Augusztus elsejétől Észtországban is legális az otthonszülés, pontot téve egy mintegy 15 éves vita végére. Az új szabályozás értelmében, amennyiben nincs valamilyen veszélyeztető tényező, az észt nőknek joguk van otthonukban világra hozni gyermeküket. Egy tételes lista készült azokról a kockázatokról és helyzetekről, amikor az otthonszülés nem választható.

homebirth.jpg

(A kép illusztráció. Forrása: http://www.susanpacekphotography.com)

A szabályozás sok tekintetben hasonló a Magyarországon pár éve elfogadott szabályozáshoz, azonban én úgy érzékelem, hogy a téma kicsit más szövegkörnyezetben kerül tárgyalásra Észtországban, számomra nagyon tanulságos különbségekkel.

Az észt egészségügyi rendszer mára gyökeresen átalakult. A hazai viszonyokhoz képest rá sem lehet ismerni az egykor itt is a szovjet modell sajátosságait viselő ellátórendszerre. Mára Észtországban gyakorlatilag megszűnt a korrupció (ezt Magyarországon szeretjük "hálapénznek" hívni). Elsősorban a teljes mértékben átláthatóvá tett és digitalizált e-health rendszernek köszönhetően szinte nullára csökkent a lehetősége a különféle szívességeknek, vagy annak a Magyarországon bevett gyakorlatnak, hogy makk egészséges emberek a nyilvántartás szerint már a harmadik csípőprotézisüket kapják.

Ennél is fontosabb azonban a témánk szempontjából, hogy az észt orvostársadalom meggyengült és megerősödött egyszerre. Meggyengült abból a szempontból, hogy itt ha lehet még erősebb az agyelszívás hatása, az észt orvosok többsége gyakorlatilag lelécelt, ma is tartó folyamat és komoly gondot jelent az egészségügyi szakszemélyzet elvándorlása. Megerősödött azonban abban az értelemben, hogy - legalábbis, ami az orvosokat illeti - a korrupció ellenes küzdelem jegyében és az elvándorlást mérséklendő érdemi bér-rendezés történt a szférában. Kevesebb orvos van a rendszerben, azonban akik maradtak/maradnak egy magasabb státuszt töltenek be és mivel egzisztenciájukat és szakmai kompetenciájukat nem kell félteni többé, nem védik foggal körömmel korábbi pozícióikat. Egyszerre van tehát egy térvesztés és egy kiegyezés, ami habár nem minden konfliktus nélküli, az irány mégis egyértelmű.

Az egyik következmény például, hogy komolyabb szerephez juthatnak az ellátórendszerben a társszakmák. Az észt egészségügyi rendszer már messze nem olyan orvos és kórház központú, hanem nagy hangsúly van a medikális modelleken túli, mégis az egészség szempontjából szintén fontos területeken. Így lehet az, hogy egy egészségügyi főiskolán ma már nem csak védőnőket meg ápolókat képeznek, hanem simán belefér ebbe a területbe az ergonómiailag tervezett bútorokat és használati tárgyakat készítő dizájnerek képzése vagy olyan látszólag a témától igen messze lévő témák, mint a közlekedésbiztonság.

Mindez az otthonszülés szempontjából azért fontos, mert ebben az inkább elfogadó, befogadó, az egészség fogalmának kereteit tágabban értelmező közegben az otthonszülést támogató szakemberek nem szorultak ki az alternatív gyógyítás, ezotéria, vallás-egyház homályzónába. A téma nem egy alternatív szubkultúra része lett, hanem megmaradhatott a mainstream ellátórendszer keretei között, amit itt jellemzően szülésznők tettek magukévá, akik nem érzik olyan nagyon fontosnak, hogy bábaként, dúlaként a modern egészségügy mintegy antitéziést fogalmazzák meg.

Az itteni vitának is központi eleme az az érvelés, miszerint a várandósság  és a szülés nem betegség, tehát nem a kórok házába való, azonban itt ez a téma sokkal szélesebb értelemben már régóta úgy is felvetődik, hogy maga az egészség (egészséges életmód) sem kórházi téma.

Mindezzel együtt azért nem  váltott ki felhőtlen örömöt az egészségügyi szakszemélyzet részéről az új szabályozás. Érezhető feszültség van a kórházi háttérrel működő szülész-nőgyógyász orvosok és az inkább integráltabb modellekben gondolkodó szülésznők között, akiket az otthonszülést ellenző orvosok rendre azzal vádolnak meg, hogy pusztán piacot teremtettek maguknak.

Az otthonszülés "piaca" mindenesetre nem túl nagy. Évente mintegy 100 nő dönt úgy, hogy otthonában hozza világra gyermekét, ez az összes szülések 0,4-0,5%-a. A jogszabályt a politika oldaláról elsősorban az motiválta, hogy teljesen nyilvánvaló volt, hogy szabályozással vagy anélkül, de mindig lesz több tucat olyan nő, aki nem hajlandó kórházba menni. Ha a jelenség megállíthatatlanul létezik, akkor jobb inkább szabályozott keretek között lehetőséget adni rá, mintsem tabutémaként még nagyobb veszélynek kitenni az otthon szülő nőket, akik esetleg azért nem kérnek baj esetén sem segítséget, mert félnek a későbbi retorzióktól.

Most néhány tucat szülésznő kaphatja meg az engedélyt otthonszülések levezetésére, a döntéshozók nem számítanak arra, hogy a legalizáció nyomán ugrásszerűen megnövekszik az igény.

Szerző: Zsoolt  2014.08.25. 12:15 19 komment

Címkék: egészségügy otthonszülés

A bejegyzés trackback címe:

https://tallinnban.blog.hu/api/trackback/id/tr366633227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

usb2.0 2014.08.25. 22:17:27

Nem értem ezt a sok "nálunk miért nem lehet otthon szülni?" akadékoskodót.
Miért ne lehetne ?
Legyél otthon, aztán amikor jön a gyerek, ne menj sehova.
Ennyi az egész.

besztercei 2014.08.25. 23:39:02

Annyi kiegészítést hozzáfűznék a képzés részéhez, hogy idehaza tudtommal nincs kórházi dizájner képzés, ellenben egészségügyi mérnököket már több, mint egy évtizede képeznek. Úgyhogy valószínűleg ez a folyamat nálunk is beindult, csak más területen.
Az otthonszülés jogszabályi hátterét ugyanakkor nem ártana itt is rendezni.

OFF: Az nekem egy kicsit kemény volt, hogy a tallinni tömegközlekedési járműveken (a reklámot leszámítva) csak az volt oroszul is kiírva, hogy "És a jegyedet megvetted?". A két ország helyzete némileg eltérő, de abból itthon szerintem balhé lenne, ha a járműveken kizárólag csak a fenti mondatot írnák ki valamelyik hazai etnikum vagy nemzetiség nyelvén is.
A másik: valószínűleg kicsi volt a minta, de van valami oka annak, hogy Tallinnban szinte csak idősnek látszó embereket láttam guberálni?

Zsoolt · http://www.annyit.blog.hu 2014.08.26. 06:40:18

@besztercei: Az otthonszülés Magyarországon kb. 3 éve szabályozásra került.

Nem tudom merre jártál tömegközlekedéssel, nagy fehér tájékoztató matricán orosz nyelven is kint van az utastájékoztató, majd ha eszemben lesz készítek róla fényképet. Az oroszok által inkább lakott negyedekben pedig általában még a reklámok is csak oroszul vannak.

Ezzel együtt nem mondom, hogy nincs problémája az orosz kisebbségnek, de történetesen a feliratok vagy általában a nyelvhasználat szintjén én nem érzékelem. Legalábbis Tallinnban, amilyen nyelven megszólalsz (észt, orosz, angol) olyan nyelven válaszolnak. Legyen az étterem, bolt, önkormányzat vagy magánbeszélgetés.

Észtország nagyon határozott neoliberális gazdaságpolitikát folytat.Szociálpolitikájában inkább az USA-ra mint egy európai országra hasonlít. Szinte mininmálisak a szociális juttatások, miközben a középosztály helyzete évről évre javul. Az egész ország nagyon gyorsan fejlődik, ugyanakkor a marginális helyzetben élők (idősek egy csoportja, fogyatékosok, egyszülős háztartások, alacsony iskolai végzettségűek, kistelepüléseken élők, a valamikori szovjet nagyüzemekben dolgozó betelepült oroszok) helyzete olykor kétségbeejtő. Ezzel együtt Észtországban a szegénység kockázatában érintett emberek aránya 25% körül van, ma Magyarországon ez az érték 33%.

rekszem 2014.08.26. 07:02:48

és miért akarnak annyira otthon szülni? nemrég született a kisfiam, teljesen probléma es kockázat mentes volt, amig ra nem tekeredett szülés közben a koldok zsinór. csak a gyors orvosi beavatkozásnak köszönhető, hogy nem károsodott egészségileg, gyakorlatilag 1perc alatt ott volt 3 orvos es a gyerekorvos

ezt otthon hogy?

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.08.26. 07:23:15

@rekszem: Pontosan. Nekem egyik ismerősömmel fordult elő. Orvosnő. A gyereke elfeküdte a köldökzsinórt.
Szerencsére orvosnő, esze ágában sem volt otthon szülni. Monitoron volt és amikor a gyerek szívdobogása vészesen meggyorsult, császárral kikapták a gyereket perceken belül. Ugyan ez otthon, vagy halva szülés, vagy kripli lesz a gyerek. De a sok rinyáló ribancnak a saját kényelme fontosabb, mint a gyereke egészsége.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.08.26. 07:24:26

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]: Ja és a dokinőnél alaposabb nem nagyon van. Minden vizsgálatot, tesztet, szükséges dolgot elvégeztetett, a szülés egy tökéletesen komplikáció mentes ügynek indult.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.08.26. 07:27:45

Ja és nem mellesleg a NLC fórumon az egyik otthon szülést védelmező nagyokosról szépen kiderült, hogy az email címe ugyanaz, mint aki 70 ezerért az otthon szülési előkészítő tanfolyamot tartja. Á nem volt benne semmi üzleti meggondolás!

WildBear 2014.08.26. 07:49:47

Még egy simának ígérkező szülésnél is felmerülhetnek olyan komplikációk, amelyeknél nagyon nem mindegy, hogy a szomszéd szobában van-e a műtő, vagy mentőt kell hívni, és azon bezötykölődni.
A saját ismerettségi körömben is több ilyenről tudok.
A gyerek életével/egészségével nincs joga senkinek sem játszani, semmilyen divathóbort kedvéért.

gchg 2014.08.26. 08:39:25

Szerintem meg aki tud angolul, az olvassa el ezt, és ne szóljon bele más dolgába, más életébe. Mindenki úgy szül, ahogy akar.

www.bmj.com/content/330/7505/1416?eaf

A kutatás több mint 5000, alacsony kockázatú nőt érintett, akik tervezetten akartak otthon szülni. A kutatás eredménye azt mutatta, hogy egy ugyanilyen , alacsony kockázatú csoporttal összevetve, az otthonszülőknél volt kevesebb komplikáció, és a kórházat választók küözött a több beavatkozás. A végkövetkeztetés, hogy ezeknél a nőknél az otthonszülés ugyanolyan biztonságos, mint a kórházi szülés. Ezt mondja a tudomány. Persze az ilyen kutatásokat a kórházi orvosok nem teszik a kirakatba, mert rontja a presztízsüket és ezzel együtt az anyagi érdekeiket. Még kiderülne, hogy a szülések 80%-a gond nélkül lefolyik orvos nélkül is, elég lenne a szülőszobán egy szál szülésznő, vagy elterjedne az otthonszülés, mint Hollandiában (ahol a pletykákkal ellentétben nem áll mentő a ház előtt, sőt, a szülésznő biciklivel megy házhoz) és akkor ki fizetne nekik hálapénzt? A matadék 20%-ból nem élnének meg, a bérük meg tényleg nagyon alacsony.

Aki az otthonszülést választja, az rendszerint sokkal tájékozottabb a témában, mint aki a barátnő ajánlása alapján "választ" orvost. Ez nem divathóbort, hanem tudatos, felelős döntés. Az otthonszülők nem akarják kitenni a gyereküket a kórházi beavatkozásoknak, amiket rutinszerűen alkalmaznak, ha kell, ha nem.

Észtországban is csak az alacsony kockázatú nők szülhetnek otthon, ha akarnak, meg idehaza is. Nem akárki. Amióta a magyar szabályozást bevezették, sem anyai, sem magzati haláleset vagy károsodás nem történt - ELLENTÉTBEN A KÓRHÁZAKKAL, ahol naponta halnak meg csecsemők, károsodnak anyák súlyosan, csak ezeket nem fújja fel a média. Ki tudja pl, hogy Kurt úrfi ismerősének gyereke miért került vészhelyzetbe? Lehet, hogy pont a monitorozás miatt, amihez feküdni kell az anyának, és ez nem jó a babának. Lehet, hogy oxitocint is kapott, azért kellett monitorozni, az oxitocin ugyanis mesterségesen erősíti a fájásat, egyben oxigénhiányt okoz a magzatnál. Lehet, hogy eleve nem volt alacsony kockázatú az anya. Szerintem Kurt úrfi sem tudja. Egy esetből általánosítani évi 90 ezer magyar szülőnőre, hát...

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2014.08.26. 09:49:44

@rekszem: mert nem akar fertőző hodályba menni, ahol szkafanderes lények veszik el tőle a gyermekét, és kockáztatják az életét

sajnos a tudomány nevű szekta nyomására, ma magyarországon, gyakorlatilag TILOS otthon szülni

belekotty 2014.08.26. 13:44:03

@wmiki: Na! wmiki a tudós! És meséljél! Párolog már a víz szobahőmérsékleten?

besztercei 2014.08.26. 22:20:43

@Zsoolt: Törvény született itthon is az otthonszülésről, csak kb. lehetetlen betartani és ez a trükközés felé tereli azokat, akiknek otthon szeretnének szülni. A trükközés meg szerintem sokkal veszélyesebb egy engedékenyebb szabályozásnál.

OFF: Főként buszoztam és pont az orosz nyelvű reklámok miatt tűnt fel, hogy a matricák - egy kivétellel - csak észtül vannak (gondolom, ezek ilyen "ajtónak támaszkodni..." típusú szövegek).

A beszéd más téma, a boltban én is tapasztaltam, hogy olyan nyelven mondják az összeget, amilyen nyelven köszöntem. Nem reprezentatív felmérés, de az külön becsületükre legyen mondva, hogy a balti államok közül egyedül itt nem volt sehol gondunk, ha angollal próbálkoztunk. Az észt vasút viszont csak észt nyelvű szöveggel boldogított minket a faliújságán, mondjuk ez nem Tallinnban volt.

besztercei 2014.08.26. 22:21:49

Akiknek helyett akik...

WildBear 2014.08.27. 07:53:28

@gchg: Semmi nem akadályozza meg, hogy otthon szüljél ! Vagy akár az erdőben, barlangban, stb.

gchg 2014.08.27. 08:34:50

@WildBear: Csak a tájékozatlanok hiszik azt, hogy a komplikációk egyik pillanatról a másikra alakulnak ki. A valóságban ez nem így van. A vészhelyzet kialakulásához IDŐ kell. A jó szakember előre észreveszi a jeleket, és időben cselekszik: otthonszülésnél mentőt hív, és értesíti a háttérkórházat, ami nem lehet messzebb 20 percnél. A szülő nő így 30 perc alatt műtőbe juthat. Ugyanennyi idő - átlagosan 30 perc - mire egy kórházban szülő nőt sürgősségi császárral betolnak a műtőbe. Ugyanis ott sem áll készenlétben állandóan egy műtéti team, anesztessel meg mindennel. Ismétlem: ha az orvos a szülőszobán kimondja, hogy sürgősségi császár, akkor a gyereket átlagosan 30 perc múlva emelik ki az anya hasából.

