye nekem nem is kell ;) )
és igen, az oroszok így intéznek ügyeket. ezt talán érdemes lenne végre valahogy megtanulnunk.
@milliliteratura: olvasd el a posztot többször, ha nem érted. nem a krími oroszokról van most szó. és igen, ha megtehetjük - márpedig van egy olyan szövetségi rendszer a hátunk mögött amivel most megtehetjük, akkor fel kellene vállalni magunkat! mi nem könyvekből, vagy a NatGeo-ból ismerjük az oroszokat, hanem a történelmünkből és eddig még jól nem jártunk velük. a kormány sunnyog és gondolom ennek a hátterében a titkos, Putyinnal megköttetett alku van.

♔bаtyu♔ 2014.03.03. 09:47:56

@R.T. Flakfizer: Pontosítsunk, az ukrán kormányt külföldi támogatással puccsal megdöntötték.

Azt nem tudjuk mit akar Ukrajna, mert nem voltak választások. Szabályos választásokon utoljára janukovicsot akarta.

Nuuk 2014.03.03. 09:55:44

@milliliteratura: Gyakorlatilag most az zajlik, hogy visszaállnak az évszázados érdekszférák. Kelet-Ukrajna és a Krím eddig soha sem tartozott a nyugathoz, a Baltikum és Nyugat-Ukrajna esetében viszont volt keleti és nyugati orientáció is.

Tessék ezt végigkattintgatni: brenocon.com/ukraine_maps/

Muad\\\'Dib 2014.03.03. 09:57:00

@R.T. Flakfizer:
Azért azt látni kell, hogy krími egységek nem opportunizmusból álltak át szinte kivétel nélkül orosz oldalra. Az egész tartomány eddig is kvázi kényszerrel volt Ukrajnában tartva.
Ettől még valóban nem épp megfelelő megoldás az orosz lépés, de semmiképpen nem olyan, mint anno a Baltikum megszállása, ahol nem élt nagyszámú orosz.

vlgymir 2014.03.03. 10:00:02

@♔bаtyu♔: "Szabályos választásokon utoljára janukovicsot akarta."
Én mindig csodáltam azokat, akiknek ilyen nagyon határozott véleménye tud lenni.
Biztos, hogy nem volt külföldi támogatás azon a szabályos választáson legutóbb?
Egyébként pedig nem csak Te, hanem az összes kommentelő jól kihagyott egy nagyon lényeges elemet a helyzetértékelésből. Ugyanis a szovjet hatalom tudatosan népességcserélt és oroszokat telepített mindenhová, így Ukrajnába is, ahol a vezető pozíciókat foglalták el, és nagyon jól éltek. A rendszerváltás után ez a visszájára fordult az oroszok szempontjából, a volt vezetők a partvonalon kívülre szorultak, és most elégedetlenek a helyzetükkel. Ezért támogatják olyan lelkesen Oroszországot a baltikumban és Ukrajnában is. És ott nem elhanyaglható néhányezer emberről beszélünk, hanem milliókról.

omboz 2014.03.03. 10:02:30

Szólnak érvek a félelem mellett és ellene is. Oroszország nincs abban a helyzetben, mint Németország volt 1939-ben, Lengyelország megtámadásakor. Jelen pillanatban még egy Müncheni-egyezménynek megfelelő paktum sem áll az oroszok mögött mintegy előzményként, csak a kínaiak. (Akik távol vannak.)
Így én nem félteném a balti-államokat, ugyanakkor megértem azt, amit éreznek.

A magyar irredentizmust pedig meg lehet érteni. Hullagyalázók vették el Kárpátalját és a többi területünket, legyenek azok magyar-, vagy idegen-többségűek (igaz előbbit nem az ukránok), és ugyanolyan hullagyalázók szerezhetik azokat vissza. Ilyen a mindenkori politika, ami történelemmé "szelídül". Aki torkaszakadtából üvölt ez ellen, az legalább annyira hülye, mint aki érte ordít, csak miheztartás végett.

Aki nem mélymagyar, hanem mélyen igazságpárti, annak tudnia kell, hogy a Krím igazi gazdái a Krími Tatárok kéne hogy legyenek, mert ők képviselik annak a népvándorlás-kornak a maradékát, akiknek különböző államalakulatai után egyáltalán szlávok oda betették a lábukat a történelemben először (!) és nem holmi ukránok, vagy oroszok.

♔bаtyu♔ 2014.03.03. 10:03:53

@vlgymir: Most mondjam azt, hogy Bajnaiékat is külföldről támogatják. Ráadásul nem csak pénzzel.

Akkor ezzel mit csinálsz? Kihagyod az oroszokat?

Figyu, ilyen alapon nekünk Kárpátalja, Erdély, Felvidék, Délvidék visszajár. Oda is idegen ajkúakat telepítettek.

GERI87 2014.03.03. 10:26:57

"USA, mind pedig az EU tétlenül szemlélik az eseményeket, a térségben Oroszország azt tesz, amit csak akar."

Most őszintén, 25 éve is egy periféria volt csak a nyugat számára.
Miért pont most jutna eszükbe ez a ruszkiknak?

Amúgy nem kell beszarni, nem hülyék hogy megtámadjanak egy NATO tagországot.
Nem fog megismétlődni sem 1721, sem 1940...

Az emberek szeretnek rettegni, a média meg imádja kielégíteni ezt az igényt...ennyi történt most is.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2014.03.03. 10:29:45

Csak ismételni tudom magam:
Mindenféle nacionalista uszításnak egyetlen célja van: a figyelemelterelés.
Figyelemelterelés arról a kizsákmányolásról, amely minden országban létezik. A magyarnak is legnagyobb ellensége nem a román, a szlovák, vagy más, hanem a magyar! Mert minek lehet nevezni azt az újgazdagot, aki minimálbéren, vagy afelett kevéssel dolgoztatja alkalmazottait, mialatt neki több háza, nyaralója, kocsija is van, és déltengeri szigeteken nyaral? De újabban már nem is kell alkalmazottakat felvenni, ha bankban fialtatja pénzét. Így a kizsákmányolás akár láthatatlanná, megfoghatatlanná tehető. De nem különb az a politikus sem, aki lényegében az újgazdag réteg kiszolgálója, és a vagyoni különbségek fenntartásában érdekelt, mert neki is csurran-csöppen valami. Miféle demokrácia az, ahol egyeseknek 2-3, sőt több lakásuk van, és rengeteg embernek nincs saját lakása évtizedek munkája után sem, vagy a devizahitel adósrabszolgaságában sínylődik?
Vagy: tudtad-e, hogy Magyarország külföldi adósságát teljes mértékben fedezné az 1990 után külföldre menekített vagyon? Kb. 200 milliárd dollárról van szó, amelyet a magyar néptől újgazdagjaink kiloptak az országból. Ukrajna esetében is most derült ki, hogy 2000 óta 70 milliárd dollárt loptak ki onnan az oligarchák. Ott is ez kb. megfelel az államadósságnak.
A nacionalista uszítás egyetlen célja elterelni a figyelmet ezekről az égbekiáltó igazságtalanságokról és rablásokról, hogy a magyar szerencsétlen elnyomott ember ne saját vérszívói ellen forduljon, hanem az ugyanolyan szerencsétlen ukrán, román, szlovák, szerb stb. ellen. Marxnak és Engelsnek ebben igaza volt. Ezt jól jegyezd meg!

A mostani, konkrét ukrajnai helyzettel kapcsolatban szerintem a megoldás Ukrajna föderalizálása lenne (hasonlóan a volt Jugoszlávia Bosznia tagállamához). Nincs olyan megoldás, amely teljes Ukrajna szintjén mindenkinek megfelelne egy homogén államon belül.

Bandersnatch (törölt) 2014.03.03. 10:34:19

@milliliteratura:
Ha valahol leírják, hogy munkásőpárt nem kell egyből a fideszre gondolni. :D

Nemzeti Dohányos 2014.03.03. 10:45:41

@omboz: Honnét veszed, hogy Kína mellettük áll?

MiKeyRuLeS 2014.03.03. 11:06:57

Más nem érzi az iróniát, hogy a magyar jobboldal oroszbarát? Ugyanazt a szöveget halljuk Ukrajnával kapcsolatban tőlük, amit 56-ban a Népszabadság és a közmédia harsogott.
Ez valójában azt jelenti, hogy ...

vlgymir 2014.03.03. 11:17:44

@♔bаtyu♔: "Most mondjam azt, hogy Bajnaiékat is külföldről támogatják. Ráadásul nem csak pénzzel.
Akkor ezzel mit csinálsz? Kihagyod az oroszokat?"

Nem, nem hagyom ki az oroszokat. AZért szóltam, mert nem kicsi probléma ez abban a régióban.
Ami pedig a külföldi támogatásokat illeti, abban ugye egyetértünk, hogy nyugodtan folytathatnánk a sort, hogy ki milyen külföldi támogatással került hatalomra és hol. Ez a politikában bevett gyakorlat. A megjegyzésemet azért tettem, mert a kommentedből nekem az jött le, hogy amikor janukovics hatalomra került, akkor a külföldi támogatás az szerinted tök rendben volt, de az őket megdöntők külföldi támogatása meg nem. Aztán Te hozzá tetted a sorhoz a bajnait, akit, ha támogatnak az nem jó. Szóval vannak, akiket szerinted lehet támogatni külföldről, másokat meg nem? Így gondoltad?

konrada 2014.03.03. 11:22:06

Tegnapi nap volt egy igen jó geocentrikus összefoglaló az ukrán helyzetről.
Abban például látható volt, hogy Janukovics úgy lett elnök - egyébként szabad választáson, hogy míg a nyugat-ukrajnai területeken kivétel nélkül vesztett, az Újoroszszágból Ukrajnába kanyarított keleti részeken 70-80%-ban győzött.

Ezért: az újoroszországi részen lakók jogosan érezhetik azt, hogy őket megpuccsolták, és innentől kezdve a számukra továbbra is törvényes kormány kérhet "segítséget", melyet az orosz nyújt is.

Mindezek nem az én vágyaimat jelzi - mert nekem mindegy - csak a racionális és szigorú tényt: a nyugat-ukrajnaiak felrúgták a status quo-t, a keletiek meg nem fogadták el. Ukrajnának a mai formában, a mai határok közt vége.

...Lehet hogy lesz egy szövetségi köztársaság, de pont annyira lesz működőképes, mint a bosnyák most, vagy a szerb-montenegró volt. Egy biztos: ezt a nagyhatalmak megoldják, nem lesz igazi háború. Nekünk meg jobb ebbe nem beleszólni, mert se nem állhatunk ki egy kissebbséget semmibe vevő, a választási eredményeket fegyverrel felülíró ország mellé, de egy agresszor mellé sem. Az egyik a szomszédunk marad, a másik meg továbbra is a világ 2. hatalma, amely meg fog "bocsájtani" a most ejnye-bejnyéző nagy országoknak, mert szüksége van rájuk. Azok meg tolják be oda továbbra is a termékeiket, a zsét. De mi tudjuk, milyen az, ha egy ekkora piac megorrol...

tobias2 2014.03.03. 11:25:21

Tyohh, Magyarországot lerohanták a roma capcarakülönítmények és nagyi-halálbrigádok. Északkelet-Magyarországból India kiszakítja Romaországot! Már csak napok kérdése. A NATO tehetetlen, mert a vas- és fémgyűjtők elvitték teljes hadfelszerelését.

R.T. Flakfizer 2014.03.03. 11:26:02

@♔bаtyu♔: "Pontosítsunk, az ukrán kormányt külföldi támogatással puccsal megdöntötték. "
akkor kérlek pontosíts. milyen külföldi, pontosan milyen támogatásával?
puccs? az ország nagyobb része (az eseményeket követően ez egyértelműen kiderült) támogatta Janukovics elmozdítását. hol volt a puccs?

R.T. Flakfizer 2014.03.03. 11:28:03

@Mária: ?????
te a balti államok valamelyikében élsz? rálátásod van netán az ottani ügyekre, hangulatra, stb?

Mária 2014.03.03. 11:41:58

@R.T. Flakfizer:

Ez a poszt egy balos hisztiposzt.

Nem is értem, tegnap miért csak 100 ember tüntetett Bajnaival Putyin ellen?

Hiszen a felháborodás elemi erejű, Magyarország retteg, hogy visszajönnek a ruszkik, tízezreknek kellene Bajnai hívó szavára az utcákon tiltakozni.

Vagy nem?

engelbert (törölt) 2014.03.03. 11:43:15

A balti országok NATO tagállamok,ha azokhoz nyúlnának, abból tényleg háború lenne.Ukrajna más tészta, láthatóan nem is akarnak ellenállni az oroszoknak, sem a hadsereg sem a civilek.

'it's cool to know nothing' 2014.03.03. 11:43:36

@Muad\\\'Dib:
Te meg azt felejted el, hogy Krím soha nem volt orosz. Akkor lett orosz, amikor Krím teljes lakosságát kitelepítette/kiírtotta Sztálin és a mi Bélánk.

Ott is összemosod a dolgokat, hogy nem tudsz különbséget tenni etnikai orosz, és orosz anyanyelvű ukrán között. Talán hagyni kellene az embereket maguknak identitást választani.

Észtországban is 25% orosz él, ezek is úgy kerültek oda, mint a krími oroszok krímbe. Az észt oroszok is orosz állampolgárok, ezért a krími ürüggyel már mehet is muszka segítséget nyújtani nekik.

Azért a történelem tényleg ismétli magát. Most könnyebben el tudom képzelni, milyen lehetett 1939-ben a magyar kormány dilemmája. Szövetség, vagy nem szövetség Hitlerrel? Mit kapunk cserébe?

Mária 2014.03.03. 11:55:45

@R.T. Flakfizer:

"az ország nagyobb része (az eseményeket követően ez egyértelműen kiderült) támogatta Janukovics elmozdítását."

Ezt az ostobaságot mégis honnan veszed?

Ukrajna fővárosának a közepét felgyújtották a nyugat által pénzelt bajkeverők. Távozásra bírták az egyébként demokratikus választáson megválasztott kormányfőt.

Ez - szerintem - egyáltalán nem tetszik Ukrajnában a békés többségnek.

A Krími autonóm köztársaság - amelynek saját parlamentje és saját kormánya van - azt mondta, hogy köszönik, ők inkább megelőzik a bajt, mintsem hogy vastagon belekeveredjenek abba, hogy a Nyugat a befolyása növelése érdekében a háttérből egymásnak ugrassza az ukrán állampolgárságú, különféle nemzetiségű embereket.

Putyin meg kihasználta a helyzetet. Hívták, és ment. És ha máshol is kérik a "segítségét", hát tuti, hogy máshol is "segíteni" fog Ukrajnán belül, hiszen az orosz és az ukrán két testvérnép.

De ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy Putyinnak világuralmi tervei lennének.

Aki arról fantáziál, hogy Putyin majd jól lerohanja a Balti államokat, meg viszaveszi az egykor a szovjetek alá tartozó közép-európai területeket, az egy idióta, sőt, egy felelőtlen politikai hazárdőr.

Értem én, hogy Bajnaiék vért izzadnak minden egyes plusz szavazatért, de nettó hülyeségekkel talán mégse kellene hiszterizálni a népet.

DezInf 2014.03.03. 11:56:05

@Mária:

Mondja ezt egy hazug hisztis pica :))))

DezInf 2014.03.03. 12:00:23

@Mária:

Maris, meséjjé má kicsit a bloggodró!

Közreadhatnál egy listát, kiket is tiltottál ki :)))

Mer az valahol érdem, hogy kinek a véleménye fáj annak a kicsi fidexes szívedcsücsökéjének :))

Látom már az oroszokkal is üzletelsz.

Matrjoskababa az a marcsa orosz megfellellője?

Most a hivatalos véleményt nyomod a pártházból, vagy csak megpróbálod megsaccolni vezéred leheccséges álláspontyát?

Mer tőled bármi kiteleik, vagy átalakul,
de lehet sose talájjugg meg ....

Okíccss bennünket, szegény fidextagadókat:)))

Mária 2014.03.03. 12:05:14

@DezInf:

Látom, hozod a szokásos szintedet :DDD

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.03.03. 12:07:01

Az a durva, hogy a balti allamoknak nulla legiereje van, nulla onvedelmi kepesseggel. Mas NATO tagallamok jarorozik a legteret felvaltva.
A Baltikumot lerohanni par nap, vannak oroszok minden balti allamban kaptak orosz utlevelet is, ez mint latjuk boven eleg indok a beavatkozasra. Oroszorszagot akkor kellett volna visszabombazni a kozepkorba, amig meg nem volt atomhatalom. Most mar kes. Be fogjak kebelezni egesz Kelet-Europat, gazdasagilag mindenkeppen.

En azt mondom mindenki, akinek tetszik, vagy megengedhetonek tartja az Ukrajna elleni agressziot, kopkod a nyugatra, az szepen koltozzon Oroszorszagba, kap majd allampolgarsagot, mint Depardieu, lehet unnepelni Putyint, csak ezt ott tegyek inkabb ne a hanyatlo nyugaton.

doktor.dikhed 2014.03.03. 12:08:20

Megdöbbentő, hogy van olyan ember az országban, aki oroszpárti. Történelem? Nem rémlik valami?

Elképesztő butaság uralkodott el itt.

Mária 2014.03.03. 12:12:13

@doktor.dikhed:

Ha valamiben az oroszoknak van igaza, akkor miért ne lehetne a pártjukra állni?

Mária 2014.03.03. 12:15:47

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!:

"Oroszorszagot akkor kellett volna visszabombazni a kozepkorba, amig meg nem volt atomhatalom."

Bízom benne, hogy ezt mint elkötelezett demokrata mondod :DDD

doktor.dikhed 2014.03.03. 12:19:13

@Mária: Ja, Oroszország aláírta a budapesti memorandumot, ahol garantálta Ukrajna határait és kötelezte magát, hogy tartózkodik a beavatkozástól.

Aztán szó nélkül megszegi és háborút indít.

Szerinted meg igazuk van.

Mindig jó egy megbízhatatlan hataloméhes szövetséges. Gratulálok az észjárásodhoz!

tobias2 2014.03.03. 12:20:30

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!: "Oroszorszagot akkor kellett volna visszabombazni a kozepkorba, amig meg nem volt atomhatalom." Oda kell küldeni vas- és fémgyűjtő szaketnikumunkat, pillanatok alatt nem lesz atomhatalom Oroszország. Máris lehet visszabombázni a "kozepkorba".

Bogyó 2 2014.03.03. 12:24:27

@maxval a gondolkodó birca: SŐt írhatnád azt is, Oroszország sose volt és nem is lesz agresszor, ő a béke elkötelezett barátja.

"....a nagy Oroszország kovácsolta frígy.."

Mikor csendül fel ez is újra egy kongresszuson idehaza?

jogalany 2014.03.03. 12:27:57

@OkoskaTo:rp:
Janukovics volt az aki Timosenkót megvádolta Orosz félnek kedvező szerződés miatt. Ez nem éppen oroszbarát lépés, sokkal inkább Ukrán érdek érvényesítés.
Két hónap alatt lett volna lehetősége, hogy behívja az oroszokat, de nem tette.
Ez sem oroszbarát magatartás.

DezInf 2014.03.03. 12:31:54

@Mária:

Látom téged sem zavar,hogy hazudj minden kilóméterkőnél :)))))

Ezért fizetnek téged, nem is sajnál téged senki. Én is csak lesajnálni tudlak hazug hisztis bloggazda:)

Hamis próféták járnak a kertek alatt .....

jogalany 2014.03.03. 12:32:08

Janukovics nem oroszbarát, erre sok érv szólhat.
Ő Ukrán, de megtudta, mível nem nyugatbarát, azok az életét szeretnék.
Mit is mondott a Lengyel külügyminiszter: Fogadjátok el, különben jön a rendkivüli állapot. A hadsereg. Mind meghaltok.
Ez bizony életveszélyes fenyegetés, nem is becsomagolva, a diplomácia nyelvtakarójába.
Kénytelen volt elmenekülni, nyugaton megölnék, maradt a kelet.

Mária 2014.03.03. 12:41:16

@doktor.dikhed:

1. Oroszországnak nincsenek területi igényei Ukrajnával szemben, legalábbis eddig nem deklarált semmi ilyesmit. Tehát háború sincs, és nem is lesz.

2. Oroszország meg akarja tartani a gazdasági-politikai befolyását. Ez érthető. A Nyugat pedig meg akarja szerezni.

3. Ukrajnának jobb, ha Oroszország állítja helyre MOST a rendet, mint ha a kéksisakosok vonulnának be, MAJD KÉSŐBB, miután az egymásnak feszülő jómunkásemberek kölcsönösen lemészároltak egymás táborából pártízezer embert. Lásd délszláv háború, és az értelmetlenül meggyilkolt tömegek.

4. Arra nem lehet számítani, hogy a Nyugat tegyen MOST rendet, hiszen a Nyugat most éppen azon van, hogy egymás ellen hergelje a feleket.

R.T. Flakfizer 2014.03.03. 12:44:34

@Mária: ó! te jó ég!
-a nyugat által pénzeltet már batyutól is kértem, hogy fejtsétek ki, de idáig még semmi... ki pénzelt és kit?
-Ukrajna nagyobb városaiban (keleti régiót, Krímet leszámítva, bár ott sem történt semmi) a helyi fegyveres erők mind biztosították a gyülekezőket, hogy nem kívánnak ellenségesen fellépni velük szemben - ill. egy darab Janukovicspárti tüntetés nem volt (vagy számottevő nem volt). az emberek - úgy tűnik - elfogadták, vagy egyetértettek a helyzet alakulásával. én erre alapozok. a te "szerintem"-ed nevetséges.
az orosz polgárok védelméről szóló mese az orosz propaganda, nagyjából az elemzők (úgy értem, akiknek ez a dolguk, és nem te vagy én) megegyeznek abban, hogy itt az orosz befolyási övezet fenntartása, vagy kitágítása a cél (ezt sokféleképp tudják alátámasztani, de a 'szerintem' nincs ezek között).
-az oroszokat sokszor, sokan hívták segítségnek, ehhez tanulmányozd a kelet európai, ázsiai történelmet -> mindenhol paradicsomi állapotokat teremtettek és hagytak maguk után... pffff
-és még azt hiszem, helyetted szívesebben beszélgetnék Zuzu Petals-szal, mert az ugyan fájdalmas, de mégis talán élmény, te viszont egyszerűen csak zsibbasztó vagy

csabakirályfi 2014.03.03. 12:49:19

@MiKeyRuLeS: "Más nem érzi az iróniát, hogy a magyar jobboldal oroszbarát?"

Én érzem. De annak is érzem az iróniáját, hogy a hazai balodal meg hirtelenében oroszellenes lett. Még emlékszem, mikor Ferkó a Déli áramlatot meg egyebeket aláírogatta, Paks előkészítése, akkor a magyar baloldal nem reagált ilyen bőszen.

Muzsikok közt 2014.03.03. 12:51:16

@01234567: 'Érdekes felvetés. Mondanám nem fordulhat elő, de ki gondolta, akár csak az itt kommentelők közül is, mondjuk egy hónapja, hogy az orosz bevonul Ukrajnába?'

Nyugati puccsisták tönkretették az ukrán demokráciát, egy zsidó lett az illegitim miniszterelnök, aki azonnal tárgyalni kezdett az ország eladásáról az IMFnek. Ha ezt Putyin hagyná, azzal azt mondaná: csicska vagyok, basszatok seggbe!

Mr. Rustical 2014.03.03. 12:56:25

Egy észt TVben csináltak egy bulvárinterjút, hogy nézettségük legyen, a posztíró meg írt egy bulvárposztot, amivel biztosan címlapra lehet kerülni.

Most azon lehet éppen aggódni, hogy Putyin majd bevonul Észtországba. Nyilván legfőbb vágya totális háborúba keveredni a NATOval. Mindezt miért is? Ja, mert őp olyan gonossssssz...

Ráadásul Észtországgal fog kezdeni, nem Moldovával, ami senkinek semmilyen szövetésgese, vagy közép-ázsiával, ahol van némi gáz vagy ezmegaz...

Címlap megvolt, kötelező napi aggódás megvolt, csapó.
Reméljük következőleg értelmesebb posztot sikerül rittyenteni, mert amúgy érdekel, mi van a balti sikerországban.
(Annyira jó volt ez is, hogy emiatt megtaláltam a korábbi posztokat, amik jók, cserébe sosem kerültek címlapra).

Blikknépe (törölt) 2014.03.03. 12:58:45

@R.T. Flakfizer:
miért hazudozol a jó kurvaanyádat?

A hozzád hasonló egysejtűagyúak leragadtak annál, hogy Nuland azt mondta az ominózus telefonbeszélgetésben, hogy fuck the EU, pedig a lényeg az volt, hogy az merikai külügyi megbízott és az amerikai nagykövet arról beszélgetnek, hogy klicskók meg a szvobodást le kell választani Jaszcenyukról, és őt kell valahogy az ország élére állítani.
Mit ad isten 2 hét múlva íg történik.

Jönnek azzal, hogy a korrupció meg stb. Most kik ragadták magukhoz a hatalmat? Nem korrupt oligarchák?

Ja és az teljesen véletlen, hogy
Victoria Nuland - zsidó
Kerry - zsidó
az IMF hitellel házaló Jack Lew - zsidó
Jaszcenyuk - zsidó

Tudod az oroszoknál legalább tudjuk kinek a kezében van a hatalom: Putyinéban.

amerikában? ugye nem gondolja senki komolyan, hogy a fehárházi futkározást bemutató bábok, Obama és Biden bármilyen hatalommal is rendelkeznek.

Amerikában el se indulhat akárki a választásokon. van 2+1 jelölt, és azokat is az AIPAC hagyja jóvá.

Minden normális, tisztességes ember az oroszok pártján áll ebben a kérdésben.

Jah, apám 56-ban oroszokat ölt. Ezt a helyzetet 56-hoz hasonlítani bűn. főleg azok szájából, akik (meg őseik) ellenforradalmaztak évtizedeken át.

Az ukrán puccsistákat el kell fogni és el kell ítélni. Bár jobb lenne mindenkinek ha a harcban 'elesnének'.

1-2 hónap és ez a szedett-vedett, kilóra megvett társaság vagy halott lesz, vagy orosz börtönben lesznek, vagy nyugatra menekülnek mint a patkányok.

ami meg az atomerőművet illeti: a finnek leállították a beruházást? vajon ott hogy állnak a kérdéshez?

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2014.03.03. 13:00:45

a NATO vajonmi? az EU vajonmi?
lapozhatunk.

Muzsikok közt 2014.03.03. 13:01:18

@Blikknépe: Bizony

Ja és az teljesen véletlen, hogy
Victoria Nuland - zsidó
Kerry - zsidó
az IMF hitellel házaló Jack Lew - zsidó
Jaszcenyuk - zsidó

Tudod az oroszoknál legalább tudjuk kinek a kezében van a hatalom: Putyinéban.

Utoljára az 1917es bolsevista puccs idején volt ennyi zsidó Szentpéterváron.

doktor.dikhed 2014.03.03. 13:06:06

@Mária: Putyin sosem titkolta birodalmi álmait. Idegen ország területére engedély nélkül katonailag bevonulni háború.

Az orosz cél pedig, hogy ne veszítse el tengeri kijáratát, valamint az, hogy a nyugat felé semlegesen, saját alárendeltjeként tartsa.

Emellett persze Putyin célja, hogy Európa megosztott legyen és ne lépjen fel ellene egységesen. Ugyanis Európa ugyan rá van utalva az orosz gázra, de Oroszország gazdasága nem sokat ér az európai pénz nélkül.

Érdekesség, hogy Oroszország a világ második legnagyobb gázfogyasztója, gazdasági ereje mégis töredéke az Egyesült Államokénak, vagy Kínának.

Nem hatékonyak és kell a gázeladásból származó pénz. Ráadásul elvileg az EU gázimportja 25-30% származik az oroszoktól, míg az orosz gázexport 90%-a az EU-ba jön.

Putyin a tűzzel játszik.

De ez mellékes. Egy idegen ország területére katonailag bevonulni elfogadhatatlan. akkor is ha az USA teszi, akkor is ha Oroszország.

Blikknépe (törölt) 2014.03.03. 13:09:20

@doktor.dikhed:
" Idegen ország területére engedély nélkül katonailag bevonulni háború."

1. nem idegen ország. ukrajna oroszország.

2. zsidó felforhatókat (Nuland és társai) küldeni és puccsot, lázadást szítani, na az casus belli.

az amerikai zsidók nem nyugszanak, amíg nem csinálnak mégegy világháborút. kettő nem volt elég nekik...

R.T. Flakfizer 2014.03.03. 13:10:56

@Blikknépe: mi van pubikám? a hó végére elfogyott a gyógyszer? :DD csak ne nagyon hergeld magad, mert rosszat tesz a vitastílusodnak! :DDD
hehh! a kis bolsi....

csabakirályfi 2014.03.03. 13:11:54

@'it's cool to know nothing': Csak kíváncsiságból: mi a különbség az etnikai orosz és az orosz anyanyelvü ukrán között? Mondjuk nekem az utóbbi olyan etnikai orosz, akire valaki azt mondja, ukrán, de lehet, rosszul látom.

Mária 2014.03.03. 13:21:17

@R.T. Flakfizer:

"egy darab Janukovicspárti tüntetés nem volt (vagy számottevő nem volt). az emberek - úgy tűnik - elfogadták, vagy egyetértettek a helyzet alakulásával"

Ez pont ugyanaz a beteg logika, mint amikor azt mondják, hogy ha a megerőszakolt nő nem verette félholtra magát az aktus közben, akkor valójában élvezte.

*

"az orosz polgárok védelméről szóló mese az orosz propaganda,"

Ellenben a demokrácia védelméről szóló nyugati propaganda az nem mese. A nyugat soha nem az érdekeit érvényesíti, hanem szent eszméket védelmez. Ugye?

*

"nagyjából az elemzők (úgy értem, akiknek ez a dolguk, és nem te vagy én) megegyeznek abban, hogy itt az orosz befolyási övezet fenntartása, vagy kitágítása a cél"

Más elemzők meg abban egyeznek meg, hogy a Nyugat célja a felfordulással az volt, hogy a saját befolyását növelje. Hiszen a balhé akkor tört ki, amikor a demokratikusan megválasztott ukrán kormány feje bejelentette, hogy Ukrajna talán mégse akar az EU része lenni.

Szerinted az ukránoknak NINCS JOGUK ahhoz, hogy ne csatlakozzanak az EU-hoz? Ha nemet mondanak, akkor rájuk kell a fővárosukat gyújtatni?

*

"az oroszokat sokszor, sokan hívták segítségnek, ehhez tanulmányozd a kelet európai, ázsiai történelmet -> mindenhol paradicsomi állapotokat teremtettek és hagytak maguk után... pffff"

Bezzeg nekünk a Nyugat 56-ban az első szóra segített. Meg a délszláv háborúban is csak úgy rohant rendet tenni.

*

"és még azt hiszem, helyetted szívesebben beszélgetnék Zuzu Petals-szal, mert az ugyan fájdalmas, de mégis talán élmény, te viszont egyszerűen csak zsibbasztó vagy"

Te meg egy konzumidióta nyugatimádó buta ember vagy, aki lapostévére meg hagymás chipszre cserélte a józan eszét.

Blikknépe (törölt) 2014.03.03. 13:22:22

@R.T. Flakfizer: tehát érv nincs.

értem én.
mondjuk ez eddig is világos volt. nincs másod, csak ócska, beszopott amerikai/zsidó propaganda papagájként való ismételgetése.

Európának meg végre a saját lábára kéne állnia, és nem utolsó amerikai bábként léteznie.

európának és az USA-nak is jó lenne egy saját Putyin: egy normális, erős vezető, nem pedig bábok és bohócok, miközben fogalmunk nincs kinek a kezében a valódi hatalom.

Blikknépe (törölt) 2014.03.03. 13:25:03

@Mária: az a vicc, hogy én ezt a Máriát kibaszottul megvetem, ahogyan maxval birkamant is még anno népszabis moderátori tevékenysége, ideológiája alapján, de úgy látszik az igazság miatt egy platformra kerültem velük :D

kérdezem minden puccspártitól: milyen érzés szellemileg mária és birkaman alatt lenni?

'it's cool to know nothing' 2014.03.03. 13:25:27

@csabakirályfi:

pl, hogy az orosz pópa parancsol neki, vagy az ukrán.

R.T. Flakfizer 2014.03.03. 13:39:04

@Mária: @Blikknépe:
hogy kivel beszélgetek, vitatkozok, azt majd én eldöntöm. veletek biztos nem. és nem, nem az érveim fogytak el, vagy ilyesmi, de ha nektek így kedves, akkor legyen így.
pubifiú! te mégis hol nőttél fel, hogy érveket vársz egy olyan felütés után, hogy "miért hazudozol a jó kurvaanyádat?"? :D hehh! komolyan nem értelek! :DDDDDD

doktor.dikhed 2014.03.03. 13:41:32

@Blikknépe: A budapesti memorandumban Oroszország elismerte Ukrajna határait. Tehát Ukrajna nem Oroszország.

Vagy akkor az oroszok hol hazudtak?

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2014.03.03. 14:07:00

@Mária: "..az egyébként demokratikus választáson megválasztott kormányfőt.."
1933 óta ez az érv sajnos önmagában semmit sem jelent. Bár tény, hogy így volt.

Cormorant 2014.03.03. 14:07:40

@R.T. Flakfizer:
Én írok picit a helyi orosz értelmiségi véleményről a szoros környezetemből.
Az oroszokat mától annyira foglalkoztatja az eset, mint a magyarokat a jelenlegi kormány első hatalomra kerülése. Minden vélemény megtalálható, az abszolút elutatítótól az abszolút támogatóig - de ami engem meglep, közömbös senki sem maradt. Ez azért fontos, mert az oroszokat alapból nem érdekli a politika, elkönyvelik, hogy valaki mindig fog egyszemélyben dirigálni és ettől még képesek sokkal boldogabban élni, mint más népek. Ami viszont számomra riasztó, hogy nagy többségben vannak, akik támogatják a katonai jelenlétet. A demokrácia szó itt nem igazán jelent senkinek semmit, sőt sokan megkérdőjelezik, hogy van-e egyáltalán értelme a szónak és miért is kellene a demokráciára törekedni? Sokkal fontosabb, hogy az érzelmeik terelik őket és itt bizony a nagy orosz anyaföldről van szó. Merthogy soha ne felejtsük, minden orosz szemében szálka marad és megkérdőjelezi a jogosságát, hogy Hruscsov csak úgy odaajándékozta a Krímet az ukránoknak.

Mária 2014.03.03. 14:12:19

@doktor.dikhed:

"Az orosz cél pedig, hogy ne veszítse el tengeri kijáratát,"

Ezt hogy érted? Oroszországnak tekintélyes hosszúságú tengerpartja van a Fekete-tengerre, katonai bázisokkal.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2014.03.03. 14:18:00

@csabakirályfi: Szerintem az orosz nyelvű ukrán olyan, mint a német nyelvű osztrák, vagy a francia nyelvű svájci. Van ilyen, bár ez a kombináció nekem sem jutott eszembe eddig, csak hogy Ukrajnában vannak ukrán nyelvű ukránok és orosz nyelvű oroszok. Szóval nehéz kérdések ezek, és innen a legtöbben (én pl. biztosan) nem látjuk hogy most ott ki minek vallja magát és mit szeretne.

Tényleg, erről én nem hallok semmit. A krímiek láthatólag oroszok akarnak lenni, de a többi ukrán? Egységes Ukrajnát, vagy külön Kelet- meg Nyugat Ukrajnát? Mi a cél?

Cormorant 2014.03.03. 14:21:18

@Muad\\\'Dib: Én azért azt a kijelentést, hogy a baltikumban nem élt sok orosz, átgondolnám:
Pl. wikipédia Észtországról: hu.wikipedia.org/wiki/%C3%89sztorsz%C3%A1g
"Észtország lakosainak száma a 2000-es népszámláláskor kb. 1,37 millió, ebből kb. 922 ezer észt anyanyelvű, 407 ezer orosz anyanyelvű. 1941-ben, a szovjet megszállás előtt lakosainak száma kb. 1,2 millió volt. Érdekes, hogy míg az észt anyanyelvűek nagyjából fele-fele arányban oszlanak meg városok és vidék között, az orosz anyanyelvűek 9/10-e városlakó."
Ehhez hozzátenném, hogy a Szovjetunió felbomlásakor 1,2 millióan voltak és az azt követő 10 éven belül tömegével üldözték vissza az oroszokat a "saját hazájukba". Azokat is, akik ott születtek és hazájuknak tekintették Észtországot és nem igazán tehettek a politikai változásokról. Nem találtam statisztikai adatot, de vélményem szerint bőven 50% fölött lehetett 1990 tájékán az oroszok aránya.
Leszögezném - nem véleményt nyilvánítok Észtországról, hanem adatokat közlök.

R.T. Flakfizer 2014.03.03. 14:27:28

@Cormorant: kösz! te is Észtországban vagy?

pfr1234 2014.03.03. 14:35:39

Nem, a következő célpont mi leszünk, a szabadság téren már ott is vannak!

http://explicit.hu/memorial/view/84cf9e0a803985e150012a13afca21f9

Blikknépe (törölt) 2014.03.03. 14:36:01

Nuland: Szóval mit gondolsz?

Pyatt: Azt hiszem játékban vagyunk. Klicskó a komplikált részecske itt, főleg mióta kinevezték miniszterelnök-helyettesnek.
Láthattad néhány feljegyzésemet e házasság (Klicskó-Jaszcenyuk) jelentette problémáról, tehát most minél gyorsabban meg kell tudnunk hogy áll ehhez a kérdéshez.
Szerintem következőnek őt kell felhívnod, és ugyanazokat az érveket kell felhozni neki, amiket Jaszcenyuknak is.
Amúgy örülök, hogy helyén kezeled őt és, hogy azt válaszolta, amit.

Nuland: Remek. Nem hiszem, hogy Klicskónak a kormányban lenne a helye. Nincs rá szükség, nem hiszem, hogy jó ötlet lenne.

Pyatt: Egyetértek - nem kell a kormányba, maradjon ki belőle és csinálja csak a politikai házifeladatát. Úgy gondolom, hogy a dolgok előrehaladtával a mérsékelt demokratákat kell együtt tartanunk.
A probléma Tyahnibok (a szélsőjobb szvoboda vezére) és emberei lesznek, és biztos vagyok benne, hogy Janukovics is számol ezzel.

Nuland: Úgy vélem Jaszcenyuk az, akinek van gazdasági, vezetői tapasztalata, de Klicskót és Tyahnibokot kívül kell tartania (a kormányából), de azért heti 4x tárgyalnia kell velük. Úgy gondolom, hogy az nem működik, hogy Klicskó a Jaszcenyuk kormány tagja legyen.

Pyatt: Nem hát. Így van. Akarod, hogy következő lépésként összehozzunk vele egy telefonbeszélgetést?

Nuland: Ha jól értem, Jaszcenyuk azt ajánlotta, hogy a "3 nagy" (Klicskó, Jaszcenyuk, Tyahnibok) venne részt ezen a beszélgetésen.

Pyatt: Persze ezt javasolta, de ismerve a dolgok menetét, eddig Klicskó volt a falkavezér, tehát időbe kerül, hogy bármilyen találkozón részt vegyen, előtte egyeztetni fog a támogatóival. Ha felhívnád közvetlenül őt, az jót tenne a hiúságának és lehetőséget adna, hogy gyosan túllépjünk ezen a dolgon, mielőtt még ők külön leülnének tárgyalni és Klicskó kifejthetné miért nem tetszik ez neki.

Nuland: Jó, örülök. Miért nem lépsz vele kapcsolatba, hogy lássuk akar-e tárgyalni?

Pyatt: Ok, megteszem. Kösz.

Nuland: Mégegy dolog Geoff. Nem emlékszem, hogy már mondtam-e neked, vagy csak Washingtonnak, de amikor beszéltem Jeff Feltmannel(ENSZ főtitkár helyettes) ma reggel, említett egy új nevet az ENSZ-nél: Robert Serry-t. Megírtam ezt neked reggel?

Pyatt: Igen, meg.

Nuland: Jó. Feltman elintézte, hogy mind Serry, mint a főtitkár Ban-Ki-Mun beleegyezzenek, hogy Serry hétfőn vagy kedden talákozna velünk. Nagyszerű lenne, segítene összehozni ezt a dolgot, ráadásul ENSZ támogatással...az EU meg bassza meg.

Pyatt: Valamit tennünk kell, hogy összehozzuk ezt, mert abban biztos lehetsz, ha ez beindul, az oroszok a háttérben mindent megtesznek majd, hogy megtorpedózzák. Arra viszont még mindig nem jöttem rá, hogy Janukovics miért hagyja figyelmen kívül, hogy elindult ez a dolog. Mert közben egy Régiók Pártja frakciógyűlés van éppen, és biztos vagyok benne, hogy élénk viták folynak, de ha elég gyorsak vagyunk, akkor a vajas oldallal felfelé érhetünk földet.
Szóval hagyd, hogy dolgozzak klicskón: keríteni kell egy nemzetközileg ismert személyt, akit idehozhatunk és segítene elrendezni a dolgokat. A másik dolog kapcsolatba lépni janukoviccsal, de ezzel várjunk holnapig, nézzük meg hogy alakulnak addig a dolgok.

Nuland: Még csak annyit Geoff, hogy a feljegyzésre, amit írtam Sullivannek (amerikai elnökhelyettes nemzetbiztonsági tanácsadója), az a bizalmas válasz érkezett, hogy Biden (elnökhelyettes)meg fog dícsérni érte.

Pyatt: Nagyszerű. Kösz.

porthosz 2014.03.03. 14:41:55

A nato nem fog megvédeni senkit sem. Na jó, kb. amig ausztria-németország vonal nem kerül veszélybe ott esetleg már lépnének de addig semmit.

Ezt jobb ha mindenki most tudatosítja magában, hogy kisebb legyen a pofára esés.

fehérfarkas 2014.03.03. 14:46:26

@Hefe: "hat igen, valami ilyesmit gondoltak az ukranok is."

Nem ugyanaz a helyzet Ukrajna és a Balti országok között. Ukrajna ugyanis évek óta Oroszország lélegeztetőgépén él. Nemcsak arról van szó, hogy Oroszországnak elég elzárnia a gázcsapokat, hanem arról is, hogy Oroszország finanszírozza pénzügyileg Ukrajnát. Enélkül még az orvosok, rendőrök, tanárok, bürokraták fizetését sem tudnák kifizetni Ukrajnában.
Az EU pedig eddig csak ígérgette Ukrajnának a pénzügyi segítségett, de jelképes összegeken kívül amikor érdemben kellett volna belenyúlni a zsebébe, akkor ezt nem tette meg. Az oroszok meg megtették. És aki finszíroz az diktál. Az EU-nak is meg volt rá a lehetősége, de mégsem tette.
Ugyanis az EU úgy akarja Ukrajnát leválasztani Oroszországról (függőségi értelemben), hogy az az EU-nak egy centjébe se kerüjön. Így pedig nem lehet eredményt elérni.

tollas 2014.03.03. 14:46:58

@szonár: Sőt, Ukrajnával sem foglalkozna katonailag, ha a cionista lobbi nem hergeli fel szegény ukránokat és nem dobálnak molotov koktélt, meg nem foglalnak el örökösen a közintézményeket, nem veszélyeztetik az ukrajnai oroszokat, a krími flottát stb., stb.

Összegezve: hazug egy blog, hiába érik meg a pénzüket az oroszok is.

Sajnos a baloldali liberálisok örökös seggnyalási kényszere undorító. Most éppen az amerikai-zsidó segg nyalását szorgalmazzák, korábban ugye pont az orosz segg volt a kedvencük, igaz azt szovjet formában szervírozták nekik.

Narancskommunista (törölt) 2014.03.03. 14:52:08

@MiKeyRuLeS:
Valamikor 2002 és 2010 között cserélődött fel Magyarországon teljesen a jobb és a baloldal, igaz 2008-ban még Orbán elítélte az orosz akciót Grúziában, Lázár pedig beszólt Gyurcsányéknak, hogy az oroszokkal akarnak egyezkedni, viszont a 2008-as szociális népszavazás már egyértelműen mutatta az új, kommunista irányzatot.

Nagyjából a Fidesz a következő utat járta be:
93-ig liberális volt, nagyjából ott volt a politikai palettán, mint ma a DK (jó példa erre az egyházpolitika, a fiúk akkor azt vallották, mint most Fletóék).
93-97 között alakult át jobboldali-konzervatívvá, ami tartott úgy 2001-ig nagyjából, a kormányzásuk nagyobb részével így nem is volt baj.
2002 körül jött az erősen nacionalista vonal (2000-ben még egyértelműen nem volt jelen, lásd kettős állampolgárság ügye.
Innentől kezdve fokozatosan haladtak a nemzeti irányzatból a nemzeti-kommunista irányzat felé, amiből végül a nemzeti eltűnt a Putyin talpnyalással.

Narancskommunista (törölt) 2014.03.03. 14:56:00

@doktor.dikhed:
Nem az a megdöbbentő, hanem az, hogy ezek a kommunista pribékek jobboldalinak hazudják magukat.

Narancskommunista (törölt) 2014.03.03. 14:57:21

@Mária:
1. Akkor miért kellett elfogadnia a parlamentjüknek egy olyan törvényt éppen most, amely szerint bármikor befogadhatnak területeket?

Cormorant 2014.03.03. 14:57:23

@R.T. Flakfizer: nem, Oroszorszagban, de az ismeroseimmel megesett tapasztalataimrol is irtam.

Narancskommunista (törölt) 2014.03.03. 15:01:35

@csabakirályfi:
Az etnikum gondolom onnan jön, hogy népszámlálásnál megkérdezték őket, hogy minek vallják magukat.

Egyébként ha az oroszul beszélő ukránok szerinted oroszok, akkor a magyarul beszélő cigányok micsodák?

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.03.03. 15:05:00

@Nuuk: nincsenek évszázados érdekszférák. pillanatnyilag erős hatalmak vannak, meg gyenge hatalmak. meg köztük a küzdőtér, ahol vonul a front.

A NAGY A 2014.03.03. 15:07:56

@Blikknépe:
Idegen szívű hazaáruló vagy, ha annyira szereted a ruszkikat húzz ki Moszkvába, ott a helye a hozzád hasonló férgeknek.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.03.03. 15:11:18

@'it's cool to know nothing': lehet, hogy a krim soha nem volt orosz, de még kevésbbé volt valaha is ukrán.
ha az ottaniak többsége hazát akar váltani, akkor kár ezen rugózni.

fehérfarkas 2014.03.03. 15:12:13

@doktor.dikhed: "Megdöbbentő, hogy van olyan ember az országban, aki oroszpárti. Történelem? Nem rémlik valami?
Elképesztő butaság uralkodott el itt."

Orosz vagy szovjet? Csak mert a kettő nem ugyanaz. Ha már osztod az észt, azért remélem tudod, hogy Sztálin nem orosz volt, hanem apai ágon oszét, anyai ágon grúz nemzetiségű.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.03.03. 15:13:57

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!: pár nap? miért? megállnak 10 kilométerenként vodkázni? napfelkeltekor elindulnak, estére ráérősen is mindenütt elérik a tengert.

Blikknépe (törölt) 2014.03.03. 15:15:21

@A NAGY A: féreg az anyád, akiről leszakadva létre jöttél.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.03.03. 15:17:06

@doktor.dikhed: megdöbbentő, hogy egyesek olvasnak dosztojevszkijt, szolzsenyicint, bulgakovot, néznek zvjagincevet, hallgatnak orosz operát vagy népzenét. kész középkor. bezzeg zsigerből gyűlölni egy népet, na, az a nyugatias felvilágosodás.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.03.03. 15:18:10

@Bogyó 2: mostanában az internacionálé a divat, de ezek az efftársak már oroszul se tudnak.

doktor.dikhed 2014.03.03. 15:22:06

@milliliteratura:

Zsigerből. Azt mondta, hogy ZSIGERBŐL! :D

Teljesen eltévedtél.

liebend 2014.03.03. 15:26:27

Semmi értelme ennek az okoskodásnak, kivéve a pánikkeltést. Oroszország nem fog megtámadni egy NATO-országot, ahogyan EU tagot sem. Pont azért vállalja akár az agresszor szerepét is Ukrajna kapcsán, mert az épp atlantista EU az ő felségterületére tévedt. Hiba volt. Nem is értem nagy naivan, az EU diplomaták mégis mi a f.szra számítottak?! Min csodálkoznak most? Nem olvasnak geopolitikai alapműveket?

liebend 2014.03.03. 15:29:12

@Narancskommunista: és akkor a Jobbik is kommunista, sőt még kommunistább?

Parajpuding 2014.03.03. 15:30:20

Érdekes és érthető a cikk és az abban olvasottak. Kár, hogy ez idevonzza a primitív komcsi orbánputyin szoponcokat is.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.03.03. 15:33:45

@doktor.dikhed: így van. mert a történelem szubjektív. aki a történelemre hivatkozik, az nem tényekről beszél. ennél kamubb hivatkozások már csak a nemzet/vallás szoktak lenni. fogalmad sincs a történelmeről, erre mernék pénzt tenni. de rá hivatkozol.
ezt hívom zsigernek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.03.03. 15:40:03

Ukrajnaban puccs volt es nincs hivatalos es torvenyes kormany
a krim startegialiag es lakossagilag fontos oroszorszagnak
nepszavazas eseten a krim teljesen automon lesz, vagy oroszorszaghoz csatlakozik

na ebbol levezetni, hogy putyin akarja esztorszagot...

randomuser1 2014.03.03. 16:04:27

sztem vegyenek ők is egy erőművet és nyugi lesz.
amatőrök

♔bаtyu♔ 2014.03.03. 16:06:48

Volt már olyan ballibsi, aki már a pogromokat is vizionálta, vagy erre még várni kell?

randomuser1 2014.03.03. 16:09:03

különben meg lelkifurkájuk van mert pár éve nem adtak álampolgárságot azoknak, aki nem tanulták meg a halandzsanyelvüket elég magas szinten, most akkor kezdhetnek újra szovjetül tanulni...

alfax 2014.03.03. 16:10:50

én is észtországban élek. Bizonyos szempontból más a helyzet, de sok hasonlóság is van. Pl Putyinnak itt is van embere, Savisaar, tallinn polgármestere moszkvából vezérelt. Az ország harmada orosz... szóval a para nem alaptalan.

MEDVE1978 2014.03.03. 16:12:37

Röviden: a balti államok NATO tagok, Ukrajna nem az. Ha Oroszország megtámad egy NATO tagállamot, akkor világháborút indít el. Ez nem éri meg az oroszoknak, nem hülyék.

randomuser1 2014.03.03. 16:14:02

@♔bаtyu♔: lesz az is, echte orosz népszokás, nehogymá pont az maradjon ki a műsorból :)

fehérfarkas 2014.03.03. 16:39:00

@doktor.dikhed: "Putyin sosem titkolta birodalmi álmait. Idegen ország területére engedély nélkül katonailag bevonulni háború."

Nem engedély nélkül, hanem az ottaniak hívására. Pl. Szevasztopolban konkrétan Ukrajnától való elszakadás mellett tüntettek a Kijevben kitört orosz ellenes lázongások miatt (Szavasztopol orosz többségű). A Krímben pedig az ottani politikai vezetés hívta be az oroszokat, mert féltek, hogy a zavargások hozzájuk is áttevődik.
Sőt, az elmúlt 2 évtizedben az oroszokkal 2 háborút is vívott Csecsenföld elnöke kijelentette, hogy ők is az oroszokat támogatják, és készek katonailag az oroszok mellett beavatkozni, ha ukránok és oroszok között fegyveres konfliktus alakulna ki.

"Az orosz cél pedig, hogy ne veszítse el tengeri kijáratát, valamint az, hogy a nyugat felé semlegesen, saját alárendeltjeként tartsa."

Ez egy érthető cél, és nemcsak Ukrajnára igaz, hanem Szíriára is (Tartus kikötője). Szíriában a nyugat által támogatott terroristákkal szemben (akik a keresztényeket is mészárolják és lefejezik) egyre inkább nyerésre áll a szír kormány, amit orosz katonai tanácsadók segítenek, és oroszok látnak el fegyverekkel.

"Emellett persze Putyin célja, hogy Európa megosztott legyen és ne lépjen fel ellene egységesen. Ugyanis Európa ugyan rá van utalva az orosz gázra, de Oroszország gazdasága nem sokat ér az európai pénz nélkül."

Oroszországnak a közvetlen szomszédságában stabilitásra van szüksége és nem instabilitásra. Elég nagy gondja Oroszországnak, hogy az ázsiai szomszédaiban a nyugat instabilitást, káoszt és háborúkat okozott, amit az oroszok nem szeretnék, ha hozzájuk is átterjedne.

"Érdekesség, hogy Oroszország a világ második legnagyobb gázfogyasztója, gazdasági ereje mégis töredéke az Egyesült Államokénak, vagy Kínának."

Oroszország a világ legnagyobb területű országa 17 millió km2 (9 időzóna megy keresztül rajta), és lakossága alapján az 9. legnagyobb: 145 millió fő. És az oroszon kívül még 27 hivatalos nyelv van érvényben (az ország különböző régióiban). 2 kontinensen terül el (Európa és Ázsia), és ebből Európa területének majdnem 1/3-át Oroszország teszi ki. De a Bering szoros révén az Amerikai kontinenstől csupán 1600 km választja el (vagyis szinte szomszédos vele, így akár az Amerikai kontinens országaiba is beleszólhatna).
Gazdaságilag ugyan csak a 8. legnagyobb gazdaság a világon (IMF nomimal GDP számításai alapján), de nem Ororszország szorul rá Kína, Japán és Brazília hiteleire, hogy a költségvetése össze ne omoljon, mert annyira eladósodott. A világ 10. legnagyobb exportőre, és a 17. legnagyobb felvevőpiaca (importőre). Ráadásul a BRIC országok tagja, amelyek a világ lakosságának 40%-át adják, a területének pedig a 1/4-ét.

Ja, és a nagyhatalmi dolgokkal kapcsolatban pedig annyit, hogy Oroszország a Közel-kelettel és Közép-Ázsiával földrajzilag szomszédos, míg az USA a világ túlfelén egy teljesen másik kontinensen van. Így Oroszországnak egy kicsit több köze van ahhoz, hogy a közvetlen szomszédjában mi történik (hiszen az közvetlenül érinthető Oroszországot is, mint pl. a FÁK országokba telepített amerikai katonai bázisok), mint egy másik kontinensen levő országnak. Ráadásul Oroszország nem avatkozik bele katonailag az Amerikai kontinens országaiba, míg az USA folyamatosan beleavatkozik az ázsiai kontines országaiéba.
És az egymással való háborúskodásnál a békés gazdasági együttmőködést többre értékelik. Az egypólusú világ helyett a többpólusú mellett teszik le a voksukat.

fehérfarkas 2014.03.03. 16:41:47

@fehérfarkas:
Akik leszólják Oroszországot azt nem fogják fel, hogy K-Ny irányban Finnországtól vagy Lengyelországtól a Bering szorosig (csupán 1600km Alaszka, messze túlnyúlva Japánon). É-D irányban pedig az Északi sarkkörön túltól egészen a Fekete- és a Kaszpi tengerekig ér el (a legdélebbi pontja Bulgáriával egy magasságban van a Fekete-tenger túloldalán; a legészakibb pontja pedig messze északabbra Skandinávia legészakabbi pontjánál Grönland 2/3-a magasságában, vagyis messze északabbra mint Alaszka legészakibb pontja).
Ez a google térkép nagyon jó: a legkisebb nagyításon nem tudod úgy mozgatni a térképet K-Ny irányba, hogy Oroszország valamelyik része ne lenne benne
maps.google.hu/maps?bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.48293060,d.bGE&biw=1440&bih=837&q=russia&um=1&ie=UTF-8&hq=&hnear=0x453c569a896724fb:0x1409fdf86611f613,Russia&gl=hu&sa=X&ei=3wrKUca0FMWHOMDsgfgH&ved=0CIcBELYD

Ez szerintük nem egy nagyhatalom, és nincs joga beleszólnia abba, hogy mi történik a saját kontinensén (Európa, Ázsia) a közvetlen szomszédságában.
De az USA egy másik kontinensen bezzeg beleszólhat Oroszország közvetlen szomszédságába. Ez aztán ám az egyenlő mérce.

Igaz, ez nem Oroszország, hanem Szovjetúnió, de az egyik volt munkatársam mesélte, hogy amikor a férjével volt kint a régi rendszerben (kulturális csereprogram keretében) és már 9 órája repültek, de még mindig a SU-ban voltak, akkor fogta fel igazán milyen nagy is az az ország.
Mert ugye a föcitérképen mekkora is? Max 10-20-30 cm, ugye (attól függően mekkora a kicsinyítési arány)? De 9 óra a levegőben és még mindig ugyanabban az országban vagy - na az már méret :)

Szelid sunmalac 2014.03.03. 16:45:32

@Muad\\\'Dib: Igy van! Itt meg az orszag ketharmada oroszbarat! azonnal vonuljanak be ide is!

randomuser1 2014.03.03. 16:47:10

@fehérfarkas: kurvalassú repülőik voltak már akkor is...

gabuscica 2014.03.03. 16:49:57

A liberálisok orbánnácizó hajlamának adott újabb lendületet a putyinhitlerezés. Képmutató arccal még mécseseket is gyújtogatnak, túl undorító.

Blikknépe (törölt) 2014.03.03. 16:52:36

@hagyma: érdekes, hogy ebben a kérdésben csupa olyan emberrel kell, hgy egyetértsek, akiket évek óta olvasva általában megvetek :)

de hát így szép az élet.

amit sokan kifelejtenek: ukrajna létszükséglet oroszország élelmiszerellátáshoz.

fehérfarkas 2014.03.03. 16:56:51

@Medgar:
Ez a mindenki elítlte Putyint Ukrajna miatt, valójában csak az európai országokat meg a G8-at jelenti (G8=4 európai orszg + Japán + USA + Kanada + Oroszország, de ez utóbbi saját magát biztos nem ítélte el). A világ mára 2. legnagyobb hatalmává vált Kína pl. nem ítélte el. India, Brazília, Mexikó, Indonézia (a világ legnagyobb országa) meg sincsenek említve.

Vagyir összefoglalva az index.hu cikkét, amit belinkeltél: a Nyugat ítélte el Putyint. Más országogat Kínán kívü meg sem említ a cikk - de Kína nem ítélte el (hanem semleges próbál maradni).
Azért a 7 milliárd lakosságú világot leszűkíteni a Nyugatra nagyon erős csúsztatás.
Ráadásul a Nyugat mindig is elítélte Oroszországot, mert mindig is riválisok voltak. És ez nem új jelenség, hanem évszázadok óta így van.

fehérfarkas 2014.03.03. 16:58:45

@fehérfarkas: helyesbítek: India, Brazília, Mexikó, Indonézia (a világ legnagyobb országaI Kína, India, USA és Oroszország után) meg sincsenek említve.
(országai helyett egyesszámot írtam, de most javítottam)

Szelid sunmalac 2014.03.03. 16:59:33

@hagyma: Viszont ha ennyire nem fontos nekik semmi mas, es semelyik masik allam, akkor anno miert is annektaltak?

fehérfarkas 2014.03.03. 17:01:22

@fehérfarkas:
Ezt írtam:
India, Brazília, Mexikó, Indonézia (a világ legnagyobb országa) meg sincsenek említve.

Most pontosítok: a fenti országok a világ 10 legnépesebb országai közé tartoznak az USA, Kína, Oroszország, Pakisztán, Banglades és Nigéria mellett (de azok sincsenek megemlítve Kína és USA kivételével a cikkben).

Hiryu 2,0 · http://theidf.blog.hu/ 2014.03.03. 17:07:31

@R.T. Flakfizer:

Mária elvan..

Mária nem akar a földön járni...
elszáll inkább a fejünk fölé..

gabuscica 2014.03.03. 17:10:29

@Hiryu 2,0: a tied fölé könnyű, gyalogszerrel is.

Hiryu 2,0 · http://theidf.blog.hu/ 2014.03.03. 17:11:08

cssk a hülyegyerekeknek:
puccs:
a szélesebb néptömegek által nem támogatott, a hatalom megragadására irányuló tevékenység , többnyire fizikai erőszak alkalmazásával, katonai erőt is alkalmazva.

Hol volt katonai erő alkalmazva, amikor elhajtották az anyjába Janukovicsot?

Hiryu 2,0 · http://theidf.blog.hu/ 2014.03.03. 17:12:01

9-órát repülés...
na ja....

Anchorage-Hawaii....

fehérfarkas 2014.03.03. 17:12:43

@milliliteratura: "megdöbbentő, hogy egyesek olvasnak dosztojevszkijt, szolzsenyicint, bulgakovot, néznek zvjagincevet, hallgatnak orosz operát vagy népzenét. kész középkor. bezzeg zsigerből gyűlölni egy népet, na, az a nyugatias felvilágosodás."

Egyetértek. Sokan az oroszokat egyáltalán nem ismerik a nyugatiak közül. Semmit nem tudnak a kulturájukról, művészetükről, történelmükről - de mégis zsigerből gyűlölik és lenézik és megvetik őket? Miért? Mert a nyugati média évtizedek óta ezzel mossa az emberek agyát.
(persze nemcsak az oroszokkal kapcolatban, hanem szinte mindennel ami nem nyugati)

Hiryu 2,0 · http://theidf.blog.hu/ 2014.03.03. 17:13:58

"Nem a StopFake az egyedüli oldal, mely az orosz média hazugságaival foglalkozik. Egy kijevi orosz a saját – Moszkva mellett élő – anyósától tudta meg, hogy Kijevben a fasiszták ölik az oroszokat, ezért jobb ki sem menni az utcára. Az orosz média a földön meztelenül fekvő, állítólag megerőszakolt lányt mutat, aki mellett az ukránok részvét nélkül elgyalogolnak – mivel orosz. A férfi ezután kiment a Majdanra, és lefényképezte, mi is folyik ott"
www.nyest.hu/hirek/leleplezik-az-orosz-media-hazugsagait

fehérfarkas 2014.03.03. 17:15:41

@Parajpuding: "Érdekes és érthető a cikk és az abban olvasottak. Kár, hogy ez idevonzza a primitív komcsi orbánputyin szoponcokat is."

Nem mindenki orbánista, aki Oroszországot nem nézi le, és nem gyűlöli.
Sőt, én már akkor is elismertem Oroszországot nagyhatlomnak, és gazdag kultúrával és művészetekkel rendelkező országnak, amikor Orbán még ellenük uszított.
Kár a magyar belpolitika szemszögéből nézni a külpolitikát, és a világ országait és történéseit.

R.T. Flakfizer 2014.03.03. 17:16:48

@Cormorant: és mivel érvelnek a megszálláspártiak és mivel az ellenzők? k7váncsi lennék az ottani közbeszédre. aki ellenzi, az nyíltan meri vállalni?

Medgar 2014.03.03. 17:22:51

@fehérfarkas: Félre értettél. Pont azt próbáltam érzékeltetni, hogy csupán a "nyugat" ítélte el az oroszokat.

Kína, szerintem egyértelműen az oroszok oldalára állt azzal, hogy belügynek minősítette az ukrán konfliktust.

Ettől kezdve nehéz lesz embargókkal megfogni az oroszokat.

Medgar 2014.03.03. 17:25:56

@fehérfarkas: "Nem mindenki orbánista, aki Oroszországot nem nézi le, és nem gyűlöli."

Nem fogod tudni elmagyarázni. Ahhoz, hogy bármit megértsenek alapvető képességek hiányoznak a többségből.

fehérfarkas 2014.03.03. 17:30:46

@Emmanuel Goldstein: "kurvalassú repülőik voltak már akkor is..."

Azért csak annyit, hogy a Nyugat katonailag a primitív tálibokat még mindig nem tudta legyőzni Afganisztánban, sőt már fel is adott a legyőzésükkel, és inkább leülnének velük tárgyalóasztalhoz.
(ez az afgánok szemében tudod mit jelent? azt jelenti ez az afgánok szeméen, hogy a Nyugat a tálibokra hivatkozva szétbombázta az országukat, hogy utána ugyanazokkal a tálibokkal üljön le trgyalni)

Irakban Szaddam rezsimjét sikerült legyőzni az USA-nak szétbombázva a 7000 éves civilizációjú országot (lebombázva számos több évezredes műemlékeket is), és miért? Hogy az új iraki kormány az USA helyett inkább az oroszok felé kötelezze el magát.

Szíriában az USA már nem mer közvetlenül beavatkozni, ezért proxy háború keretében több mint 80 országból odamenő terroristákat támogatja (legnagyobb szervezetük az al-Kaida leányszervezet: az al-Nusra Front). De jelenleg éppen a szír kormány áll nyerésre, és (orosz katonai tanácsadók és fegyverek segítségével) egyre több területet foglal vissza a Nyugat által támogatott terroristáktól.

Ezek után szerinted a Nyugat merne közvetlenül fegyveres konfliktusba keveredni Oroszországgal?
Egy Afganisztánt, Irakot, Líbiát szét lehetett bombázni. Katonailag és területileg elenyészőek Oroszországhoz képest.
Nem véletlenül nem meri az USA közvetlenül megtámadni Szíriát, mert ott az orosz légvédelmi rendszer (ráadásul cseles módon az irányítórendszer nem Szíriában van, hanem földközi-tengeri orosz hadihajókot, amiket ha az USA bombázna, akkor az közvetlenül Oroszorszg megtámadását jelentené).

Ráadásul mivel nem Oroszország akarja az USÁ-t és Európát megtámadni, így az orosz repülők sebessége nem sokat nyom a latva. A légvédelmi rakétáik sebessége és pontosságga, valamint a mennyisége annál inkább, ha EU vagy az USA meg akarná őket támadni.

Ja és még valamit: Napóleon és Hitler is fejlettebb katonasággal rendelkezett mint az oroszok - és mégis mindkettő csúfosan kikapott a "fejletlenebb" oroszoktól.

Szelid sunmalac 2014.03.03. 17:32:39

@fehérfarkas: A nem nezi le, meg nem gyuloli es az agyba-fobe nyalom a segguket kozott van nehany arnyalatnyi kulonbseg. Lehet, hogy neked meglepo, de rajtad kivul is vannak, akik ismerik az oroszokat, tudjak milyenek es bizony tisztaban vannak a "kulturajukkal" is. Fogalmam sincs te mi a fasztol vagy uj elajulva, de egy fokkal nem vagy jobb azoknal, akik szerint az angolok az uberszuper nep es London a vilag netovabbja, vagy eljen amerika es ott minden arannya valik. Te pont a masik veglet vagy, de ugyanolyan fasz modon propagalsz valamit.
Az oroszoknak te meg egy nagy budos senki vagy. Ugyanolyan bekepzelt, retardalt nepseg, mint az angolok, vagy az amerikaiak, nagyhatalmi multjukba belesullyedve, de azt el nem felejtve. Egy arrogans, mindenki mast lenezo es mindenki mast eltaposni akaro agressziv nepseg, aki pusztan baratilag nyom el barkit, akivel megteheti.

fehérfarkas 2014.03.03. 17:39:49

@Medgar: "Félre értettél. Pont azt próbáltam érzékeltetni, hogy csupán a "nyugat" ítélte el az oroszokat.
Kína, szerintem egyértelműen az oroszok oldalára állt azzal, hogy belügynek minősítette az ukrán konfliktust.
Ettől kezdve nehéz lesz embargókkal megfogni az oroszokat."

Bocsi, tényleg félre értettelek. Mea Culpa.

randomuser1 2014.03.03. 17:57:14

@fehérfarkas: oszt ha már témánál vagyunk, a tálibokat ki piszkálta fel és juttatta poziba, ki ellen? és? afgániából éppenséggel első körben a szovjetek pucoltak el...

nál 2014.03.03. 18:07:54

@Szelid sunmalac:
+1
(Végre egy hozzászólás, amivel egyet tudok érteni.)

Ad Dio 2014.03.03. 18:11:35

"Az elemző véleménye szerint mind az USA, mind pedig az EU tétlenül szemlélik az eseményeket, a térségben Oroszország azt tesz, amit csak akar."

Ez az elemző vagy teljesen hülye, vagy minket néz annak. Éppen hogy az EU és az USA volt az ki a konfliktust kirobbantotta.

"Ebben az interjúban amúgy leginkább arról van szó, hogy a szakértő szerint a 150.000-es ukrán hadsereg képes lenne megvédeni az országot, az orosz haderők véleménye szerint nincsenek olyan állapotban, hogy bonyolultabb, hosszabb ideig tartó hadműveleteket megengedjenek maguknak. Szerinte ide azért nem lesz elegendő egy a grúziaihoz hasonló gyors kiruccanás."

Ezért a mondatáért meg ha szemtől szembe állt volna, még be is mosok neki. Azt szeretné ha 150e-es hadseregek rohannának egymásnak??? Mit gondol mi lesz ebből?!?!? NORMÁLIS az ilyen??????? A legjobb az lenne, ha egyik sem menne a másiknak. Oroszország láthatóan nem érdekelt a katonai konfliktusban. A maga részéről biztosította a stratégiailag fontos Krímet, felkészült annak megvédésére, meghirdette hogy hidat épít Oroszországba (értsd: nem kell neki Kelet-ukrajna többi része). Ennyi. Műsor vége. Ez a barom meg komplett hadseregek összecsapását vizionálja. Ennek semmi sem drága. Főleg ha mások életéről van szó.

Btw ugyan nem vagyok szakértője a témának, de azt hiszem nyugodtan kijelenthető, hogy amennyiben a Krím fsz védelmi harcáról van szó, az orosz hadsereg fényévekkel erősebb mint az ukrán. Ez ukrajnának nem honvédő harc. A krímikek zömében oroszok.

Blikknépe (törölt) 2014.03.03. 18:15:02

@Ad Dio: ez hüle. az ukránokat a fehéroroszok is levernék.

arról nem is beszélve, hogy ki most az ukrán seregek vezére?
mert akit kijev kinevezett a flotta élére, az egyből kijelentette, hogy a kijevi puccsistákat nem fogadja el a hatalom legitim képvielőjének :D

remélem elkapják ezeket a magukat ma még elnöknek, ME-nek, főügyésznek tekintő férgeket. mármint az ukrán fegyveres erők :)

Ad Dio 2014.03.03. 18:18:39

@fehérfarkas:

Én nem vagyok valami nagy orosz-fan. Az igazat megvallva kevés jó érkezett számunkra onnan.

Viszont a jelent konfliktusban egyértelműen nem az oroszok a hunyók. Putyin kényszerpályán mozog. És ami azt illeti példás visszafogottságot tanúsít. Határozott, de semmi olyat nem lép, ami túlzó volna. Biztosította a stratégiai fontosságú Krímet, berendezkedett annak védelmére, a lakosság zöme támogatja.

Nyilván nem látok mindent. De ami előttem megjelent, abból számomra az jön le, hogy a történelmi bűnt az Nyugat követte el, amikor felrúg(gat)ta a működő stats quo-t Ukrajnában. ezt sosem szabadott volna meglépni. ebből senki nem jön ki jól. Vesztes-vesztes a szituáció.

És még nincs vége. Ebből akármi lehet...

omboz 2014.03.03. 18:21:54

@Nemzeti Dohányos: A sajtóból. Borítékolható, hogy az ENSZ-BT-ben sem fogja őket elítélni.

jolaca 2014.03.03. 18:29:03

Mind a Baltikumnak, mind a pillanatnyilag elkeseredett ukránoknak erőt adhat egy baráti ország keményen nyilatkozó, politikájában következetes kiállású vezetője:
www.youtube.com/watch?v=Ug6RCIkJgOs

doktor.dikhed 2014.03.03. 18:35:03

@fehérfarkas: Nem elég diverzifikált a gazdaságuk. Nagyon rá vannak szorulva a külföldi pénzre. A gáz és nyersanyagexport tartja fenn őket.

A belső piac egyáltalán nem hatékony, pénznyelő. Az oligarchák kizsákmányolják és külföldre, biztonságos helyre menekítik a pénzüket és külföldön élik az életüket, mert valahogy elvágynak az országból.

Oroszország törékenyebb, mint gondolnánk.

Alick 2014.03.03. 18:36:44

@Cormorant: "Hruscsov csak úgy odaajándékozta a Krímet az ukránoknak"

Itt kezdődik az elqurás, mint nekünk Trianonnal...

doktor.dikhed 2014.03.03. 18:38:35

@milliliteratura: Én úgy örülök neki, hogy te itt vagy és majd elmeséled, hogy mi az igazi, objektív történelem :D

A történelem objektív, amit emberileg szubjektíven lehet értelmezni. De tudod, a szubjektív fekete nem objektív fehér.

Bízom benne, hogy majd elmeséled, hogy miért kell történelmi tapasztalataink alapján támogatni Oroszországot, mert az egy szép, szubjektív újraértelmezése lesz a történelemnek :)

Gyorsan kezd el, mert sok tényt kell átírnod!

2014.03.03. 18:47:25

@jogalany: Janukovics elvtárs maga a jótündér. Kívánj hármat, de az egyik legyen az, hogy adjon neked észt.

2014.03.03. 18:49:09

@Ad Dio: "Putyin kényszerpályán mozog."

Nem mondod? Megtámadták az országát?

2014.03.03. 18:52:35

@Mária: " Oroszország meg akarja tartani a gazdasági-politikai befolyását. Ez érthető. A Nyugat pedig meg akarja szerezni."

Na, itten van a gazdaságpolitikai szagértőnk. Mit akar a "Nyugat" megszerezni: az ukrán gumicsizma gyártás licencét?

Blikknépe (törölt) 2014.03.03. 18:53:55

@Ad Dio: azért hál'istennek nem csak agyhalottak vannak.
én is így látom.

nem kell ahhoz orosz fannak, se kommunistának lenni, hogy belássuk, hogy így van.

az EU-nak pedig függetlenedni kell az USA-tól, ha nem akarunk megint az orosz-amerikai érdekek ütközőzónája lenni.
felmossák velünk a padlót, minden itteni lépésükért mi álljuk a számlát, ők meg a világ másik oldalán köszönik szépen jól vannak.

az EU a világ legnagyobb gazdasága. jó lenne ezt végre arra használni, hogy a jelenlegi USA-vazallusi létből valós, független geopolitikai pólussá váljunk.
egy dolog a szövetségesség, és megint másik a jelenlegi helyzetet jellemző csatlósság.

HgGina 2014.03.03. 18:54:34

@♔bаtyu♔: Dél-Erdélyben (Torockó kivételével) sohasem volt magyar a többség, legalább olvass is, meg tanulj, mielőtt ilyen sületlenségeket leírsz. A Szepességben sem. De, hogy még szebb legyen, Sopron sem magyar többségű volt. 1921. dec. 14-én, ha minden szíbályos választások útján ment volna, ma Ödenburgban fizethetnél euróval.

Ad Dio 2014.03.03. 18:57:08

@Orbán Mutyin:

Bizonyos értelemben.

A Krím-fsz katonailag és gazdaságilag számára létfontosságú. Nem hagyhatja elveszni.

Alick 2014.03.03. 19:02:20

@Orbán Mutyin: "Mit akar a "Nyugat" megszerezni: az ukrán gumicsizma gyártás licencét?"

Az EU a belső gazdasági gyarmatosítás keretein belül piacot akar szerezni, akárcsak a mi esetünkben vagy Románia, Bulgária esetében. Nem a két szép szemükért toboroznak egyébként a brüsszeli pénzeket jórészt elnyelő országokat.

Alick 2014.03.03. 19:05:23

@fehérfarkas: "az EU úgy akarja Ukrajnát leválasztani Oroszországról (függőségi értelemben), hogy az az EU-nak egy centjébe se kerüljön"

Ez az, amit Putyin nem akar szó nélkül lenyelni, ha már eddig nem keveset invesztált Ukrajnába.

Blikknépe (törölt) 2014.03.03. 19:08:00

@Orbán Mutyin:
" Mit akar a "Nyugat" megszerezni: az ukrán gumicsizma gyártás licencét?"

ha számodra a kérdés ezt jelenti, akkor te hülyébb vagy, mint mária. sokkal bazdmeg :D

jártál iskolába? donyeck-szén, krivoj rog - vas. meg úgy az ukrán mezőgazdaságtól függ az összorosz élelmiszerellátás.

" Janukovics elvtárs maga a jótündér."
nemm, egy korrupt ukrán oligarcha.
pont ugyanolyan, mint akik megpuccsolták. hiába, csak egy elit van. másképp meg nem is lehetett volna itt 10-20 év akatt elittet kitermelni.

@doktor.dikhed:

csakhogy ők fél lábon is kibírják majd azt is, ha megint szarul fognak élni, az amerikaiak is jól ellesznek majd, de mi mi a faszt csinálunk orosz energiahordozók és nyersanyagok nélkül?
lehúzzuk a rolót és majd megyünk kínába dolgozni?

amúgy 1849-ben kiknek a hívására, és milyen elv mentén jöttek az oroszok?
56-ban kik adtak oda nekik, és milyen elvek mentén?
90ben sem azért mentek el, mert orbán elküldte őket.

az oroszok elég békések és realisták voltak azóta, a NATO és EU bővítést is is lenyelték, de ennek is van határa: az összorosz területek nyugati határa.

aki ezt nem fogadja el, az bajkeverő.

Blikknépe (törölt) 2014.03.03. 19:10:44

@Blikknépe: *alatt elitet :p
mielőtt még vki érvként hozná fel

czjanos 2014.03.03. 19:23:02

Ezt a felvetést túlzásnak tartom: a három balti ország tagja az EU-nak, a Nato-nak. Ezt azért még Putyin sem vállalhatja be.

Blikknépe (törölt) 2014.03.03. 19:27:22

@czjanos: nem is akarja.

nem tagjai az összorosz területnek, nem jelentős az oroszok száma, és még jól is jön neki, hogy egy EU/NATO ország területén vannak párszázezren.
ukrajna viszont gazdaságilag, nemzetbiztonságilag, történelmileg, mindenhogy oroszországhoz tartozik.

komolyan gondolja azt valaki, hogy brüsszel és washington mondhatja meg, hogy mi történjen kijevben?

miért akarnak (hideg)háborút ezek az idióták?

jolaca 2014.03.03. 19:41:26

@Blikknépe:
Kíváncsi vagyok, mit szól ehhez az érveléshez Románia, amikor Putyin benyújtja igényét a Duna-deltára. Teljesen megalapozottan, ugye, mivel az ottani lipovánok orosz eredetűek, nyelvük mai napig élő tájszólás (a sokat emlegetett moldvai csángó-magyarnál lényegesen egyértelműbben). Utána meg Moszkva szabályozza a dunai hajózást - teljes joggal, nemde? Öröm-bódottág fel a Fekete-erdőig.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.03.03. 19:41:55

@Szelid sunmalac: javasolnám, hogy menj ki oroszországba, és lépj kapcsolatba tíz, találomra kiválasztott orosszal. nagyot fog róluk változni a véleményed. alapvetően barátságosak, vendégszeretőek. ettől persze ugyanúgy nagyhatalmi allűrjeik vannak, mint minden más nagyhatalomnak. de meséld már el, hogy mi a faszért kellett mátyásnak bécsnek büszke vára? csak nem azért, mert a tetű magyarok is agresszív, a többit lenéző (apropó lenézés, mit is gondolunk a románokról például?), kedvére gyilkolászó banda. ha teheti.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.03.03. 19:48:57

@doktor.dikhed: utoljára futok neki, mert nem tűnsz gondolkodni akaró/tudó pajtásnak. szóval:
a történelmet mindig te írod magadnak (én a sajátomat, az usa a nyugatét, a táltosok a siriusiakét, satöbbi). a magyarok példásan nem tudnak szembenézni se a holokauszttal, se a kommuniszmussal, se semmivel. remek példa vagyunk az önreflexióra képtelenségre (objektíve ez történelemhamisítás lenne, ha lenne történelem). a történelem kanonizált formája, amit te tények sorozatának akarsz látni/láttatni, az egy szubjektív válogatás, hogy mit fogadunk el a megtörtént események sorából (és persze az is beszédes, hogy mit nem fogadunk el), mi mondjuk meg, hogy mit hogy kell értelmezni. kolumbusz fedezte fel amerikát 1492-ben, értve vagyok? a német nagyvárosok civil lakosságának terrorbombázás általi tömegmészárlása humánus cselekedet volt, értve vagyok? mert ezek tények. ez a mi történelmünk.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.03.03. 19:51:27

@HgGina: én meg úgy tudom, hogy bizony német anyanyelvűek is szavaztak magyarország mellett, mint ahogy a németség általában jó és hasznos polgára volt magyarországnak.
ettől persze lehetett csalás is :)

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.03.03. 19:54:15

@Blikknépe: akarni akarná, csak a helyzet nem engedi. de ha a művelt nyugat ebben az iramban ássa alá a saját jövőjét, majd engedni fogja, ha épp magasak lesznek ezzel egyidőben a nyersanyag árak, majd meg is lépi (vagy valamelyik utód).

Nemzeti Dohányos 2014.03.03. 20:04:21

@Medgar: Hát most vagy félreértetted, vagy nagyon érdekes logikád van, de ebből nekem pont az ellenkezője jön le :)

Nemzeti Dohányos 2014.03.03. 20:09:12

@jogalany: Az megvan, hogy ezt a lengyel külügyér a tüntetőknek mondta?

A nagy Ő 2014.03.03. 20:18:49

Arra az egyre azért válaszoljatok, hogy ha a tüntetőkből összeverbuválódott kijevi parlament a nyugat szerint legitim, akkor a krími, újonnan felállt oroszbarát parlament, amelyik elvileg behívta a Krímbe a ruszkikat, az miért nem az?

He?

Meg arra, hogy ha a szar meg a fos közt kell választani, akkor miért érzi kötelezőnek mindenki, hogy kritikátlanul támogassa valamelyiket?

jolaca 2014.03.03. 20:19:43

@Nemzeti Dohányos:
:D
(Nem kis erőbefektetés kellett "jogalany" kollégának ezt így rögzíteni...)

csabakirályfi 2014.03.03. 20:21:03

@Narancskommunista: Olvasd el újra. Nem oroszul beszélö ukránokról van szó.

Nemzeti Dohányos 2014.03.03. 20:22:50

@omboz: Elítélés és támogatás között van pár árnyalatnyi fokozat..

Nemzeti Dohányos 2014.03.03. 20:25:29

@A nagy Ő: Na igen, pont ezért bár alapvetően utálom az oroszokat, de azt kell mondjam nem teljesen alaptalan, amit csinálnak. Igaz, hogy elhamarkodott lépésnek tartom, nyugodtan megvárhatták volna a népszavazást.

csabakirályfi 2014.03.03. 20:29:44

@fehérfarkas: Dehogy ítélte el mindig. I. VH? II. VH? Amikor a szarból kellett kihúzni a nyugatot, akkor az elítélés felfüggesztödöt.

Ad Dio 2014.03.03. 20:43:31

@Blikknépe:

"az oroszok elég békések és realisták voltak azóta, a NATO és EU bővítést is is lenyelték, de ennek is van határa: az összorosz területek nyugati határa.

aki ezt nem fogadja el, az bajkeverő."

És nem (csak) magának kever bajt, hanem nekünk is...

mojoking77 2014.03.03. 20:53:45

@Emmanuel Goldstein: @hagyma: @♔bаtyu♔: Jol ertelmezem, hogy van jelenleg olyan ember az orzagban, aki ebben a konfliktusban a SZOVJETeknek ad igazat????
Ezt ti sem gondoljatok ugye komolyan, csak dumaltok bele a vilagba faszsagokat.
Hagyma, te nem miattuk huztal ki North Carolinaba? Vagy ugy vagy vele, most mar eleg tavol vagy, toled azt csinalnak mostantol amit akarnak?
Ijeszto, ha komolyan gondoljatok.

unionista (törölt) 2014.03.03. 20:53:59

@fehérfarkas:
csakhogy oroszország összesen nincs 150 milliós. az nagyhatalmi státushoz elég keskeny egy 7000 milliós bolygón.

Roden333 2014.03.03. 20:56:55

@Blikknépe: A Zs-k szimplán bepróbálkoztak, de az Orosz Medvének ez nem tetszett. Szimplán ennyi. Az meg, hogy Putyin tutira ment azzal,hogy Krimet annektálta, az csak azért van mert mi van ha mégis a Zs-k valahogy jármukba hajtják Ukrajnát. Kell nekik az uj piac, földek stb...

Multkor a BBC 1 esen az IMF-es néni megmondta a világ 2/3 a az IMF, Világbanktól függ vagyis a Zs-któl.

Itt feljebb valaki írta hogy miért nem tudják az Amik a talibokat kikészíteni, azért mert nem "verik őket csak pofozgatják" ennek gondolom számos oka van.

Juteszembe amíg a dollárnak az olaj a fedezete addig USA(Zs-k) azt csinal amit akar, ha nem így lesz, akkor a 3-ik világháború fog kitörni. Garantált.

mojoking77 2014.03.03. 20:59:15

@Blikknépe: "ukrajna viszont gazdaságilag, nemzetbiztonságilag, történelmileg, mindenhogy oroszországhoz tartozik."
Remelem te is viccelsz most. Ukrajna nem sokkal jobban tartozik Oroszorszaghoz, mint Magyarorszag. Ha van orszag, ahol szivbol es joggal gyulolik az oroszokat, az Ukrajna. Es a sok szobatudossal ellentetben, szerencsere szemelyes tapasztalatokbol irok. Gondolom, utolag a fotelbol '56-ot is nyugatiak altal penzelt illegitim lazongasnak tartod, amit Szovjetunio teljes joggal vert le...

A nagy Ő 2014.03.03. 20:59:24

@Nemzeti Dohányos: A "nyugatnak" egyébként eszébe jutott, még a Majdan alatt, hogy, mivel egy olyan államról van szó, amely erősen az orosz érdekszférába tartozik, ösztönözze és kérje az oroszok segítségét a helyzet megoldásához? Amikor győzött a Majdan, akkor eszébe jutott az USA-nak és az EU-nak, hogy az oroszokkal együtt (!!!) azt mondják annak a pár embernek, akik kormánynak nevezték ki magukat, hogy rendben, elismerünk titeket ügyvezető kormánynak de mielőbbre írjátok ki a választásokat! Nem jutott eszükbe. Elismernek legitim kormánynak egy olyan formációt, ami párezer ember erőszakos megmozdulása mentén alakult egy negyvenötmilliós országban és alkotmánymódosításokkal indítja a munkáját. Ukrajna helyett az EU és az USA hatalmazza fel az új ukrán kormányt? Igen! Mégpedig azért, hogy kihasítsanak egy területet az orosz érdekszférából. Eszükben sincs segíteni az ukránoknak, annyira se szarják le őket mint én. Terjeszkedhetnek nyugatra, a ruszkik kárára, ez a lényeg, semmi más. Az iraki háború után meg egyenesen gyomorforgató John Kerry féltő aggódása - nem mintha sajnálnám Husszeint, de gondolom mindenki ismeri annak a hátterét. Tudták jól, mit fog lépni Putyin, előbb mint maga Putyin. Az a nagy baj, hogy ilyen Obama, Kerry, Putyin meg hasonló faszok uralják a világpolitikát. Egyik sem jobb a másiknál.

mojoking77 2014.03.03. 21:01:01

@Roden333: Kiraly vagy, jol ki zsidoztad magad mara. Mehetsz vissza az olba, a tobbi ujnaci diszno koze...

mojoking77 2014.03.03. 21:07:01

@A nagy Ő: Az osszes szobatudosnak, akik szerint Ukrajna egy olyan "ALLAM", mely az oroszok erdekszfereaja, egy kis olvasnivalo:
hu.wikipedia.org/wiki/Kijevi_Rusz

Ad Dio 2014.03.03. 21:07:43

@mojoking77:

Talán ha használnád a fejedet, Te is tudnál 2-ig számolni.

Én alapból nem szeretem az oroszokat. 12 éves kormomban elégettem az úttörő nyakkendőmet :-), a családom felét kitelepítették, a másik felét vegzálták/kisemmizték a komcsik.

Alapvetően EU párti vagyok.

Ennek ellenére azt vallom, hogy most nem az oroszok a hunyók, hanem az ostoba és nagyon rövidlátó Nyugat. az oroszokat kényszerpályára tették. Felrúgták azt a status quo-t, ami ugyan nem volt tökéletes, de évtizedek óta működött. A Krím fsz-en pedig gyakorlatilag sarokba szorították őket.

Erre nem lehet másképp reagálni. És az Eu legjobban teszi, ha kezét-lábát töri hogy az új helyzetet mindenki elfogadja. Mert ebben a helyzetben simán benne vagy egy 3. vh.

fehérfarkas 2014.03.03. 21:09:27

@Emmanuel Goldstein: "oszt ha már témánál vagyunk, a tálibokat ki piszkálta fel és juttatta poziba, ki ellen? és? afgániából éppenséggel első körben a szovjetek pucoltak el..."

Ott a Szovjetunió agresszor volt, de most nem ez a kérdés. Hanem az, hogy Oroszország megtámadásának és legyőzésének van-e bármi realitása a Nyugat részéről?

mojoking77 2014.03.03. 21:10:51

@Ad Dio: Mirol is beszelunk egesz pontosan?
Egy fuggetlen orszag felmondta a gazdasagi alapokra epulo szovetseget Oroszorszaggal, es elkotelezte magat az EU fele.
Ezzel hol van eddig sarokba szoritva szegeny Szovjetunio?
Mivel lett kenyszerpalyara teve? Elesik az eves tobb 10 milliard dollar exra beveteltol, ami az olaj transzportbol eddig fullra az ove, es nehany korrupt csatlose volt?
Na es?

Ad Dio 2014.03.03. 21:14:22

@mojoking77:

"Jol ertelmezem, hogy van jelenleg olyan ember az orzagban, aki ebben a konfliktusban a SZOVJETeknek ad igazat????"

Igazat???? Ombre, nőlj már fel! nem valami rózsaszín gyerekmesében élsz!!! Itt most nem az számít hogy "igaza" kinek van, hanem hogy lesz-e 3. vh. vagy sem!

De ha már "igazságról" szó esik: baromira nem gondolnám, hogy ezt Te el tudod dönteni az ATV hírei alapján...

A nagy Ő 2014.03.03. 21:15:17

Nem tudom mi alapján minősítesz engem és miért linkelgetsz nekem Wikipedia szócikkeket, de ha te nem gondolod úgy, hogy Ukrajna jelenleg állam ez év elejéig politikailag és gazdaságilag Oroszország érdekszférájába tartozott, akkor nem hiszem, hogy van miről vitáznunk.

Azért arra felhívom a figyelmed, hogy nem történelmi, hanem aktuálpolitikai a probléma. Márpedig a Rusz legjobb tudomások szerint a Nagyfejedelemséget takarja, ami immáron 700 éve csak történelem.

mojoking77 2014.03.03. 21:18:13

@Ad Dio: Svajcban nincs ATV... :)
Es ha most a fejunket a homokba dugva elfogadjuk csendesen az ero politikajat, akkor semmi egyeb nem fog tortenni, mint hogy lefekszik teljes Europa Putyinnak. Ezt pedig egyszer mar eljatszottak, ugy 34-38 kozt. Gondolom mar nem emlekszel ra, mi is totent utana. Lehet picivel tobbet olvastam az atlagnal az adott idoszakrol. Az atlag nyugati pont ugyanigy gondolkodott, mint te..
..-mindegy mi lesz, de nehogy agresszio legyen, fogadjuk csak el, amit ok akarnak, ugysem lesz tobb celpontjuk ez utan...
Ugye milyen szar gyerekmesekben elek???

mojoking77 2014.03.03. 21:19:49

@A nagy Ő: Igaz. De Ukrajna fuggelten orszag, es nem Allam. Az allamformaja koztarsasag, es nem Tagkoztarsasag.
Es maximum gazdasagilag lehet(ett) erdekszferaja Oroszorszagnak. Pont mint Magyarorszag.

Ad Dio 2014.03.03. 21:20:17

@mojoking77:

Figyelj. Fingod nincs a politikáról. Ez nem tragédia, de tény. Talán fiatal vagy mg. remélem lesz esélyed felnőni és megokosodni. Olvass és tanulj. Tudod mi van Szevasztopolban??? Tudod miért fontos a Krím fsz??? Tudod miért PONT azt szállta meg Oroszország??? El tudod képzelni mekkora önmérsékletre vall (nagyhatalmi léptékkel) az hogy nem ment tovább???

Oroszország és a NATO (vagy a Nyugat ha úgy tetszik), továbbra is katonailag "szembenálló" felek. Bár szerencsére a dolog éle az elmúlt időben csökkenni látszott. Most a Nyugat nagyon durván belerondított ebbe a folyamatba. A Krím-et nem hagyhatja veszni az Orosz. Ez elemi katonai és gazdasági érdeke. Az Eu a 3. vh-val játszik az ostoba önérdekét hajszolva.

Ad Dio 2014.03.03. 21:22:48

@mojoking77:

"Ugye milyen szar gyerekmesekben elek???"

Abban élsz... csak olyanban, amiben az én életem is veszélybe kerül az ilyen hülyék miatt mint Te vagy.

Mond csak: 34-38-ban is nulkeális hatalom volt Oroszország???

Ad Dio 2014.03.03. 21:25:33

@mojoking77:

Szerinted miért születhetett meg egyáltalán Ukrajna mint önálló állam? Mi volt annak a szerződésnek az leglényegesebb alapja amit épp BP-en kötöttek meg? Elárlom: a statu quo rögzítése (no NATO) és Krím orosz használata. Ezekből nem fognak engedni. Nekik ez gyakorlatilag BÁRMIT megér.

mojoking77 2014.03.03. 21:25:53

@Ad Dio: Tanits. Oroszorszag a teljes ukrajnai atomarzenalert cserebe veglegesitette a Krim felsziget Ukrajnahoz tartozasat 1994-ben.
Ha mashogy tudod, akkor nalad van gond a tortenelemmel.
Most ezt visszaveszi, ugy, hogy semmit nem ad cserebe. Miert is? Hogy legyen egy biztos nyugati tengereszeti es hadaszati tamaszpontja, ha mar a komplett ukran veztest nem tudhatja a zsebeben.
gondolom meg ez is vilagos
Ezek utan te, mint tapasztalt vilaglatott ember ugy veled, hogy en, aki ezt nem szivesen fogadja el, csak egy idiota forro feju tacsko lehetek, aki keptelen az orranal messzebbre latni.
Gondolom ugyanilyen hevesen veded a Szovjetek erdekeit, amikor a Krimbol tamadast inditanak Harlovon keresztul Kijev fele. Ja, bocs, igazad van, ez nem tortenhet meg. Ha meg megis, akkor az Ukrajna baja, nem a mienk.
es meg buszke is vagy a rem okos gondolkodasodra...

fehérfarkas 2014.03.03. 21:27:01

@csabakirályfi: "Dehogy ítélte el mindig. I. VH? II. VH? Amikor a szarból kellett kihúzni a nyugatot, akkor az elítélés felfüggesztödöt."

Ebben igazad van. Amikor a Nyugatnak szüsége van a Kelet segítségére, akkor az elítélést félre teszi. :)

A nagy Ő 2014.03.03. 21:31:10

@mojoking77: Rendben, remélem vágod, hogy az "állam" szót nem úgy értettem, mint pl. az USA valamelyik állama, vagy az Orosz Föderáció tagköztársasága, hanem úgymint földrajzi határokkal bíró, egységes politikai vezetés alatt álló ország :)

Gazdaságilag mindenképp orosz érdekszféra, az olaj- és gázvezetékek miatt is és a kereskedelem miatt is. Politikailag meg egyrészt a földközi tengeri orosz flotta miatt, másrészt meg azért mert a fehéroroszokkal együtt egy kvázi üközőpont az EU és NATO tagországok és Oroszország között.

Ad Dio 2014.03.03. 21:33:57

@mojoking77:

"Tanits. Oroszorszag a teljes ukrajnai atomarzenalert cserebe veglegesitette a Krim felsziget Ukrajnahoz tartozasat 1994-ben.
Ha mashogy tudod, akkor nalad van gond a tortenelemmel."

És mi volt a két feltétele Te okostojás? Oroszország kijutása a Fekete-tengerre (kereskedelem, hadászat), illeteve no NATO. Ez működött idáig. Ezt rúgja fel a barom Nyugat.

"Gondolom ugyanilyen hevesen veded a Szovjetek erdekeit, amikor a Krimbol tamadast inditanak Harlovon keresztul Kijev fele. Ja, bocs, igazad van, ez nem tortenhet meg. Ha meg megis, akkor az Ukrajna baja, nem a mienk. "

Okos ember olyanról ami nem történt még meg, nem beszél. Olvass abból ami jelenleg az asztalon van: Az oroszok megszállták Krímet, és berendezkedtek VÉDEKEZÉSRE. Ráadásul előjöttek a híd ügyével, ami semmi másért nem fontos, mint jelzés arra, hogy nem kell Kelet-Ukrajna, megoldjuk a kapcsolatot máshogy. Ennyi történt. Semmi egyéb követelésük nincs. De ha most az okos Nyugat felhecceli a kijevieket (vagy legalábbis nem lép fel határozottan a béke érdekében), akkor egymásnak ugrik 2 komoly hadsereg és pillanatok alatt itt a 3. vh. Ez nem játék. A béke minden elvnél és ideológiánál előbbre való.

fehérfarkas 2014.03.03. 21:34:03

@unionista: "csakhogy oroszország összesen nincs 150 milliós. az nagyhatalmi státushoz elég keskeny egy 7000 milliós bolygón."

És a többi adattal mi van? A lakosság szempontjából ugyan csupán a 9. legnagyaobb (vagyis még így is a top 10-ben benne van).
Azt ugyanakkor meg kifelejtetted, hogy Oroszország területe 17 millió km2 (9 időzóna megy keresztül rajta). És az oroszon kívül még 27 hivatalos nyelv van érvényben (az ország különböző régióiban). 2 kontinensen terül el (Európa és Ázsia), és ebből Európa területének majdnem 1/3-át Oroszország teszi ki.

Nem véletlenül raktam be a térképet az országról. És nem véletlenül írtam le K-Ny irányban Finnországtól vagy Lengyelországtól a Bering szorosig (csupán 1600km Alaszka, messze túlnyúlva Japánon). É-D irányban pedig az Északi sarkkörön túltól egészen a Fekete- és a Kaszpi tengerekig ér el (a legdélebbi pontja Bulgáriával egy magasságban van a Fekete-tenger túloldalán; a legészakibb pontja pedig messze északabbra Skandinávia legészakabbi pontjánál Grönland 2/3-a magasságában, vagyis messze északabbra mint Alaszka legészakibb pontja).
Ez a google térkép nagyon jó: a legkisebb nagyításon nem tudod úgy mozgatni a térképet K-Ny irányba, hogy Oroszország valamelyik része ne lenne benne
maps.google.hu/maps?bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.48293060,d.bGE&biw=1440&bih=837&q=russia&um=1&ie=UTF-8&hq=&hnear=0x453c569a896724fb:0x1409fdf86611f613,Russia&gl=hu&sa=X&ei=3wrKUca0FMWHOMDsgfgH&ved=0CIcBELYD

De ez szerinted nem egy nagyhatalom.
(miközben nagyobb területű mint Európa vagy Ausztrália)

mojoking77 2014.03.03. 21:34:03

@A nagy Ő: OK, vilagos. Azt kell tudni, amit itthon nagyon kevesen latnak at, hogy az ukran fuggetlensegi vagy, es az roszgyulolet mennyire melyrol taplalkozik, legyen szo akar milyen gazdasagi fuggestol. egy atlagos ukran inkabb el sokkal alacsonabb jovedelembol, mint hogy oroszokat szolgaljon ki akar milyen modon.

Ad Dio 2014.03.03. 21:39:58

@mojoking77:

Mi az hogy "átlagos ukrán"? Láttál Te már ilyet? Kelet-ukrajna jelentős része orosz származású. Hatalmas területek vannak, ahol alig beszélik az ukrán nyelvet.

mojoking77 2014.03.03. 21:40:23

@Ad Dio: Valami nagyon komoly baj van a fejedben, mar bocs. Nezz ma ra arra a kurva terkepre, elnezest a stilusert. Hany kilometeres kijutasi lehetosege van jelenleg Oroszorszagnak a Fekete tengerre?
Meg veletlenul se nyugati hadaszati allaspontert, hanem a sajat "eletteruk" biztositasaert ugye?

mojoking77 2014.03.03. 21:41:04

@Ad Dio: kijevben esetleg? Bar gondolom ez ugyben is kimerithetetlen tapasztalatbazissal birsz...

randomuser1 2014.03.03. 21:41:06

@mojoking77: "Es a sok szobatudossal ellentetben, szerencsere szemelyes tapasztalatokbol irok"
a havonta eccer átjárok nagyszőlősre tankolni, nem számít különösebben releváns tudásnak, remélem azt vágod :)
bájdövéj, aki konzekvensen szovjetezi az putyini autokráciát, az ne is haraguggy, elég soványka...

Roden333 2014.03.03. 21:41:32

@Ad Dio: juteszembe mi van akkor ha: Obima ugye most eltakarodik a Tulipán harcosok földjéről. Hagyja,hogy elfajuljanak a dolgok Ukrajnában, vagy fel is hecceli őket és majd ismét jöhet a beavatkozás (nagy megmentők) részükről. Bár ez már Nostradamus képességeit is meghaladná.
Nem is beszélve arról, hogy az már az Orosz Medve közvetlen közelében vona.
Tuti 3-dik VH.

randomuser1 2014.03.03. 21:47:08

@mojoking77: kiev tökjó példa, oroszország fővárosa volt úgy öccáz évig :)

'it's cool to know nothing' 2014.03.03. 21:48:08

@milliliteratura:

Persze, hogy nem volt ukrán sem (ebből látszik, hogy milyen egyszerű vagy, azt olvasol ki egy kommentből, amit látni szeretnél, nem pedig ami oda van írva).

A Krími Kánság tatár/török volt mindig is (vagy 500 éven keresztül független államként), amíg az oroszok el nem foglalták. Pedig az orosz és a török megegyeztek, hogy elismerik a független Kánságot, csakhogy az oroszoknak már akkor sem volt szokásuk betartani egy megkötött békeszerződést.

Ad Dio 2014.03.03. 21:48:50

@mojoking77:

Az ő életterül évszázadok óta "biztosított". Nem véletlenül harcoltak meg többször is a Krím-ért.

"Hany kilometeres kijutasi lehetosege van jelenleg Oroszorszagnak a Fekete tengerre?"

Nem vagy stratéga. Nézz már Te rá arra a kurva térképre! Szevasztopolt az oroszok építették, mélyen bent a saját érdekterületükön belül. Semmivel sem "veszélyesebb", vagy "jogtalanabb" a jelenlétül ott, mint az amerikaiaké Hawai-on (vagy a közel keleten). De csak próbáld meg elvenni tőlük! BÁRMIT bevállalnak érte. Ennek nem kell örülni, de el kell fogadni. Vagy vállalni a következményeket. A modern harcászatban sajnos a Nyugat döntéséért nem maguk vállalják (csak) a felelősséget, hanem az egész Föld összes lakója.

meszena 2014.03.03. 21:51:56

Sőt, egyes elemzők szerint Oroszország valódi célja az egykori NDK visszaszerzése :)
A Baltikum lejátszott meccs, Észtország EU és Nato tag.
Az meg természetes, hogy az észtek mindenre összerezzennek, ilyen történelemmel érthető.

Ad Dio 2014.03.03. 21:52:18

@mojoking77:

Kijevben "esetleg" Te egy nyugat-krajnai mintát láttál. Próbál meg legközelebb elugrani Krímre is ha lehet. Ott mással fogsz találkozni. De egész kelet ukrajnában mással.

Csak hogy ne gondolj több alap nélküli hülyeséget: nézd meg, hogy azt az idióta Janukovicsot kik és milyen arányban támogatták a választásokon és döbbenj meg.

A nagy Ő 2014.03.03. 21:52:50

@mojoking77: Én ezt nem hiszem, bár életemben eddig csak kétszer jártam Ukrajnában, ráadásul először még az Szovjetunió volt, úgyhogy semmiképpen nem látok bele az ukrán néplélekbe. Szerintem, ha lehet általánosítani, az átlagos ukrán szeretne úgy élni első körben mint egy átlagos magyar, majd mint egy átlagos osztrák, később úgy mint egy átlagos svájci. Mint minden normális ember a világon, akár az oroszok is. Természetes, hogy ezt a jólétet nyugaton látják és onnan is várják.

