Az észt statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint 30%-kal csökkent a kivándorlók aránya a megelőző három évhez képest Észtországban. A férfiak között már több a bevándorló, mint a kivándorló, a bevándorlók alatt azonban leginkább korábban elköltözött észtek visszatérését kell érteni. Még mindig Finnország a legnépszerűbb célpont, tavaly 3000 észt költözött át a Finn öböl másik partjára, míg onnan 1300 ember költözött Észtországba. Összességében a becslések szerint mintegy 150.000 észt él külföldön, minden harmadik Finnországban.

A népesség csökkenés egyik motorja az elvándorlás, illetve a születések számának csökkenése.

1migration.jpg

Az ábrán jól látható, hogy mennyire érzékenyen reagál az elvándorlás és a szülési hajlandóság is a gazdasági körülmények alakulására. A 2008-as válságot megelőzően a születések és halálozások különbségéből adódó népességcsökkenés folyamatosan lassult, sokan már egy pozitív fordulatról (népességnövekedésről) beszéltek számos mutató alapján. Hasonló módon folyamatosan csökkent az elvándorlás mértéke is.

Ezt a tendenciát felülírta a 2008-2009-es válság. Azóta a természetes népszaporulat ismét átlendült a negatív tartományba és ott is maradt annak ellenére, hogy 2012 óta úgy tűnik az ország ismét növekedési pályára állt. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy tavaly már mindössze 700 fő körülire csökkent az elvándorlásból adódó negatív egyenleg, és 2003 óta először a népességcsökkenésért inkább a természetes fogyás, mint az elvándorlás felel. 

Általában nem is elsősorban a születési hajlandóság csökken, hanem a szülőképes korba lépő fiatal nők száma, és ezt sajnos erősíti, hogy az elvándorlók között is nagy számban megtaláljuk őket, akik valamelyik más országban hozzák világra gyermeküket.

Összességében 2040-re a népesség mintegy 10%-os csökkenését várják a kutatók, de látva azt, hogy pár éven belül milyen radikálisan meg tudnak változni a tendenciák én óvatos lennék a hosszútávú becslésekkel. Mindkét véglet lehetséges. Amennyiben a balti államokban is eszkalálódik az orosz konfliktus (itt ezzel mint reális eséllyel számolnak), akkor nyilván hatalmas elvándorlási hullámra lehet számítani, ugyanakkor összességében Észtország majd minden mutató szerint ígéretes fejlődés előtt áll és ez pedig pozitív módon hathat mind a születési hajlandóságra mind pedig a bevándorlásra.

 

 

Szerző: Zsoolt  2015.05.24. 11:11 2 komment

Címkék: demográfia Észtország

A bejegyzés trackback címe:

https://tallinnban.blog.hu/api/trackback/id/tr267486900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nzk 2018.01.20. 17:11:47

szia! hogy lehet téged privát úton elérni? email cím, fb esetleg? köszi.
süti beállítások módosítása