Emellett a legtöbb komplikációra nem is a császár az első adekvát válasz, még a kórházban sem. A vállelakadást pl féltucat műfogással lehet orvosolni - és ehhez otthon is értenek a szülésznők, császárral ellenben sehogyse.

Eszméletlenül ritka, hogy az anyát egy perc alatt sürgősséggel altassanak el és két kesztyűvel, azonnal vágjanak. Eszméletlenül ritka. Mondok rá egy példát: méhrepedés. Ez rendszerint akkor fordul elő, ha az anyának előzőleg már volt egy császárja, ami után hüvelyi úton akar szülni, és a hülye orvos rutinból fájáserősítőt (oxitocint) ad neki. Ez sokszorosára emeli a méhrepedés kockázatát (lásd kutatások), ami tényleg azonnali beavatkozást tesz szükségessé, különben meghal a gyerek is, az anya is. Otthonszülésnél azonban senki sem ad az anyának oxitocint. Sőt, császár után nem is szabad otthon szülni... Ergo otthon gyakorlatilag nem fordulhat elő méhrepedés.

Még egy érv, ami az otthonszülés mellett szól: otthon VÉGIG szakember, sőt, 2 szakember van az anya mellett folyamatosan figyelik. A baj első jelére (rossz magzati szívhang, mekóniumos magzatvíz) irány a kórház. Kórházi szülésnél ellenben az orvos nincs végig az anyával. Ő csak a kitolásra jön be hasba könyökölni, gátat vágni meg a markát tartani. Ha baj van, a hátát nem ő tartja, hanem a kórház. A szülésznő sincs végig az anyával, mert meg kell osztania a figyelmét egyszerre több szülőszoba és szülő nő között. Akkor ki "figyel" a szülő nőre folyamatosan? SENKI. Csak a gép. Megsúgom neked: félóránként ránéznek a gépre, és ennyi. És mi van, ha a vészhelyzet már 29 perce fennáll? Akkor gáz van. Nagy gáz. És a császáros teamet még csak akkor kell összehívni...

Szóval inkább szülnék két darab képzett szaksegítséggel, folyamatos felügyelet nélkül, otthon, hogy ne kelljen kétpercesekkel száguldani a kátyús úton a kórházba és végigszenvedni ott a felvételi procedúrát, majd aztán a borotválást-beöntést-géprekötést-kengyelt-hasbakönyöklést-ordibálást-gátmetszést-varrást-kórházi kosztot-stb.

És tudod, mit? Cserébe nem ítélek el senkit, aki kórházban szeretne szülni. Mert mindenki ott tágul a legjobban és ott tud szülni a legkevesebb komplikációval, ahol a legnagyobb biztonságban érzi magát. Az őz vajkúdása leáll, ha megvilágítják. A ló rendszerint akkor ellik meg, amikor mindenki kimegy az istállóból pálinkázni. Az ember is könnyebben szül otthoni környezetben, mint ágyra kötözve. A szülést ugyanis a paraszimpatikus idegrendszer irányítja, ugyanaz, ami az orgazmust. Azaz: a saját akaratodból nem tudsz kitágulni a szüléshez, ahogy elélvezni sem. A szüléshez és az orgazmushoz egyaránt el kell tudni engedni magadat, és bízni kell a másikban. Ez igen nehéz, miközben ágyhoz vagy kötözve, és a hímsoviniszta orvosod fájás közben turkál a nemi szervedben, aztán a belegyezésed nélkül még jól szét is vágja azt...

Ha az otthonszülésről neked a barlang meg az erdő jut eszembe, az a te tájékozatlanságodat minősíti. A rendelet szerint két szakképzett szülésznő kell hozzá, meg egy vagon felszerelés. Épp csak császárt nem lehet elvégezni otthon, minden mást igen...

gchg 2014.08.27. 08:37:17

Javítókészlet: Szóval inkább szülnék két darab képzett szaksegítséggel, FOLYAMATOS FELÜGYELETTEL, otthon,

WildBear 2014.08.27. 13:14:21

@gchg:
"Csak a tájékozatlanok hiszik azt, hogy a komplikációk egyik pillanatról a másikra alakulnak ki."

Én tudok olyan komplikációról (családon belül történt), ami gyorsan alakult ki.

"értesíti a háttérkórházat, ami nem lehet messzebb 20 percnél."

Mármint azt gondolod, hogy 20 perc alatt a mentő kiér, bepakolják az anyukát, és vissza is ér a kórházba ?

Ez itthon még a nagyobb városokban is kevés helyen valósul meg, pláne nehéz ezt biztosítani.

"A vállelakadást pl féltucat műfogással lehet orvosolni - és ehhez otthon is értenek a szülésznők, császárral ellenben sehogyse."

Geréb Ágnesnek is volt egy ilyen esete, ami miatt végül lecsukták, nemde ?

"Eszméletlenül ritka, hogy az anyát egy perc alatt sürgősséggel altassanak el és két kesztyűvel, azonnal vágjanak."

És ? Ha a te eseted az ezerből egy, akkor is az neked 100%.

"Még egy érv, ami az otthonszülés mellett szól: otthon VÉGIG szakember, sőt, 2 szakember van az anya mellett folyamatosan figyelik."

Nekünk is végig benn volt a saját dokink (majd a másodiknál a saját szülésznőnk), és figyelt, segített.

Egyébként nagyon jól látszik, hogy hol hibázod el az összehasonlítást. A kórházi szülésnél a lehető legrosszabbat feltételezed (hímsoviniszta, érzéketlen orvos, megkérdezés nélkül végzett indokolatlan beavatkozás), az otthonszülésnél meg a lehető legjobbat (két szakember folyamatosan veled van, 20 perc alatt kiér/bevisz a mentő, stb.)

Mint ha egy nagyon pici borjú embriót hasonlítanál össze egy nagyranőtt macskával, levonva azt a következtetést, hogy a macskák nagyobbak, mint a szarvasmarhák.

Ha a kórházi körülményekkel van bajod, akkor arra nem az otthonszülés a válasz, hanem a kórházi körülmények javítása; emberbarát vajudó/szülőszoba, orvosok.
Annyi pénzből, amiből otthonra fogadnál két szakembert, műszerrel együtt, fizethetsz egy saját privát szülésznőt/orvost a kórházban is.

gchg 2014.08.27. 13:58:51

@WildBear: Ahol nem lehet a 20 percet biztosítani, ott nem lehet legálisan tervezetten otthon szülni sem. Ez tény.

Geréb Ágnesnek igen, volt ilyen esete. A vállelakadást ugyanis nem lehet előre megjósolni, amíg kint nincs a fej, és el nem akad a váll, akkor meg már nem lehet császározni, csak a műfogásokat végigpróbálni. A pécsi kórháznak is volt vállekadásos esete, ott meghalt a baba. Szerinted médiahír lett belőle? :( Pedig ott előre lehetett tudni, hogy nagy baba lesz.

Sürgősségi császár két kesztyűvel, azonnali altatással: nem ezerből egy esetről beszélünk, hanem tízezerből egyről. ÉN vállalom ezt a rendkívül alacsony kockázatot, hogy elkerüljem pl a 100% gátmetszést. RÁD nem kényszeríti senki.

Összehasonlítás: tervezett otthonszülésnél kötelező a két szülésznő együtt, egyszerre. Jogszabály írja elő. Ez nem a lehető legjobb, hanem a minimum. Ennél csak jobb lehet. Emellett sokszor még egy-két dúla is jelen szokott lenni. 3 kórházi szülésem volt, egyik se kérdezte meg, hogy akarok-e gátmetszést, burokrepesztést, vagy engedem-e, hogy fájás alatt megvizsgáljon. Alá-fölé rendelő viszonyban voltunk, mellérendelő helyett. Óóóriási különbség, hogy az orvos vezeti-e a szülést, vagy segíti.

Folyamatban van a kórházi körülmények javítása. Nem tudom, tudod-e p, hogy Geréb Ágnes volt az első, aki titokban becsempészte az apákat a szülőszobára. Minden magyar apa neki köszönheti, hogy bemehet a gyermeket születésére. Az otthonszülési rendelet is nagy lépcsőfok volt. Fontos lenne egy referencia-intézmény kialakítása is, ahol otthonszülési körülményeket biztostanának, intézményi háttérrel. Megsúgom: ez sem áll a szülész-maffia anyagi érdekében, mert valós - és jobb! alternatívát kínálna, mint a jelen szülőszobai rutin a sok beavatkozással. Pénz, pénz, pénz, piszkos anyagi érdekről szól az egész, az otthonszülés lejáratása. Az orvosnak el kell hitetnie a társadalommal, hogy nélkülözhetetlen, hogy nélküle nem is lehet szülni, hogy ő menti ki az életveszélyből a gyerekeket, mert ebből él meg, nem a fizetéséből. Hogy hány szülésből lesz császármetszés az orvos indokolatlan beavatkozásai miatt, és hány nő hal bele császárba vagy nyomorodik meg testileg-lelkileg miatta, arról nem szól a fáma. De egyvalami biztos, hiába nőtt a császárarány az elmúlt 30 évben 2-5%-ról 35%-ra, a prinatális magzati halálozás és sérülés aránya fikarcnyit sem csökkent. Az anyai meg nőtt. Csak a császármetszés miatt évente kb 6 anya hal meg. :( Mindent meg kellene tenni a császármetszések visszaszorításáért. De ha egy sebészt állítasz a szüléshez, ő persze, hogy vágni fog - míg a magasan képzett és tapasztalt szülésznő az asszisztensi szerepbe szorul vissza.

Az orvosi bizonyítékok szerint otthon épp olyan biztonságosan lehet szülni, mint kórházban. Számos kutatást végeztek e téren, amiket olyan rangos orvosi szakfolyóiratokban közöltek le, mint pl a British Medical Journal. Nálunk fejlettebb országokban - pl Nagy-Britannia, Svédország, Hollandia, Kanada - nem állítanak minden szülő nő mellé orvost, hanem maga az EÜ ellátórendszer kínálja fel az otthonszülés lehetőségét, és senkinek a szeme se rebben, ha valaki ezt választja. Akkor mire ez a nagy népfelháborodás idehaza?

Ideje lenne tájékozódni, és nem bedőlni a szülész maffiának. A szülések 80%-a magától, spontán lefolyik, nem kell hozzá sebész képzettségű szülészorvos, "csak" egy tapasztalt szülésznő. Elég lenne a maradék 20%-ot kötelezően kórházba utalni, ezeket meg előre ki lehet szűrni (túlsúly, cukor, vérnyomás, iker, farfekvés, harántfekvés, placenta previa, előzetes császár stb). És persze meghagyni a lehetőséget, hogy ha valaki kórházban érzi magát biztonságban, akkor ott szüljön. Jóval kevesebb szülészorvossal sokkal jobban is lehetne működtetni a hazai szülészeteket. A felszabaduló orvoskapacitás pedig megoldhatná az orvoshiányt. Remélem, egyszer a mi kormányuk is eljut erre a felismerésre, és végre tesz valamit, hogy javítson a helyzeten.

Egy WHO-szakember véleménye. Érdekes.
antalvali.com/hirek/szules-termeszete-egy-ferfi-szemszogebol.html
süti beállítások módosítása