Blikknépe (törölt) 2014.03.03. 21:53:49

@mojoking77: " Ha van orszag, ahol szivbol es joggal gyulolik az oroszokat, az Ukrajna."

aham, látjuk ezt harkovban, donyeckben, odesszában és számos más városban :D

szamoai 2014.03.03. 21:57:32

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!:

"Oroszorszagot akkor kellett volna visszabombazni a kozepkorba, amig meg nem volt atomhatalom."

Az a baj, hogy ilyen időszak sosem volt. Oroszország egy középkori szinten lévő atomhatalom.

Mielőtt bárki félreértené és megpróbálna megcáfolni az orosz gazdasági fejlődés emlegetésével: a mentalitásra gondolok. Erre, ami most történik.

Az EU-gyarmati státusztól rettegő - és most az oroszokat támogató - honfitársaimtól kérdezem, szigorúan elméleti síkon, egyfajta gondolatkísérletként:

ha teszemazt jövőre az oroszok hozzánk is bevonulnak, védeni fogjátok-e tőlük a hazát?

fehérfarkas 2014.03.03. 21:59:12

@mojoking77:
Ha már wiki, akkor inkább az angol nelvű változat. De azért a magyar nyelvűből is kitűnik, hogy akkor azt még nem ukránok lakták, mert akkoriban olyan még nem létezett:
"A Kijevi Rusz lakói varégok, finnugorok és szlávok voltak, amely népcsoportok a 10. század folyamán összeolvadtak.
Több mint 20 különböző és nem egységes nép és törzs laza szövetsége alkotta a Kijevi Ruszt. A lakossága 3–12 millió fő között lehetett. A keleti szlávok különálló törzsekben éltek, amelyeket csak a nagyfejedelem személye kötött össze."
hu.wikipedia.org/wiki/Kijevi_Rusz

De érdemes utána levő történelmét is elolvasni a területnek, hogy a mongol hódítások lerombolják, majd a mongol hódítások után Litvániához, majd Lengyelországhoz, azután pedig Oroszországhoz tartozott - sőt a mongol hódítások utáni történelme (vagyis az elmúlt 7 évszázad) leghosszabb idejét Oroszország részeként tölttte.

Nem kérdőjelezem meg az ukránokat a szlávokon belül, de a történelmük nagyon erősen kötődik az oroszokéhoz.
Ráadásul jelenleg is a lakossága kb 40%-a orosz.
De persze mindezeknél többet nyom a latban, hogy Oroszországtől függ 100%-ban földgázügyileg, és a pénzügyi finanszírozást is Oroszországtól kapja. Az EU csupán évek óta hitegeti Ukrajnát, de konkrét egyszer sem segített nekik. Az egymást gyalázó és egymást hazaárulózó ukrán elnökök (Janukovics és Timosenkó) és nem véletlenül fordultak az EU helyett Oroszországhoz, amikor tényleges érdemi segítségre volt szükség. Ugyanis először mindegyik az EU-hoz fordult, amitől csak szóbeli ígéreteket kapott - Oroszországtól viszont pénzt. Janukovics is az EU-hoz fordult először, csak ugye az EU nem adott neki anyagi segítséget, míg Putyin pedig adott. Csakhogy pénznek meg van az ára: a politikai lojalitás.
Ja és még egy valami: mit is mondott pár éve az EU Ukrajnának a csatlakozsi kérelmére? Ezek után miért csodálkozunk ha az ukrán elnök az Ukrajnát visszautasító EU helyett az Oroszokat választotta?

Ja, mert nekünk az EU-nak ingyen kellene Ukrajna. Na, ingyen ebéd nincsen. Ezt pont a katitalista ideológiát hangoztató Nyugatnak kellene a legjobban tudnia.

Ad Dio 2014.03.03. 22:06:33

@szamoai:

"ha teszemazt jövőre az oroszok hozzánk is bevonulnak, védeni fogjátok-e tőlük a hazát?"

A 3. vh.-t sem megnyerni, sem túlélni nem lehet. Csak elkerülni.

Azzal foglalkozz, ami az asztalom van: jelenleg egy orosz többségű területről beszélünk, mai stratégiailag beáldozhatatlan az oroszok számára. A Nyugat belerondított a levesbe, az oroszok egyelőre visszafogottan reagáltak. Itt most gyorsan le kellene zárni a konfliktust.

fehérfarkas 2014.03.03. 22:12:40

@mojoking77: "Egy fuggetlen orszag felmondta a gazdasagi alapokra epulo szovetseget Oroszorszaggal, es elkotelezte magat az EU fele.
Ezzel hol van eddig sarokba szoritva szegeny Szovjetunio?"

Közlöm veled, hogy a Szovjetunió több mint 2 évtizede megszünt. Ha még létezne Szovjetunió, akkor ma nem lenne Ukrán helyzet. Ugyanis Ukrajna a Szovjetunió része volt - sőt, nagyon sok szovjet vezető és tábornok ukrán származású volt.
Kiev pedig Moszkva és Leingrád (Szentpétervár) a Szovjetunió 3. legfontosabb városa.

Pont azért van most ukrán-helyzet, mert a Szovjetunió felbomlása után az utódállamok határvonalai nem a tényleges etnikai, kulturális és gazdasági vonalaknál lettek meghúzva - hanem az akkori politikai érdekeknek és erőviszonyoknak megfelelően (Oroszország akkoriban gyenge volt és nem tudta érvényesíteni a perifériákon élő orosz etnikumú lakosság érdekeit, ami miatt azok nagy számban kerültek az utódállamokhoz).

Ja és még valami: Ukrajnának gazdaságilag nagyon nagy potencilja lenne, ha az ukrán politikai és gazdasági elit nem a saját meggazdagodására koncentrált volna, miközben a nép egyre szegényedett még tovább.
A mostani tüntetések kiindulópontja is az volt, hogy sokan az EU-tól várják az ország gazdasági rendbejövetelét, hogy majd EU tagállamként, EU-s forrásokból majd ők is jól élhetnek. Csakhogy az EU eddig egyetlen egyszer sem segített Ukrajnán. És a csatlakozás elé is akadályokat gördít, mondván Ukrajna nem elég fejlett ahhoz, hogy az EU tagja lehessen. Az EU csupán azt szeretné, hogy Ukrajna ingyen és bérmentve legyen Oroszország helyett az EU-hoz lojális (vagyis az EU-nak ez egy centjébe se kerüljön). Ezzel szemben Oroszország hatalmas pénzeket öl Ukrajnába. Orosz pénzek nélkül az ukrán állam még a tanárok, bürokraták, orvosok, rendőrök fizetését sem tudná kifizetni.

Blikknépe (törölt) 2014.03.03. 22:13:55

@szamoai: "ha teszemazt jövőre az oroszok hozzánk is bevonulnak, védeni fogjátok-e tőlük a hazát?"

mi igen, de az EU érdekeket a magyar érdekek fölé helyező, szankciokért csápoló hazaárulól elhúznának másik országba.

de! ilyen nem történhet meg. nem az oroszok azok, akik az elmúlt 25 évben terjeszkednek, akik sehol nem hajlandóak elfogadni a status quo-t. így is elég civilizáltak és komprmisszumkészek voltak, ők is úgy vannak vele, hogy éljünk, properáljunk szépen egymás mellett, elfogadva a status quo. ez pedig ajt jelenti, hogy ukrajna az összorosz terület része.

aki képes lázadást szítani, forradalmat kirobbantani, aztán a másik nagyhatalmat provokálni és fenyegetni, az őrült.

és az EU most szócsöve és "láncos kutyája" washingtonnak. hasznos idióták vagyunk, mert ez washingtonnak jó, de az árát mi európaiak fizetjük meg. miközben ők úgy állnak hozzá, hogy fuck the EU.

unionista (törölt) 2014.03.03. 22:21:48

@fehérfarkas:
a történelemben nem országok, hanem civilizációk csapnak össze. a vatikán sehol sincs semmilyen rangsorban. ehhez képest elég jelentős hatalmuk van.

fehérfarkas 2014.03.03. 22:25:29

@Ad Dio:
Ne felejtsd el, hogy akivel vitázol, az a saját bevallása szerint Svájcban él. Svájcból nézve Európa Ausztriánál végződik, és utána a sötétség és ismeretlen barbár világ jön (az ő szemükben már mi magyarok is ide tartozunk).

Ez alalól csak a dörzsölt svájci bankárok a kivételek, akik még a Nyugat által szankciózott Iránnal és Kubával is bizniszelnek - mert számukra a világ nem fejeződik be Ausztriánál. De az átlag svájci már rólunk magyarokról se tud semmit (és azt a keveset is tévesen).
Svájc technológialag nagyon fejlett ország, de a földrajzi és történelmi ismeretei az átlag svájcinak csupán Nyugat-Európára korlátozódnak. És a svájci média sem érdekelt az Ausztriánál keletebbi világról való érdemi tudósításban.

fehérfarkas 2014.03.03. 22:28:11

@unionista: "a történelemben nem országok, hanem civilizációk csapnak össze. a vatikán sehol sincs semmilyen rangsorban. ehhez képest elég jelentős hatalmuk van."

Ha ebből a szempontból nézzük, akkor civilizációsan az ukránok a keleti szlávok civilizációjnak a részei (ahol pedig kb fél évezrede az oroszok a dominánsak).

herbert 2014.03.03. 22:33:37

@♔bаtyu♔: de rohadtul tudod milyen egy "szabályos" ukrán választás. A Krím etnikai összetételéről talán a tatárokat is meg kellene kérdezni, biztos örülnek, hogy az oroszok arra az etnikai arányra verik magukat, amit népirtással, tömeges deportálással értek el (egyébként ez talán K-Ukrajnára is igaz). '56 véletlenül nem külföldi titkosszolgálatok által szervezett puccs volt? Még szerencse h a ruszki elvtársak akkor is gyorsan helyreállították a törvényes rendet, nem? Kár, hogy nem volt egy kisebb lakosságcsere Szibéria és a Dunántúl között. Ja, jut eszembe, azért egy kevés volt, csak egyirányú.

Minden etnikai érv ellenében is pofátlanság amit az oroszok csinálnak. A Krím mellé vihetnék Csernobilt is, mint az orosz reálpolitika másik nagyszerű példáját. Esetleg "téglánként" rá lehetne dobálni Krímre.

Komoly válasz kellene erre. Megvárni amíg meglesznek az új határok, utána az összes külföldi orosz tulajdon lefoglalása és kárpótlásként átadása ukrajnának. De a Boszporusz lezárása is érdekes húzás. A tisztességes az lenne, ha az oroszok a teruletfoglalast jelentős, több nemzedéken átívelő gazdasági kompenzációval hajtanák végre és a tatár és ukrán kisebbség autonómiát kapna az elcsatolandó részeken. Persze ez utópia, előbb vállalnák a totális háborút, minthogy nagylelkűen bánjanak a kiherélt ukrajnával.

Ad Dio 2014.03.03. 22:34:41

@fehérfarkas:

Nem vitatkozom én senkivel :-/. Csak nagyon meg vagyon illetődve. A zsigereimben érzem a feszültséget és közben látom magam körül a politikai rövidlátás minden formáját.

Nem szeretem az oroszokat. Mo. tőlük jót nem sokat látott. De most teljesen megértem amit tesznek. EU-pártiként csak pislogok a Nyugat hihetetlen felelőtlen viselkedésén.

És igen: szerintem ebben a konfliktusban simán benne van egy 3. vh. esélye.

A béke minden ideológiánál előbbre való.

fehérfarkas 2014.03.03. 22:36:53

@unionista: "a történelemben nem országok, hanem civilizációk csapnak össze. a vatikán sehol sincs semmilyen rangsorban. ehhez képest elég jelentős hatalmuk van."

Egyébként ez nem teljesen igaz. Nyugat-Európai államai/országai/hercegségei/királyságai a történelemben sokkal többször háborúztak egymással mint más civilizációkkal.

Sőt mostanában divat az írni a nyugati sajtóban, hogy nyugati civilizáció vs. iszlám civilizáció, és eme kettő között tör majd ki egy háború.
Ami a valóságban nagy hülyeség, ugyanis Indonéziától Marokkóig tartó muszlim országok sem egységesek. Pl. Irán (muszlim) Oroszországnak (keresztény és ateista) és Örményországnak (keresztény és ateista) a szövetségese, de jelenleg a Nyugattal (keresztény és ateista) ellenséges viszonyban áll.
Ezzel szemben pedig Szaúd Arábia (muszlim) és arab olajmonarchiák (muszlim) meg a Nyugat (keresztény és ateista) szövetségesei, és szmben állnak Iránnal (muszlim).
Indonézia (muszlim) a legnépesebb muszlim ország, pedig Kínával (ateista, buddhista) és Thaifölddel (buddhista, ateista) van gazdasági érdekszövetségben.

fehérfarkas 2014.03.03. 22:37:36

@Ad Dio: ebben igazat adok neked :)

szamoai 2014.03.03. 22:40:35

@Ad Dio:

Igazából elsőre nekem is az ugrott be, hogy ha a Krímmel beérik az oroszok akkor akár még el is simulhat a dolog idővel. Igen, ennek is van esélye.

De egyrészt zsigerből utálom, amikor egy ország csak úgy elvesz területet egy másiktól - és jogilag elég egyértelmű a helyzet: Ukrajna egy önálló állam, a Krími félsziget Ukrajna területe (még jelen állás szerint)-, másrészt a kisördög is ott motoszkál az emberben: '38-ban is ugye "csak" Ausztriát anschlussolták, az osztrákok meg ugye amúgyis "németek".. najó, Csehországból is kell neki a németek lakta vidék, adjuk oda neki, attól majd lenyugszik..

Logikusan gondolkodva persze Putyinnak sem lehet érdeke belebonyolódni egy 3. világháborúba, de hát ki látott már mindig logikusan viselkedő embert? A népszerűsége bizony nem a régi, az olajexport sem pörög már úgy mint régen, a gazdaság kezd lefulladni, ami zsé beömlött az utóbbi években azt a versenyképesség fejlesztése helyett komoly részben fegyverkezésbe ölték - ha most szó nélkül hagyjuk (najó, legyünk realisták: hagyják) neki, hogy bevonulgasson más országokba akkor megcsúszhatnak a dolgok..

Szerintem ez is az asztalon van.

Roden333 2014.03.03. 22:42:19

Nem. A hatalom a békénél is előbbre való bizonyos csoportoknak, mert mit ér ha béke van de nem Te irányítasz, hanem Téged irányítanak.

Stringer 2014.03.03. 22:50:21

Csatlakozom azokhoz, akik üzenik Putyinnak: itt van egy kétharmadnyi ország, amelyik szeretettel várja, hogy bevonuljanak ide, és megvédjenek minket a gaz baloldali kizsákmányolóktól.
Ráadásnak van nekünk egy olyan Vezénylő Tábornokunk, aki anno elzavarta őket - jelen pillanatba vissza is könyörögheti őket.

товарищ начало

'it's cool to know nothing' 2014.03.03. 22:50:34

@fehérfarkas:

A történet most egyelőre csak Krímről szól, amelyik csak az utolsó 200 évben lett csak orosz. Sztálin szinte teljesen kiírtotta a tatárokat, akik ott valóban felépítettek egy sikeres, fejlett államot. Szerencsétlenek most szivárognak vissza Üzbegisztánból, de esélyük sincs újrakezdeni, mert megint jönnek az oroszok.

Ad Dio 2014.03.03. 22:56:37

@szamoai:

"De egyrészt zsigerből utálom, amikor egy ország csak úgy elvesz területet egy másiktól - és jogilag elég egyértelmű a helyzet: Ukrajna egy önálló állam, a Krími félsziget Ukrajna területe (még jelen állás szerint)"

Krím azért része Ukrajnának, mert Hruscsov egy gyenge pillanatában odaadta nekik. És csak addig (volt) az, ameddig Ukrajna betartja a játékszabályokat. Krím Oroszország egyik legfontosabb stratégiai bázisa. Ez került most veszélybe. Moszkva pedig azonnal lépett. Egyébként nagyon jó ritmusérzékkel: így egyelőre el lehetett kerülni a vért.

Nem nagyon hiszem hogy tovább tervei lennének Ukrajnával. Gazdaságilag így is úgy is egymásra utaltak.

"ha most szó nélkül hagyjuk (najó, legyünk realisták: hagyják) neki, hogy bevonulgasson más országokba akkor megcsúszhatnak a dolgok.."

Szó nélkül természetesen nem, de meddig lehet elmenni? Gazdasági szankciók - aha, most még csak-csak, de lesz még tél idén is. Jól bebüntetjük az oroszokat és bosszúból megfagyunk? Bátorítjuk Ukrajnát hogy csak bátran előre! Majd mi fedezzük a hátukat? Meghal pár tízezer/százezer ember, mi az nekünk? Esetleg a Csecsenek, Grúzok szintén felélednek, Oroszország begorombul, odavág és már tényleg nyakig ülünk a 3. vh.-ban. Akkor mi marad? Diplomáciai haragszomrád. Azt lehet. Csúnyánnézni. esetleg vicsorogni is. Csak nehogy ennél több jusson valakinek az eszébe...

fehérfarkas 2014.03.03. 22:58:20

@szamoai: "Mielőtt bárki félreértené és megpróbálna megcáfolni az orosz gazdasági fejlődés emlegetésével: a mentalitásra gondolok. Erre, ami most történik."

Valóban az oroszokra érted ezt a mentalitást? Vagy az Oroszország területén élő összes népcsoportra? Tudod, csak hivatalos nyelvből 27 van ebben az általad primitív középkorinak nevezett országban. Ezzel szemben az EU egyes tagállamai nem hajlandóak elismerni a kisebbségek nyelveit hivatalosan, és minden bürokratikus eszközt bevetnek a kisebbségi nyelvek korlátozásáért (főleg az új tagállamokra gonoldok mint Észtország, Szlovákia, Romána, Bulgária). Sőt, kisebbségi autonómiából is több létezik Oroszországban, míg az újonnan csatlakozott EU tagállamok mindent megtesznek az ellen, hogy az egy tömben élő etnikai kisebbségeik ne juthassanak autonómiához. De ha jól tudom a régebbi tagállamokban is pl. Észak-Írország elég sok évtizeden át tartó véres eseményekkel kényszerítette ki, hogy saját parlamentje lehessen.
A technológia fejlettség nem jelent civilizációs fejlettséget. Hitler 3. Birodalma technológiailag (sőt, szervezettségbelileg is) az akkori világ egyik legfejlettebbje vol - de mgis egy barbár rendszernek tartjuk.

Sőt, bizonyos értelemben a világ egyik technológiailag legelmaradottabb országa mentalitásban a legfejlettebb: Bhután. Ők az emberi boldogságot, a természet és a környezet védelmét előrébb tartják a technológia fejlettségénél. Inkább lemondanak egy gyár megépítéséről, de az ottani emberek tiszta vizű folyók mellett, és egészséges fákkal teli erdők közelében tiszta levegőt lélegezve élhessenek.
Számomra ez sokkal fejlettebb mentalitású, mint az erdőinek 2/3-át kivágó, a folyóinak felét szennyező, a hulladékait pedig ászaiai és afrikai szegény országokba exportáló USA.

szamoai 2014.03.03. 22:59:55

@Ad Dio:

ezt korábban írtad, csak most olvasom:
"És mi volt a két feltétele '(megj.:gondolom a Budapesti Memorandumnak amiben deklarálják Ukrajna szuverenitását)'? Oroszország kijutása a Fekete-tengerre (kereskedelem, hadászat), illeteve no NATO. Ez működött idáig. Ezt rúgja fel a barom Nyugat."

Ha feltétel alatt valamiféle háttérmegállapodást értesz, hát én arról nem tudok, ettől még lehetett. De a memorandumban ezek egyike sem szerepel feltételként. Ráadásul még ha benne is lenne, az eddig történtek szerintem idáig egyiket sem sértették meg.

fehérfarkas 2014.03.03. 23:09:42

@szamoai: "Logikusan gondolkodva persze Putyinnak sem lehet érdeke belebonyolódni egy 3. világháborúba, de hát ki látott már mindig logikusan viselkedő embert? A népszerűsége bizony nem a régi, az olajexport sem pörög már úgy mint régen, a gazdaság kezd lefulladni, ami zsé beömlött az utóbbi években azt a versenyképesség fejlesztése helyett komoly részben fegyverkezésbe ölték - ha most szó nélkül hagyjuk (najó, legyünk realisták: hagyják) neki, hogy bevonulgasson más országokba akkor megcsúszhatnak a dolgok..
Szerintem ez is az asztalon van."

Speciel Oroszország nyerő helyzetben van a Közel-Keleten: a szír konfliktusban az álatuk támogatott szír kormány kezdi visszaszerezni a területeket a Nyugat által támogatott terroristáktól. Irán ügye ugyan nem rendezett, de a szankciókon kívül a Nyugat nem mert érdemi katonai beavatkozst tenni. A FÁK országainak többsége ugyan engedte 2 évtizeddel ezelőtt az USÁ-nak, hogy katonai bázisokat létesítsen ott, de az elmúlt 5-10 évben gazdaságilag elkezdtek az oroszokhoz közeledni. Kína és India meg Brazília szintén jóban van az oroszokkal. Sőt, a BRIC országai a szorosabb gazdasági együttmúködést tervezik. További a jelenlegi egyiptomi vezetés is Oroszország felé közelít a korábbi egyoldalú USA kiszolgállás helyett. De ugyanígy Irak is közelít az oroszok felé (lehet, hogy mégiscsak jobb lett volna Szaddam, aki az öbölháborúig az USA bábja volt?).
Globálisan Oroszország sokat erősödött Putyin alatt. Ez már nem a Jelcin-i Oroszország.
A Nyugat pedig soha nem szerette az oroszokoat mert mindig a nagy keleti riválist látta bennük. És ez ma is így van. De a tényleges erőviszonyokat nem az érzelmek határozzák meg, hanem a valós tények.

szamoai 2014.03.03. 23:11:35

@fehérfarkas:

Tulajdonképpen igazat adtál nekem:) Úgy értem abban, hogy Oroszország alapvetően középkori.
A gondolatmeneted arra ment ki, hogy ezt az állapotot kívánatosabbnak/elfogadhatóbbnak tartod. Hogy nekik jobb.

Ebben más kontextusban akár még igazat is adnék. Bhután nagyon jó példa, abban tök egyetértünk: nekik tényleg jó. Pár éve a királyuk be akarta vezetni a demokráciát mert már unta hogy királykodnia kell, első lépésként megszavaztatta és a nép leszavazta. Azóta is királykodnia kell. Nekem ez nagyon tetszett mikor olvastam róla, egyszer el is kell mennem oda megnézni - mondanám, ha nem ellenkezne az elveimmel, hogy nyugati turistaként odamenjek és belevigyorogjak az arcukba, hogy dejó most nekem itt lenni.

Ez azonban egy másik kontextus. Oroszországba pl. sok okból valahogy nem vágyom és a magam részéről rosszallom, hogy ennyire könnyedén teszik rá a kezükat arra, ami megtetszik nekik.

Amúgy Bhután ilyet szvsz. nem csinálna ;)

Ad Dio 2014.03.03. 23:13:13

@szamoai:

Mindkettő "benne van", csak olvasni kell a sorok közt. Szevasztopol használati jogát 1997-ben rögzítették. Akkor 2017-ig, majd talán 2010-ben hosszabbítottak (2050-ig?) Ez az Orosz hadsereg katonai bázisa. Márpedig amíg orosz hadsereg van egy ország területén, addig oda a NATO be nem teszi a lábát.

Ad Dio 2014.03.03. 23:15:52

@szamoai:

"Ráadásul még ha benne is lenne, az eddig történtek szerintem idáig egyiket sem sértették meg."

Azzal ami most történt, az egész térség sorsa elbizonytalanodott az oroszok előtt. A maguk módján elébe mentek a bajnak. És egyelőre jól számítottak: egy csepp vér sem folyt.

fehérfarkas 2014.03.03. 23:18:22

@'it's cool to know nothing': "A történet most egyelőre csak Krímről szól, amelyik csak az utolsó 200 évben lett csak orosz. Sztálin szinte teljesen kiírtotta a tatárokat, akik ott valóban felépítettek egy sikeres, fejlett államot. Szerencsétlenek most szivárognak vissza Üzbegisztánból, de esélyük sincs újrakezdeni, mert megint jönnek az oroszok."

Sztálin nem orosz volt, hanem apai ágon oszét, anyai ágon grúz nemzetiségű.
És annak a Szovjetuniónak a 3. legfontosabb városa Moszkva és Leingrád (Szentpétervár) után éppen az a Kijev volt, ami ma Ukrajna fővárosa.
A szovet kommunista párt vezetésének a fele szintén nem orosz volt, hanem egyéb nemzetiségű, ahogy a hadsereg tábornokainak is.

A Szovjetuniónak valóban Oroszország volt a legnagyobb területű és lakosságú tagállama, de ettől még nem szabad összemosni a szovjeteket az oroszokkal.
Persze ez az összemosás érthető a nacionalista és nemzetllamiságú Európából nézve. De aki a keleti világ történelmével és poltikájával és kultúrájával foglalkozik az egyből megérti, hogy mi a különbség a szovjetek és oroszok között, és miért nem mosható össze a kettő.
(Keleten ugyanis számos multietnikumú birodalom volt - jelenleg is sok ország multietnikumú)

Ad Dio 2014.03.03. 23:21:32

@szamoai:

A világot ne csak "esztétikailag" nézd "ez tetszik, ez nem tetszik", hanem próbáld meg mások gondolkodását is elfogadni. Akkor is, ha idegen számodra. Főleg akkor érdemes ilyennel kicsit foglalatoskodni, ha az másképp gondolkodónál hatalom van. Főleg ha az a hatalom atomfegyver.

Vannak dolgok amiket "lelkizés" nélkül el kell fogadni. Ilyen pl. Oroszország nagyhatalmi identitása, vagy az hogy stratégiailag bizonyos területeket saját befolyási övezetének tekint. Ez van. ezzel együtt kell élni. Ha együtt lehet élni az USA erőszakos demokrácia exportnak nevezett hatalmi törekvéseivel, akkor ezzel is.

jolaca 2014.03.03. 23:31:17

@Ad Dio:
Egy dologra azért gondolnod kellene: más (szláv!) kormányok elítélték a beavatkozást. A csehek, úgy tűnik, ennek ürügyén atomerőmű-fejlesztésüknél az eddig nagyesélyes oroszt mellőzni fogják. Nem vagyunk (most sem) szalonképesek a többség szemében. Persze lehet arrogáns vállrándítással elintézni, kukoricaszemen térdepelve grimaszokat vágni, leköpni az úriklub ajtaját, amelyen kipenderítettek - de őszintén, meddig fogjuk igazán jól érezni magunkat vodka és ecetes uborka után, lompos új haverek között? Másnaposan, hányadékunk mellett már nem lesz kellemes. Amikor már nagy ívben kerülgetnek a jól öltözöttek, koldulni sem lesz már könnyű. A cimborák meg szétszéledtek.
Nem várja el senki tőlünk a "gazdasági szankciót"; jelentéktelenségünket az igazi nagypályán csak mi nem akarjuk elismerni. De attól még kivívhatnánk egy kis tiszteletet, csak nem örök szélkakasként.

Ad Dio 2014.03.03. 23:35:09

@jolaca:

Engem most tök hidegen hagy a belpolitika. Nagyobb a tét mint hogy melyik helyi idióta kap 4 évre plecsnit. Ha OV reggeltől estig szapulná az Oroszokat egy marék rizst remélve az "úriklubtól", a véleményem akkor sem változna.

EU párti vagyok és nem nagyon komálom az oroszokat. De most nem ők a hunyók.

szamoai 2014.03.03. 23:37:12

@Ad Dio:

a katonai bázisok használati jogát nem a Budapesti Memorandumban rögzítették, hanem államközi szerződésekben. Viszont a Budapesti Memorandumban garantálja Ukrajna határait és szuverenitását Oroszország, az USA és az Egyesült Királyság.

Jelen JOGI állás szerint - és nem vagyok jogász, szóval fenntartom a tévedés jogát:) - 2042-ig az oroszok használhatják a krími katonai támaszpontokat. Ha az új ukrán vezetés mondjuk a JAnukovics által aláírt hosszabbítástól visszatáncolt volna, az esetleg lehetett volna jogalap az Oroszoknak a pampogásra (megjegyzem, ez lehetett volna tárgyalási alap, ebben még akár a NATO-t is meggyőzhették volna, vagy kérhettek volna egy nagyonnagy szívességet). Ha a hosszabbítás előtti 2017-es dátumot sem várta volna meg, akkor az ok lehetett volna a felvonulásra és adott esetben, ha ki akarják zavarni onnan őket akkor a védelemre - de ez már persze inkább személyes értékítélet. Ez így nekem prosztó katonai megszállása egy területnek.

fehérfarkas 2014.03.03. 23:37:16

@szamoai: "Tulajdonképpen igazat adtál nekem:) Úgy értem abban, hogy Oroszország alapvetően középkori.
A gondolatmeneted arra ment ki, hogy ezt az állapotot kívánatosabbnak/elfogadhatóbbnak tartod. Hogy nekik jobb."

Nem ezt írtam.
Oroszország egy nagyon gazdag kultúrájú ország. Az, hogy az orosz írók, költők, művészek, tudósok közül a nyugataik csak nagyon keveset ismernek, az nem az oroszokat minősíti. Ezzel szemben az oroszok ismerik az összes híres nyugati művészt és tudóst.

Az valóban igaz, hogy a nagyon szegény vidéki, vagy a nagyvárosk lepusztult szegénynegyedeiben élő oroszok műveltsége nagyon alacsony - de ugyanez más országok hasonló szinten élő polgáraira is igaz (akár USÁ-ról, akár Angliáról, Akár Brazíliáról, akár Kínáról, vagy akár Magyarországról van szó).

A politikai rendszere valóban nem demokrácia, de ettől még nem középkori.
Egyébként van egy valóban a középkori Európának megfelelő királyságot működetető ország a világon - ami ráadsul az USA legnagyobb szövetségese: Szaúd Arábia és az azt vezető al-Saud család (és a brite segítségével az országot alapító király saját magáról nevezte el Arábiát Szaúd Arábiának 1932-ben). Oroszország teljesen más berendezkedésű.

szamoai 2014.03.03. 23:47:45

@Ad Dio:

Érdekes, tulajdonképpen két dologban is egyetértünk: EU-pártiak vagyunk és nem nézzük jó szemmel az USA "demokráciaexportját" - egyvalamiben nem értünk csak egyet, Oroszország nagyhatalmi státuszának az elfogadhatóságában:) Szerintem nem kéne hagyni nekik.. de belátom, ez magánvélemény.

Egyáltalán, az ilyen _módszereket_ nem kéne hagyni - ha már komolyan vesszük, hogy háborúmentes Európában akarunk élni; ez van nekem igazán beakadva.

jolaca 2014.03.03. 23:58:15

@Ad Dio:
Én csak arra utalok, hogy jóllehet Kuwait volt (és van) a modern rabszolgatartás elítélt példája, mégis - majdnem - egyként hördült fel a világ az iraki intervencióra. (Kik nem? - O.ország, Kína, a mindigkülönutasok. Sajnos most már az is látszik, hogy ez nem csak borstörés, verbális tökösködés volt, hanem hitvallás. A veszélyes fajtából.)
Akkor sem lett volna díjazott a kussolás. Szerencsére még nem dúlt a minden-téren-unortodoxia.

szamoai 2014.03.04. 00:02:51

@fehérfarkas:

Szaúd-Arábia tényleg egy röhej, vastag az amerikaiak pofáján a bőr, ezt tudjuk.

Oroszország esetében nem a hivatalos államformára gondoltam, Putyint nem Isten küldte, hanem az oroszok választhatnak Putyin közül. A mentalitás az, ami középkori. Ezt sajnos hosszú lenne kifejteni, egy példa csak hogy visszautaljak: az általad említett kisebbségi politika is inkább azon alapul szvsz, hogy a vazallusnép el lehet magában, amíg nem lázadozik és elfogadja az orosz fennhatóságot.

A vidéki vagy nagyvárosi nyomorgó tömegek ugyanúgy műveletlenek mindenhol, de azért vannak különbségek is, egy elég komoly különbség pl. ezen tömegek aránya a népességben. Ebből a szempontból azért az orosz civilizáció bizony.. hogymondjam, az én szememben éretlenebb. Ahogy az olajbevételeiket elköltik, az is nagyon beszédes, hol van ez a norvégok hozzáállásától? Pedig ők sem voltak gazdagok amíg olajat nem találtak.

Kérlek hidd el, ezzel egy pillanatig sem akarom lebecsülni vagy leszólni az orosz kultúra és tudomány hozzájárulását az emberi civilizációhoz.

fehérfarkas 2014.03.04. 00:09:23

@szamoai:
Nézd, nagyhatalmak mindig voltak, vannak, lesznek (legalábbis amíg a távoli jövőben létre nem jön az egységes világkormány - de most inkább csak utópia). A világ érdeke, hogy ezek egyensúlyban legyenek. Ne legyen egyiknek sem túlhatalma, mert akkor azzal vissza fog élni.
A kis országoknak ez egyébként jó is, mert megfelelő diplomáciával és külpolitikával sikeresen lavrozhatnak közöttük, és ebből (kereskedelem, befektetések, támogatások, stb) meg is lehet gazdagodni. Ha jól és ügyesen csináják. A kis országoknak pont azért jó, mert méretüknél fogva már a nagyahatalmak asztaláról leesett morzsákból is jól tudnak lakni.

A történelemben törpellam (illetve városállam) gazdagodott meg abból, hogy 2 nagyhatalom közti kereskedelmet kihasználta, és ő volt a közvetítő fél.
Magyarország földrajzilag erre a legjobb helyen van - csak a politikusaink ezt soha nem tudták kihasználni: mindig az egyik félhez el akartunk köteleződni és a másikat meg kötelezően utáltuk.

unionista (törölt) 2014.03.04. 00:12:38

@fehérfarkas:
leszámítva kárpátalját és ruszinföldet.

Blikknépe (törölt) 2014.03.04. 00:19:03

@szamoai: Putyin nélkül oroszország már darabokra lett volna szaggatva@herbert: a pofátlanság amit az amerikaiak csináltak.

boszporusz lezárása? nah az tényleg világháború, csápolj csak annak :D

egyet tehettek: elzárjátok a gázt, és nem fűtötök, nem főztök.

Ad Dio 2014.03.04. 00:48:49

@szamoai:

A nagypolitika nem így működik. Itt a "jogszerű" papírokkal pont kitörölheted, arra jók. Oroszország ha tetszik Neked vagy nekem, hatalmi tényező. És ha lehet szerződéses úton, ha lehet másképp védi az érdekeit.

Most adódott egy feszültség, amit egyébként nem ők generáltak. De ez a feszültség felhozott egy lehetőséget (krími oroszok fenyegetve érzik magukat, ukránok megosztottak, EU kicsit (na jó, nagyon) messzire merészkedett, nincs igazi Ukrán vezetés stb), amiben a kérdés relatíve biztonságosan kezelhető. Az eszköz katonai, de egyelőre nem járt áldozatokkal.

Ez az oroszoknak sokkal jobb mint egy bizonytalan jövőbeli egyezés. Ha a közelmúlt eseményeit megnézed, Szevasztopol helyzete folyamatos feszültség-forrás volt.

Ráadásul bár EU párti vagyok azt el kell ismernem, hogy az EU nem sokkal viselkedik tisztességesebben mint az Oroszok vagy bármely más nagyhatalom a porondon. Azért mert az ő csapatukban játszunk, nem muszáj kritikátlanul bólogatnunk. Az oroszok is tudják ezt, így léptek.

Ad Dio 2014.03.04. 00:57:56

@szamoai:

"Egyáltalán, az ilyen _módszereket_ nem kéne hagyni - ha már komolyan vesszük, hogy háborúmentes Európában akarunk élni; ez van nekem igazán beakadva."

Nem tudom voltál-e raftingolni valaha? Nagyszerű sport, de csak addig, amíg tisztában vagy az "erőviszonyokkal", és betartod a szabályokat. A nemzetközi politika pont ilyen dolog. Ukrajna, illetve úgy egyáltalán a volt szovjet tagállamamok relatíve békében élnek, kevés gondot jelentenek európára nézve. Ez azonban azon múlik, hogy Oroszország, aki a térség nagyhatalmi tényezője, jóvá hagyott egy helyzetet, ami neki is jó, illetve másoknak is megfelel. Ezt nevezik status quo-nak. Ebbe rondított bele a Nyugat. És nem, nem szegény-szegény ukrán demokraták kedvéért, hanem bizony a saját jól felfogott gazdasági és politikai érdekei mentén.

Egyéni szinten lehetnek elveink, de az élet törvényszerűségeivel nem nagyon szabad ütköztetni őket, mert abból mindig vérontás lesz. A szabadság ui nem azt jelenti, hogy azt teszek amit akarok, hanem annak felismerése, hogy mit kell tennem ahhoz, hogy az élet továbbmenjen.

Ad Dio 2014.03.04. 01:02:13

@jolaca:

Csakhogy ott egyértelműen csak szájkaratéről volt szó. Amivel nincs is semmi baj. Ejnyebejnye csúnya-csúnya amerika, csúnyacsúnya oroszok!

Ezt meg lehet és meg is kell lépni.
Csakhogy most másról van szó: itt egy potenciális nagyhatalmi összeugrásról, hovatovább 3. vh. is akár. Ez a konfliktus sokkal veszélyesebb mint Kuvait. Itt ugyanis közvetve egy nagyhatalom (Nyugat) provokált egy másik nagyhatalmat (Orosz). Mindenki betette a tétjét, tehát érdekek sérülhetnek (illetve majdnem biztosan fognak is).

Ez a baj.

jogalany 2014.03.04. 07:38:05

@Nemzeti Dohányos:
Az egészet a BBC vette fel kamerával, a Jaszenyuknak mondta, mikor mentek kifelé a tárgyalásaikról. Ez a terem ajtajában történt, szó szerint: Fogadjátok el. Különben rendkivűli állapot, jön a hadsereg. Mind meghaltok. Ez nyílt és életveszélyes fenyegetés. Ekkor már Jaszenyuk miniszterelnöksége nem volt vita tárgya, elfogadott, de meg nem szavazott volt.
Ezután másnap történt, hogy az Ukrán parlament elfogadta az ellenzék javaslatát, és még ez évben elnök választást is tartottak volna. Ezt a megállapodást aztán Jaszenyuk felrúgta egyoldalúan, semmit nem tartott be az egyezségből és a megfélemlített képviselőkkel leváltatta az elnöküket.
Visszavonták a kisebbségi nyelvhasználati tv-t. stb.
Jaszenyuk kormánya a nemzetközi jog szerint is, illegitim.

jogalany 2014.03.04. 07:49:53

@Ad Dio:
Igen, jó amit mondasz, mindenki betette a tétjét nyugatról.
Az USa évi 680 milliárd $
Kina évi 160 milliárd $
SZu évi 65 milliárd $
EU évi 250 milliárd $
Bizony jól látszik az USA egyedül többet, mint a világ nagyjai összesen.
Ennek a sok pénznek dolgoznia kell már, gondolják. Sokáig azt hittük, Irán lesz a nagy kezdet, de valamiért ezt pihentetik (el nincs vetve).
Azt gondolom az orosz még nincs felkészülve és így mérik le reagáló képességét, mert ebből 3.vh ugyan lehet, de az eszkaláció még odébb van.
Putyin akkor tenne helyesen, ha gyorsan a Donyec medencét, a majd 8 millió oroszt venné védelmébe, ezzel szerezne össz. 10 - 15 millió új adófizetőt Moszkvának és a jó minőségű és fejlett ipart is a mi ott van orosz o. érdekében tudná működtetni. Enélkül Kiev össze omlik majd, bármennyit is adna nekik az USA, amit már meg is ígért Ukrajnának.

jogalany 2014.03.04. 08:01:35

Egy apróság:
Többen azt állítják ez orosz lerohanás, inváziót emlegetnek.
De én még egyetlen képkockán sem láttam nehézfegyvereket - harckocsikat, csak páncélozott csapatszállítókat, szállító helikoptereket teherautókat, dzsipeket. Nem repülnek szuhojok, harci helikopterek egy sem.
Ezen eszközök nélkül hogy lehet bármilyen komoly csapatmozgásokról beszélni?

Medgar 2014.03.04. 08:42:28

@Nemzeti Dohányos: Meséld el, mi jön le neked abból, hogy Kína nyilvánosan kijelentette: Ukrajna orosz belügy.

Medgar 2014.03.04. 08:54:35

@jogalany: Szép számok. Kár, hogy nem mutatnak semmit.

Oroszország a Föld legnagyobb országa. Az amerikaiak Afganisztán illetve Irak esetében is felsültek a pacifikálással, az oroszok ráadásul nagyságrendekkel nagyobb erőt képviselnek, de számolni kell a "nem hagyományos hadviseléssel" is. Amerikában mekkora orosz közösség él, illetve mekkora részük mozdulna orosz érdekekért?
Európa viszont az USA nélkül papírkutya.

Maradnak a gazdasági szankciók, de ezek meg Kína nélkül eredménytelenek lesznek.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2014.03.04. 09:18:04

@mojoking77: "Ha van orszag, ahol szivbol es joggal gyulolik az oroszokat, az Ukrajna."

Hogy a búbánatos francba nem tanuljátok meg már több szempontból vizsgálni a dolgokat?

A helyes fogalmazás:
Ukrajna fele utálja, fele meg szereti az oroszokat.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2014.03.04. 09:26:53

@jolaca:
Te miről karattyolsz itt?
Magyarország messzemenően korrekt az ukrán válságban.
Nem élünk vissza a helyzettel.
Nem tettük Szerbia bombázásakor sem 1999-ben, pedig akkor a magyar honvédség tényleg bevonulhatott volna Bácskába.
Magyarország most is visszafogott, kiegyensúlyozott, tartja magát a hivatalos EU-s és NATO állásponthoz, amely nincs is teljesen kikristályosodva még.

Akkor minek veritek ti itt a nyálatokat?

jolaca 2014.03.04. 09:42:59

@Kara kán:
Isten hozott!
Végre egy friss, új hang a beszélgetésben. Ideje volt, hogy jöjjön a megmondóember, már nagyon el voltunk bizonytalanodva.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2014.03.04. 10:13:54

@jolaca:
Ne hazudozz, ne ferdíts, és akkor nem kell ide megmondóember!

Az, hogy egyoldalúan állítasz be dolgokat, elhallgatsz tényeket, melyek nem illenek az elképzeléseid közé, az nem szabad véleményalkotás, hanem hazudozás.

jolaca 2014.03.04. 10:28:21

@Kara kán:
Köszönöm!
Nélküled nem jutottam volna el ennek a felismerésére. A míves stílus, elemző érvelés engem mindig meggyőz.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2014.03.04. 10:50:12

@jolaca:
Te ennyire reménytelen eset vagy?
Képtelen vagy elismerni a tévedésed, és bűnbánatot tartani/önkritikát gyakorolni?

jolaca 2014.03.04. 10:59:04

@Kara kán:
Eléggé reménytelen est vagyok, igen. Jelenleg Te - máskor a hozzád hasonló tiszta elmék - tartják még bennem a reményt.
Ami pedig az önkritikát illeti: hát nem látod, hogy egyfolytában vezeklek? Vagy a bűnbánást másként képzeled? Mutasd nekem a jó utat, sajnos nem vagyok katolikus.

jolaca 2014.03.04. 11:00:34

@jolaca: (est = eset; láthatod, mennyire zavarban vagyok...)

Nemzeti Dohányos 2014.03.04. 11:17:20

@A nagy Ő: Felületesen követted az eseményeket, nem az a pár ezer tüntető nevezte ki az új kormányt és kergette el Janukovicsot, hanem a demokratikusan megválasztott parlament. Az előrehozott választásokat meg tudtommal kiírták májusra.

jolaca 2014.03.04. 11:18:16

@jolaca:
...de az hogy lehet, hogy jó katolikus barátaink is így gondolkoznak:

>>"Szégyellje magát, Orbán úr!"
– többek között ezt posztolta ki Facebook-falára a lengyel Jaroslaw Gizinski, a lengyel Rzeczpospolita lap ELTE-n végzett munkatársa, akinek rendszeres rovata van a Heti Válaszban. Gizinski azon háborodott fel – a kommentek olvasva honfitársai többségéhez hasonlóan –, hogy
"az egész régióban csak a magyar kormány nem ítélte el egyértelműen az oroszokat azért amit Ukrajnában művelnek"<<.

Ennyire ferdén/hazug módon nyilatkoznak már azok is, akiket (pénzelve is) támogatunk?! Hova jut így a világ?

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2014.03.04. 11:31:38

@jolaca:
Látom, hát!
Én sem vagyok jó katolikus, a szó klasszikus értelmében.
De látod, képtelen vagy az orrod hegyénél tovább látni, a per jel azért volt, hogy kimazsolázd a neked tetszőt, de még1x mondom: reménytelen, gyógyíthatatlan eset vagy sok áttéttel.
Rajtad már csak egy csoda segítene...

jolaca 2014.03.04. 11:35:19

@Kara kán:
A fentebb leírtak alapján sajnos nem hiszek a csodákban.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.03.04. 11:44:28

@'it's cool to know nothing': az egyszerűzéssel várj, amíg tükörbe nem nézel :)
most mennyi tatár van a félszigeten? 12%? vagy 11? vagy 13? akkor miről beszélsz? Történelmileg london a keltáké, szóval tiltsunk be a keltán kívül minden nyelvet londonban, és adjuk vissza a várost jogos tulajdonosaiknak. amiről beszélsz, az a szerbek esete koszovóval. sajna a valóság elment a ködös történelem mellett, a félsziget kétharmada orosz. több joggal tartozik történelmi vagy etnikai alapon oroszországhoz, mint ukrajnához. a tatároknak meg nem osztottak lapot.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.03.04. 11:51:42

@fehérfarkas: miért, az átlag magyar mennyire tájékozott moldávia ügyeiben? annyira, mint az átlag svájci a mi ügyeinkben. de ukrajna kapcsán is jól látni, hogy mennyien nincsenek tisztában az etnikai-kulturális-gazdasági viszonyokkal, pedig akárhogy is nézem, messze a legnagyobb szomszédunkról van szó. ja, és szegről-végről utódállamunk is :)

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.03.04. 11:55:22

@fehérfarkas: ráadásul a történelem során nem volt európai állam (franciák, velence) a törökök szövetségese más európai állam ellne. reálpolitika, elvtársak. a többi csak bullshit.

mojoking77 2014.03.04. 12:03:54

@Kara kán: Igazad van. Magyarorszagon is volt egy reteg '56 kornyeken, akik kimondottan szerettek az Oroszokat, nem is volt kicsi az a reteg.
Azert kifordulhat a gyomrom egy kicsit, mikor maguklat konzervativ jobboldali gondolkodasunak vallok nyalja Putyin segget?
Tenyleg csak egy kicsit, igerem...

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2014.03.04. 12:06:50

@mojoking77:
OK, no para!

Én amúgy mindig Igazság istennő seggét nyaltam.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.03.04. 12:07:36

@Ad Dio: koszovo? :)@szamoai: az oroszok mentalitása keleti. de ezt egy magyarnak ismernie kell közelről. mi lett nálunk az "olajból" (fogyasztási hitelek, sokstor deviza-alapon)? norvég mintára befektetés, vagy orosz mintára last minute út tunéziába meg plazmatévé? oroszország közelebb van, mint hinnéd.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.03.04. 12:15:31

@Kara kán: pedig az a kis kurva nyalás nélkül is oly síkos, hogy emberfia nem tarthatta kezei közt egy pillanatnál tovább.

Ad Dio 2014.03.04. 12:17:53

@milliliteratura:

Koszovóban egy szűk békefenntartó kontingens van, nem pedig a Fekete-tengeri flotta főhadiszállása. Koszovó nem része az Orosz katonai érdekszférának.

fehérfarkas 2014.03.04. 19:18:24

@mojoking77: "Azert kifordulhat a gyomrom egy kicsit, mikor maguklat konzervativ jobboldali gondolkodasunak vallok nyalja Putyin segget? "

Persze. A segg-száj efekturstól bármikor bárkinek a gyomra kifordulhat.

Ahogyan attól is kifordulhat az ember gyomra, amikor a Birkamenetes, Echo TV-s, Magyar Hírlapo-os, "nem leszünk gyarmat", "ki a multikkal" Széles Gábor valójában Európa legnagyobb tömegközlekedési multicégének a stórmanja, és aktív szerepe volt abban, hogy a BKV/BKK legnagyobb forgalmú buszjáratait átjátszották ennek a multinak (VT Tramsnan többségi tulajdonosa az Arriva, de most már elkezdték lecserélni a Merci buszokon a VT Transman feliratot VT Arrivára).
Nem is tudjk a pestiek, hogy amikor egy Merci buszra szállnak fel, akkor valójában már nem a BKV/BKK buszára szállnak fel, hanem Európa legnagyobb tömegközlekedési multijára. És nemcsak a buszok vannak az Arriva tulajdonában, hanem a sofőrök is az ő alkalmazottjai.
A régi szétrohadó fakarusz buszok (meg még a Sokat szidott Demszky-Hagyó korszakban beszerzett Volvok) a BKV/BKK tulajdona, az új Mercik meg mind az Arriva tulajdonában vannak, és megbízási szerződéssel szolgáltatnak a BKV/BKK számára.
(és ha a BKV/BKK/Fővtos nem fizet, akkor az Arriva ügyvédei kamatosan vasalják be rajtuk a szerződésben megállapodott összeget)
De ugye nem leszünk gyarmat, meg kifelé a profitot zsebrevágó nyugati multikkal :D :D :D
Tavaly írta alá a Vitéy-Tarlós páros az Arrivával 8 évre a szerződést.

'it's cool to know nothing' 2014.03.04. 22:00:45

@fehérfarkas:
"Persze ez az összemosás érthető a nacionalista és nemzetllamiságú Európából nézve."

Ha ezt egy szlováknak, vagy franciának mondanád, még talán lenne is benne egy kis igazság. De nekünk magyaroknak? Mintha nem pont a mi hazánk lett volna az egyik legszínesebb állam etnikailag, amíg szét nem rombolták.

A SZU meg olyan szép színes és az etnikumokat elfogadó állam volt, hogy csak egész népeket irtottak és telepítettek ki. Virágoztak a nyelvek, és még véletlenül sem az orosz dominált. Nekem is csak véletlenül kellett itt Magyarországon oroszul tanulnom és nem ukránul, vagy kirgizül. Az emberek a Kaukázustól a kis szibériai falvakig véletlenül sem vettek fel szláv nevet (pl. Doku Umarov).

A szovjetek véletlenül sem romboltak le és zártak be minden mecsetet a birodalomban (persze tudom, azt is csak az ateizmus miatt), és nem szlávosítottak, oroszosítottak el mindent.

A különböző nemzetiségű kommunista vezetők, meg igyekeztek a szovjet közösség érdekeit előtérbe helyezni, akár az orosz rovására is, igaz? Nem tudom, miért ismerek csak az ellenkezőjére példát.

Ezt lehet, hogy egy 20 év alatti fiatalnak, vagy egy franciának, angolnak el lehet adni, de velünk, akik itt élünk, talán ne próbálkozzál.

Ezek alapján, hogy lehetne már összemosni a SZU-t az Orosz Birodalommal, ugye?

'it's cool to know nothing' 2014.03.04. 22:09:16

@milliliteratura:

Ja értem. Biztos az albánok is kiírtották a szerbeket Koszovóban. Tényleg nagy a hasonlóság.

Szóval elég kiírtanunk egy területről az ottlakókat, és akkor mondhatjuk, hogy jogosan mi dominálunk, hiszen ők egy kisebbség.

Ezt igyekszem nem elfelejteni, hátha egyszer szükség lesz rá.

Azért a történelemnek nincs még vége, és vannak az orosznál tökösebb népek is. Csak egyszer kerüljenek ők erőfölénybe, ezen elvek alapján az oroszoknak annyi lesz. Ezek a tatárok is szépen hazaköltözgetnek, és ismerve a demográfiát, nem sokáig lesz orosz többség Krímben.

Remélem Kínával kapcsolatban is osztod ezt a nézetet, mert az orosz távolkeletnek és Szibériának nem sok orosz jövőt jósolok. A kínaiak már az országon belül vannak.

fehérfarkas 2014.03.04. 22:17:02

@'it's cool to know nothing': "Ha ezt egy szlováknak, vagy franciának mondanád, még talán lenne is benne egy kis igazság. De nekünk magyaroknak? Mintha nem pont a mi hazánk lett volna az egyik legszínesebb állam etnikailag, amíg szét nem rombolták."

A mai Magyarországnak és magyar mentalitásnak semmi köze nincs a Trianon előttihez.

Az Osztrák-Magyar Monarchia szétdarabolása szerintem ugyanolyan bűn volt, mint az Ottomán Birodalomé - de ami történt megtörtént, és nekünk a mostani valós jelenhez kell igazodnunk, és nem pedig egy laternatív "mi lett volna ha" jelenhez.

"A szovjetek véletlenül sem romboltak le és zártak be minden mecsetet a birodalomban (persze tudom, azt is csak az ateizmus miatt), és nem szlávosítottak, oroszosítottak el mindent."

A szovjetek valóban sok mecsetet bezárattak, sőt több száz muszlim vallási vezetőt ki is végeztettek. Ennek meg is lett a negatív eredménye: a tanult vallási vezetők helyét a Szovjetunió felbomlása után szélsőséges szaúdi wahhabita prédikátorok töltötték be (mert nekik volt sok pénzük mecseteket működtetni, és propaganda anyagokat készíteni, és a prédikátoraikat fizetni).
De ez nem az oroszok, hanem a szovjetek bűne. Mint írtam, Sztálin sem orosz volt, hanem apai ágon oszét, anyai ágon grúz nemzetiségű. És a Szovjet Kommunista Párt vezetőségek is legalább a fele nem orosz volt, ahogy a katonaság tábornokainak a fele sem.
A muszlim lakossággal sem az etnikum volt a fő probléma, hanem az, hogy a kommunista ideológiát nem akarták elfogadni és szembe mentek azzal (hiszen egy muszlim számára a vallásával a materializmus kötelezővé tétele eleve összeférhetetlen).

'it's cool to know nothing' 2014.03.04. 22:33:43

@fehérfarkas:

"De ez nem az oroszok, hanem a szovjetek bűne. Mint írtam, Sztálin sem orosz volt, hanem apai ágon oszét, anyai ágon grúz nemzetiségű. És a Szovjet Kommunista Párt vezetőségek is legalább a fele nem orosz volt, ahogy a katonaság tábornokainak a fele sem."

Erre szándékosan nem reagáltam az előző posztban, mert vicces megközelítés. Akkor a Monarchia-beli magyarosítási bűnöket sem magyarok követték el, mert a kormányokban, hivatalokban volt mindenféle nemzetiségű. Sőt, kenjük az egészet a Habsburgokra, mégiscsak egy osztrák volt a király. Nem mi voltunk kérem szépen, hanem azok a rohadt osztrákok. Hát nem sokan fogadnák el ezt az érvelést.

Kicsit olyan ez, mint amikor a románok sorolják, hogy István Király (Vaicu), Mátyás Király stb., gyakorlatilag az összes magyar király román, vagy cseh, lengyel stb. volt. A következő állítás, meg az, hogy a magyarok leigázták, elnyomták őket. Hogyan? Idegen királyokkal, hadvezérekkel? Senki sem volt magyar, mégis a magyarok nyomták el őket?

Na, hát ugyanez a dilemma az oroszokkal és a SZU-val is.

jogalany 2014.03.05. 08:10:32

Ma reggel: Timosenko közli, hogy az orosz fekete tengeri flottának távoznia kell Ukrajna területéről.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.03.05. 08:31:18

@'it's cool to know nothing': eme etnikailag egykor legszínesebb állam mostani lakói helyből románozzák le az erdélyi magyart, mindössze tíz évvel ezelőtt is lehetett 23 millió románnal riogatni. ennyit a témához.
a szuban természetesen hosszú távon az orosz lett volna az alapnyelv, mint ahogy az usában vagy uk-ben az angol, a franciáknál meg a párizsi francia lett erőszakkal "mindenki nyelve". ez messze nem szovjet ötlet, hanem a demokrácia ún. fellegvárai is pont így dolgoznak.
az umarov nem szláv, hanem szlávosított. jól felismerhető az eredeti név. nem mindegy, hogy valakiből kovácsov (-ev?) vagy kirjakov lesz a szlávosítás után.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.03.05. 08:39:27

@'it's cool to know nothing': nem, a kérdés (nálam) pusztán annyi, hogy történelmi távlatú a "megoldás", vagy jelenkori. ergo folyamatban lévő etnikai tisztogatást nem fogadok el, így pl izrael jelenlegi működése nem elfogadható, a telepeik illegitimek. de krimben a sztálini szovjetúnió óta történt ez-az, ma a tatárokat nem piszkálja senki, ergo az orosz többség "jogos". ép elméjű ember nem követelheti, hogy telepítsék ki egy környék lakosságának kétharmadát, vagy azok akaratát ne vegyék figyelembe. ha egyébként valóban annyi tatár megy majd haza, akkor majd a jövőben újra kell nyitni a kérdést. de a jelen realitása az, hogy krim masszívan orosz többségű.
(a határeset egyébként bosznia, ahol már nagyjából lezártnak tekinthetők az etnikai ügyek, bár lehet hogy csak átmenetileg. baromi nehéz kérdés, hogy kit mi illet meg, leginkább az, amit meg tud védeni, sajnos.)
(azt ugye te sem gondolod, hogy magyarországot az avaroknak kéne visszaadni, mert hát a magyarok is nyilazgattak midőn átvették az ingatlant.)

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.03.05. 08:44:12

@'it's cool to know nothing': nem, anno a magyarosítási kísérletek nagy-magyarország bűneihez tartoznak. az az ország ki is lehelte a lelkét, és a jelenlegi magyarország lehet amannak jogtechnikailag utódja, a ma megélt valóság terén kevés köze van jogelődjéhez.
ugyanígy a mai oroszország sem azonos a szovjetúnióval, vagy németország hitler birodalmával. a világ változik, és ezt érdemes tudomásul venni.

'it's cool to know nothing' 2014.03.05. 10:54:11

@milliliteratura:

azért ma már nehezebb dolog tolni a propagandát, mert az ott élők helyből megcáfolják:

2014 márc. 5:
"Közös nyilatkozatban ítélte el kedden több kárpátaljai – oroszbarátnak tartott – ruszin szervezet az Ukrajna elleni orosz agressziót, írja az MTI.

A Kárpátaljai Ruszin Népi Szövetség, a Ruszin Tudományos Társaság, a Kárpátaljai Duhnovics Társaság és a Kárpátaljai Ruszinok Regionális Szövetsége a szovjet időszakra emlékezett, amikor betiltották a nemzeti hovatartozásuk kinyilvánítását, nyelvük használatát és a görög katolikus egyházuk működését.

Az egységes Ukrajnában élő többi néppel együtt mi, ruszinok is arra törekszünk, hogy bekerüljünk az európai népek családjába, amelyen belül az első helyen az emberi és szabadságjogok biztosítása áll, beleértve a nemzetiségi kisebbségek jogainak védelmét és állami támogatását"

Csak az kérdés, hogy kik tiltoták be? Hát a szovjetek, persze. Azaz a ruszinok saját magukat tiltották be (gondolom ők is szovjetek voltak). Ja nem. Biztos az urkánok voltak akkor. De semmi esetre sem az oroszok, mert ők nem olyanok.

'it's cool to know nothing' 2014.03.05. 10:59:23

@milliliteratura:

Tehát akkor mi is mondhatjuk, azt, hogy nekünk magyaroknak semmi közünk, az akkori dolgokhoz, tessenek bennünket szeretni drága román, szlovák és szerb testvérek?

A szlovák addig tagadja csak, hogy a magyaroknak közük van Uhorsko-hoz, amíg elő nem kerül a magyarosítás. Akkor már mindjárt felelősek leszünk. A jó dolgokhoz semmi közünk, ami akkor történt, de a negatív dolgokért a felelősséget viselnünk kell?

Ha nem lett volna jogfolytonosság, nem kellett volna kártalanítást sem fizetnie Madarskonak az Uhorsko által véghezvitt háborús tettekért.

A SZU-val ugyanez a helyzet.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.03.05. 18:06:17

@'it's cool to know nothing': drága barátom, nem tolok propagandát, véleményem van, azt írom le. és ha elolvasod, nem tagadtam, hogy volt oroszosítás. mindössze annyit jegyeztem meg, hogy ez mindenütt szokás volt, ennek semmi köze a szovjetséghez.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.03.05. 18:09:15

@'it's cool to know nothing': így van, nekem semmi közöm az akkori dolgokhoz. sajnálatos hogy az volt, nem tudjuk meg nem történtté tenni. ugyanakkor senki sem köteles szeretni senkit :)
nem a jogfolytonosságot tagadom, hanem pont azt írom, hogy az egy hibás feltevés. a békeszerződés meg azt kényszerít rá a legyőzöttre, amit csak akar, mert az egy olyan szitu. és a legelképesztőbb indokokat is ki lehet hozzá találni.

alfax 2014.03.20. 19:47:15

@porthosz: A NATO-nak mi arra vagyunk jók, hogy legyen kit harcba aküldeni, meg legyen hely aknamezőket gyártani.

alfax 2014.03.20. 19:51:52

@fehérfarkas: Kemény oroszosítás volt, tudod-e, hogy mit beszélsz? Észtországba a lakosság 25 %-nak megfelelő számú embert telepítettek, akik oroszul beszéltek telepítettek, és csak azért nem többet, mert nem volt rá idő.

Észtek tízezreit deportálták ugyanakkor szibériába.

A szovjetúnió egy nacionalista birodalom volt, aki megegyezett hitlerrel (aki egyébként nem német volt) hogy felosztja európát.

Most kb ugyanez folyik.

alfax 2014.03.20. 19:55:24

@milliliteratura: nyilván nem azonos a szovjetunió putyin oroszországával, de túl nagy változás nincs. Míg magyarországon elég sok minden történt nagy-magyarország óta, Putyint a szovjetuniótól egy Jelcin nevű alkesz választja el...

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.03.21. 08:54:15

@alfax: hitler természetesen német volt, ausztriai születésű. ennyi erővel nyugodtan kidobhatnánk a németséget, mert akkoriban csak bajorok, poroszok, szászok, rajnaiak, svábok, pfalziak, meg ezer másik identitás volt/van. egy osztrák semmivel se különbözik jobban egy berlinitől, mint egy sváb. (ha 1866-ban königgrätznél történetesen az osztrákok nyernek, akkor ma nem létezne ausztria, csak egy németország, melynek a fővárosa bécs lenne. osztrák identitás se lenne, mert ők lennének a legnémetebbek :)

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.03.21. 08:57:46

@alfax: ha így nézed, nálunk négy-öt éve még az volt a miniszterelnök, aki rendszerváltás nélkül is lett volna.
süti beállítások módosítása