Észtország egy sajátossága, amit egyébként eddig inkább erényként szoktam hallani, hogy nincsenek erős szakszervezetek az országban. Amúgy se az a tüntetős fajta az észt (kivéve ha az oroszok ellen kell kimenni az utcára), de hát most mit..szóval nincs az a munkásmozgalmi múlt. Akartam mondani, hogy mint nekünk, de mivel már nekünk sincs, még a táblákat is leszereltük, hát kvittek vagyunk.

xmas.jpg

Voltam pár éve Bécsben karácsonyi vásáron. Amellett, hogy soha többet nem megyek, mert megtanultam, hogy aki egy karácsonyi vásárt látott, az látta az összeset...szóval a karácsonyi vásáron kívül nem volt nyitva semmi. De a szó szoros értelmében semmi, ugyanis hétvége volt. Hétvégén meg a munkás pihen. Valamikor a gyári munkások ezt kiküzdötték és úgy is maradt, és ez érvényes most már az olyan nem gyári munkásokra is, mint a szupermarket eladónők. Egy évvel utánam egy ausztrál ismerősöm is ellátogatott Bécsbe hétvégén, én meg elfelejtettem szólni neki. Már csak a facebook bejegyzését láttam: Bécs, kösz a semmiért..

Hát ilyen problémába nem ütközik az ember Tallinnban. Nekilendültem december 23-án, a még meg nem vásárolt ajándékokért és a hűtőszekrény feltöltéséért. Rám jellemző módon hamar meguntam és keresve a menekülő utat, rákérdeztem az egyik bevásárlóközpontban, hogy holnap reggel még esetleg nyitva lesznek-e. Mondja persze, egészen estig. Teljesen fölösleges volt a három napos bevásárlás is. A boltok nyitva voltak.

Most ugyanezt már nem fogjuk eljátszani szilveszterkor. Este 9-ig, tehát a rendes nyitva tartás szerinti ideig, nyitva lesznek a boltok és másnap délben (tehát valószínűleg még az előtt, hogy én felébrednék) pedig már nyitva lesznek.

A szakszervezetek hiányának köszönheti az is, hogy közgazdasági értelemben végtelenül rugalmas az észt munkaerőpiac. A 2008-as válság különösen nagyot vágott Észtországon, elsősorban azért mert addigra már az euróhoz kötötték a valutájukat, szóba se jöhetett a korona leértékelésével javítani a versenyképességen. A megoldás a rengeteg megszorító intézkedés mellett az volt, hogy nominálisan olyan 12%-kal csökkentek a bérek az állami szférában. Nem reálértéken, hanem a konkrét, kézben hazavitt összeg csökkent ennyivel. A lakosság egyetértésével. Még csak tüntetés sem volt.

Egy kolléganőm úgy jellemezte a helyzetet: "mi a krumpli hajával is beérjük ha kell". (ez valami szólás errefelé azt hiszem). És tényleg, az észtek benyelnek minden megszorítást és a munkaerőpiac végletes rugalmassága sem egyértelműen hátrány szerintük, csak menjen a szekér. Erre mondja feleségem azt, hogy tökre úgy érzi magát, mint otthon náluk, Szingapúrban. Messze nem tartanak még ott, de a széljárás nagyon kedvező valami hasonlónak.

Sokszor leírom majd még, hogy Észtország mennyire skandinávosodik, de nem minden tekintetben. Abban biztos vagyok, hogy itt skandináv értelemben vett jóléti modell nem lesz.

Szerző: Zsoolt  2013.12.29. 20:14 4 komment

Címkék: gazdaság karácsony szakszervezet Észtország

A bejegyzés trackback címe:

https://tallinnban.blog.hu/api/trackback/id/tr865716492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

room_101 2013.12.30. 10:28:25

Hát igen, jó dolog a szopás, csak nem mindegy melyik oldalán állunk a f.sznak.

Bicepsz Elek 2013.12.30. 11:22:53

Na ja. Ha majd a posztolot behivjak minden vasarnap ugyanannyiert melozni mint hetkoznap("Ha nem tetszik el lehet menni.."), akkor nyivakol majd a szakszervezetek miatt. Hetvegen nyissanak ki a kisboltosok, de a magy multik csak 6 oras idoben oszt jonapot!!!

concret 2013.12.30. 14:49:04

Az észtek előtt ott a finnek példája: nekik fél évszázad kellett, hogy a cselédsorból az elitvilágba jussanak. Az észt GDP-trend nagyon szépen mutatja, hogy már a fele utat bejárták, és a sötét szovjet alagútból biztosan a jómódú jövőbe tartanak - tényleg még ez a nemzedék, nem a mesék szintjén, ahogyan valaha Moszkvában jövendölték a kommunista utópiát.

Kedves "room", mi maradunk örökre a f.sz rosszabbik végén, kivagyi gőgösségünkkel és ostobaságunkkal. Sajnos. Valaha az északi finn népek büszkék voltak ránk, a déli nyelvrokonokra. Lassan lesajnált, szégyelleni való rokonság leszünk.

alfax 2013.12.31. 11:36:41

Jó poszt.

A svéd szociális rendszer és az észt az teljes ellentétek. Ennek mentalitásbeli okai is vannak.

Észtországban mindenki a saját szerencséjének a kovácsa. Nem véletlen, hogy a kkv-kre akarják építeni a gazdaságot.

Ha munkanélküli leszel, nem átképzést nyújt az állam hegesztőről cipő-felsőrész-készítővé, hanem kisvállalkozói tanfolyamra küld, hogyan indíts vállalkozást, építs brandet, stb.

Az észt társadalom az egyik legkevésbé szolidáris, amellyel találkoztam, ennek érdekes következményei vannak.

Mivel a társadalom nem akar védőhálót nyújtani a szegényebb rétegnek, mindenki fel van készülve arra, hogy egyedül ő maga tud segíteni a problémáin - nem is várja másoktól a segítséget. És ha nem kap, valahogy kihúzza nélküle, panaszkodni ugyanis szégyen.

Mondhatjuk, ennek a mentalitásnak jobban fekszik a kapitalizmus, mint a magyarnak.
süti beállítások módosítása