Lemondott Jürgen Ligi észt pénzügyminiszter. A kormányzó reform párt tagjaként a pénzügyi tárca élén lévő politikus azért kényszerült lemondásra, mert először egy TV vitában, később egy Facebook bejegyzésben Jevgeni Ossinovskira, a koalíciós partner szociáldemokraták oktatási miniszterére tett annak származására utaló rosszalló megjegyzéseket. 

JürgenLigi.jpg

Ligi többek között "gyökértelennek" nevezte minisztertársát (olyasmire utalva ezzel, hogy a szovjet megszállás alatt mesterségesen idetelepített oroszok általában mindenféle kötődés nélkül éltek/élnek Észtországban) és egyértelműen utalt annak bevándorló létére.

Az apai ágon orosz, anyai ágon észt származású 28 éves Jevgeni Ossinovski a demokratikus Észtország első orosz ajkú minisztere. Mint a legtöbb észt-orosz, Ossinovski is folyékonyan beszéli mindkét nyelvet, identitására - megítélésem szerint - pedig pontosan az a kettős identitás jellemző, ami annyi orosz-észtet jellemmez.

Ossinovski.jpg

(a fotók forrásai: postimees.ee és ossinovski.ee)

Távolról nézve tűnhet úgy, hogy az észt orosz konfliktus eszkalálódásáról van szó, valójában azonban éppen az ellenkezője történt. Az észtek jellemző habitusához képest meglehetősen nyers és élesnyelvű Jürgen Ligi egyébként kiváló szakember, a kormány egyik erős embere volt. 5 éve volt hivatalában és erejét jellemzi, hogy, amikor a nála jóval fiatalabb miniszterelnök került a kormány élére, akkor mindenki meg volt győződve róla, hogy az igazi irányítás itt a tapasztalt pénzügyminiszter kezében lesz. 

Ehhez képest most két mondat, egy Facebook bejegyzés és nem egészen három nap elegendő volt arra, hogy a kormány erős emberre távozzék. Mégpedig azért, mert bármilyen jó szakember, bármennyire is megkerülhetetlen pártjában, ez a viselkedés megengedhetetlen. Publicisztikák, internetes bejegyzések és kommentárok árasztották el a felületeket. A hír a tragikus észtországi iskolai lövöldözés mellett vezető hírként tartja magát a sajtóban. 

A mértékadó reakciók (mert trollok azért itt is vannak) többsége egyértelműen abba az irányba terelte a dolgokat, hogy ez a fajta hang megengedhetetlen a közéletben. Amennyiben a pénzügyminiszter a pozíciójában marad azzal legitimál egy olyan politikai és kommunikációs kultúrát, amit a többség nem akar látni Észtországban.

Természetesen hallottam más interpretációkat is. 4 hónappal a választások előtt nem lehet eltekinteni a politikai helyezkedés nyilvánvaló jeleitől. A koalíciós partner szociáldemokraták beleálltak ebbe a konfliktusba, hét bőrt is lehúzva ezzel a történetről, ahogy az összes ellenzéki párt is. Nagy szükségük is volt erre, mert kisebbik koalíciós partnerként a folyamatos arcvesztés fenyegette őket. Most lett egy éles karakterük.

Én mindezzel együtt azt emelném ki, hogy már önmagában Jevgeni Ossinovski kormányba emelése és az, hogy személyén keresztül az orosz ajkú kisebbség sértegetése ilyen heves tiltakozást vált ki Észtországban, az inkább az egyébként egyáltalán nem minden probléma és feszültség nélküli integráció egy újabb jele. Észtország kiállt orosz kultuszminisztere mellett egy tapasztalt és erős politikussal szemben. 

Szerző: Zsoolt  2014.10.28. 08:45 Szólj hozzá!

Címkék: politika Észtország orosz kisebbség

A bejegyzés trackback címe:

https://tallinnban.blog.hu/api/trackback/id/tr576839739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása