Az eurobarometer 2014 novemberi adatai szerint az észtek 77%-a elégedett az életével. A kelet-európai mezőnyben egyébként a csehek (85%), a lengyelek (84%) és a szlovének (81%) vallották magukat legnagyobb arányban inkább elégedettnek.

1sauna.jpg

(a kép forrása)

A magyar adat 64%. Nálunk csak a románok (56%) és a bolgárok (46%) tűnnek kevésbbé elégedettnek.

Jóval élesebb volt a különbség, amikor az adott ország gazdasági helyzetéről kérdezték az embereket. Az észtek 51%-a elégedettnek tűnik az ország gazdasági helyzetét illetően, ami egyedülállóan kimagasló érték kelet-európában. Az utánuk következő lengyelek mindössze 46%-a vélekedik így.

A magyarok mindössze 26%-a elégedett az ország gazdasági teljesítményével.

Érdemes ezt az adatot annak fényében nézni, hogy az idénre várt magyar GDP növekedési adat jobb az észtországinál, és mégis a lakosság kevesebb mint fele elégedett. Ennek többek között az lehet az oka, hogy az emberek nem az elvont bruttó hazai össztermék mentén élik meg gazdasági helyzetüket, hanem sokkal inkább háztartásuk financiális helyzete mentén.

Márpedig a háztartásuk jövedelmi helyzetét a kelet-európai országok közül megintcsak az észtek találják leginkább kedvezőnek. 71%-uk nyilatkozott úgy, hogy elégedett vagy nagyon elégedett háztartása jövedelmi helyzetével. Ez az érték megint jóval magasabb, mint az utána következő litván (65%), lengyel (64%) vagy cseh (63%) adat. 

A magyarok mindössze 44%-a elégedett háztartása jövedelmi helyzetével, ami Kelet-Európában a második legrosszabb érték, nálunk csak a bolgárok érzik magukat lepukkantabbnak.

 

Szerző: Zsoolt  2014.12.26. 15:22 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tallinnban.blog.hu/api/trackback/id/tr607012407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása