Magyarra nem tudom hogy érdemes ezt a kifejezést fordítani, különféle Finnországról szóló blogokon a "mindenkit megillető jog" tükörfordítást találtam, de nekem az nem áll a számra. Mindenesetre arról az északi országokban évszázadok óta jelen lévő szokásjogról van szó, amit ma már az írott törvények is garantálnak, hogy bárki szabadon használhatja az ország mezőit, erdőit a szabad természetet tekintet nélkül arra, hogy az magán vagy közterület-e.

Hiking.jpeg

Ez a szokás (és jog) ismeretes Észtországban is, eddig is törvény garantálta az állampolgárok természethez való jogát. A mai nappal lépett életbe a Környezetvédelmi Törvény módosítása, ami további liberalizációt tartalmaz. Ezentúl még szabadabb lesz az ország természeti szépségeit bárki által használni.

A korábbi szabályozás úgy rendelkezett, hogy bárki gyalogosan, kerékpáron, lóháton beléphetett bármilyen területre napkeltétől napnyugtáig az országban tekintet nélkül a tulajdonviszonyokra, hacsak explicit tiltótábla, vagy egyértelmű elkerítés nem jelezte annak ellenkezőjét. Lehet gombát, szamócát szedni, gyógynövényeket, mogyorót bármit, kivéve a védett növényeket. Sima kézi pecabottal engedélyezett a horgászás is a tavakon, különösebb horgászengedély nélkül.

Tilos volt azonban a kempingezés eddig magánterületen, a tulajdonos közvetlen háztáji kertjébe való belépés, annak termésének megdézsmálása, vagy nyilván a földeken a termésben való károkozás és egyáltalán a természet bármilyen módon való károsítása. A tulajdonos engedélye nélkül nem lehetett tüzet rakni, nem ildomos hangoskodni, zavarni az ott lakókat, illetve az ott élő vadakat. Motoros járművekkel nem lehetett az ilyen területekre menni, és semmilyen más módon nem lehetett a környezetet szennyezni.

Mától a szabályozás úgy módosult, hogy 24 órán keresztül, tehát napnyugta után is lehet akár magánterületen is tartózkodni, és engedélyezett a kempingezés maximum 24 óra hosszat. Ezt meghaladóan a tulajdonos engedélyére van szükség. Lehullott ágakat lehet gyűjteni, de a fákról letépni semmit nem szabad. 

A természet és az ember interakcióját hivatott ez a törvény biztosítani ami legalább akkora felelősséget is jelent, mint amekkora szabadságot. Senkinek nem kell behúzott nyakkal járnia saját országában, a természet mindenkié, és nem kell földhivatali nyomtatványokkal a kézben kilépni a telekhatárokat ha kirándulni vagy kempingezni akar az ember.  

Szerző: Zsoolt  2014.08.01. 19:38 Szólj hozzá!

Címkék: kirándulás természetvédelem kemping Észtország

A bejegyzés trackback címe:

https://tallinnban.blog.hu/api/trackback/id/tr786566319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása