Beköszöntött Észtországban az igazi tél. A helyiek azt mondják van, hogy hat hónapig is eltart, októbertől áprilisig. De most két hónapot késett. Én már nagyon vártam, mert amikor nincs hó, az úgynevezett "fekete tél" az iszonyú. Baszott sötét van örökké, a napközben is olyan félhomály szürkeség. Egész decemberben azt éreztem nincs kedvem felkelni, mert délelőtt 10-kor még olyan félhomály volt, mint otthon reggel 6 körül. És kettőkor már elkezd sötétedni az amúgy sem túl világos nappal.

Én a hidegtől tartottam, de az igazi ellenség a sötétség. Olyan depressziós lettem tőle, hogy álmaimban az jelent meg, hogy reggel majd felébredek és a szemben lévő ház falán vissza fog tükröződni a napfény. Hát nem tükröződött. Ha nem kellett volna elmennem egy szakmai útra Hollandiába, akkor két hónapig nem látom a napot. Már az is vicces magyar szemmel, hogy az ember innen Londonba és Hollandiába úgy megy, hogy megyek a melegbe.

De megjött a tél, leesett a hó, ami mindent megváltoztatott. Ha itt leesik a hó, akkor az le van esve:) És gyönyörű. Sok esik, és belep mindent és napokig esik, és ettől még a városban is jól tud kinézni a tél. Budapesten ahhoz voltam hozzászokva, hogy a hóesés napja még romantikus aztán nagyon hamar ilyen koszos, szürke vagy sárga sárral kevert massza lesz belőle, amitől a városi tél egyszerűen ronda. Tallinnban a tél fehér.

tallinnwinter.jpg

A város levegője az erős tengeri szelek miatt Európa egyik legtisztább levegője, ettől (és a folyamatos utánpótlástól) az utcán is meg tud maradni fehéren. Fehér minden háztető, minden park, minden fa. Ez sokat javít a sötétségen is, mivel a fehér havon visszatükröződik a fény, és a hófelhők is inkább narancsos, vöröses színben vannak az égen, rajtuk gondolom a város fényei tükröződnek vissza. Mindenesetre nincs sötét.

Aztán amikor megérkezik az igazi hideg, napközben -15 körüli hőmérsékletet jelent, éjjelre ez le tud menni -25-re is a városban, akkor érdekes módon kisüt a nap. Szóval a leghidegebb idő a legszebb időjárással jár együtt. Hetek óta süt a nap, csillog a havon, de mivel nagyon hideg van, az nem olvad el hanem szépen csillog. Nagyon szép.

Vidéken még ennél is hidegebb van, Hiiumaa szigetén ott élő barátaim azt mondják -20, -25 volt az utóbbi hetekben ezért hamarosan várható, hogy idén is befagy a tenger. És ha befagy a tenger az azt jelenti, hogy megnyitják a közutat a jégen. Összesen 9 ilyen található Észtországban, a leghosszabb a szigetek és a szárazföld között olyan 20 km. A jég olyan erős, hogy 2500 kg-ig minden jármű rámehet. Ún. "road master"-ek felügyelik a jég vastagságát és az út állapotát folyamatosan, ők irányítják a forgalmat is.

Ice road.jpg

A jégen való közlekedésnek sajátos szabályai vannak. Például nem lehet bekapcsolva a biztonsági öv, mert ha gyorsan el kell hagyni az autót, akkor az akadályt jelenthet. A kijelölt útról könnyű letérni, ezért naplemente után nem lehet átkelni. Itt is vannak magukat menőnek gondoló Hummeres arcok, minden évben eltűnik egy-egy autó a jégen. Általában éjszaka, amikor a baromarc mégis ráhajt.

Nem lehet a jégen 25 és 40 km/h óra közötti sebességgel közlekedni. Vagy lassabban vagy gyorsabban kell menni. E két sebességhatár között ugyanis az autó kereke olyan vibrációt okoz, ami megtörheti a jeget. Az út maga nincsen túlbonyolítva, követed a keréknyomot. Ha keletkezik valahol egy lék, vagy nagyobb tócsa, akkor arra egy hidat építenek. Ami azt jelenti letesznek két deszkát.

Ice road2.jpg

A depis, fekete karácsony után kezdem értékelni és szeretni a telet. Nyilván van ebben némi kognitív disszonancia is, ha már tudom, hogy itt mediterrán esti kiülős kávézásra és korzózásra nem számíthatok, átálltam egy téli világra. Baszott nagy "jégkutatós" kabátot vettem, a TV-ben síközvetítést nézek (síelni egyelőre nem tudok), Lappföldre megyünk hamarosan megnézni a zöld sarki fényeket és szánkó, hógolyó, hóember jelenti a szórakozást, meg a beülős kocsmákból lehet nézni a hóesést.:) Tök sok dolgot lehet csinálni télen is, amint megjön ez a mindent beborító fehér hótakaró szerethető hangulata lesz az egésznek.

Szerző: Zsoolt  2014.01.27. 10:53 12 komment

Címkék: tél jég Észtország Tallinn

A bejegyzés trackback címe:

https://tallinnban.blog.hu/api/trackback/id/tr135784616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.01.27. 15:21:27

Jól hangzik.
Nem is gondoltam volna, hogy ennyire hasznos és fontos a tenger közelsége, főleg télen.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.01.27. 16:06:15

Északon a télnek az eleje nehéz (mert sötét, ahogy írod is) és a vége. A vége azért, áprilisban még mindig hideg van és hó, olyankor pedig már nagyon unja az ember az egészet.

brukner 2014.01.28. 08:10:00

Mivel itt lakom már majdnem négy éve, ezzel a sötétséggel némileg vitatkoznék. Úgy írod le, mintha az Északi-sarkon lennénk, pedig azért nincs így: Tallinnban igazából soha nincs sötét, se nyáron, se télen. Leginkább félhomály van még éjfélkor is (decemberben is). A nap igaz, hogy némileg későbben kel, de nem annyira, mint ahogy itt írva volt. A decemberi időszakban legrosszabb esetben is fent van 9:19-kor és délután meg 15:20-kor megy le. (Aki nem hiszi, ellenőrizze itt: www.timeanddate.com/worldclock/astronomy.html?n=242&month=12&year=2013&obj=sun&afl=-11&day=1) Szóval, az otthoni értékekhez képest maximum egy-másfél óra a differencia mindkét irányban... Én is tartottam tőle, mielőtt kiérkeztünk volna ide, de az igazság az, hogy egyáltalán nem sokkal rosszabb, mint otthon. S meglátod majd hamarosan, hogy a napok milyen ütemben kezdenek hosszabbodni: nincs szebb a márciusi észtországi télnél, amikor már este hatig, illetve fél hétig szikrázik a napfény a havon, odahaza olyankor meg már bőven sötét van...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.01.28. 09:01:28

@brukner: "...amikor már este hatig, illetve fél hétig szikrázik a napfény a havon, odahaza olyankor meg már bőven sötét van..."

Azért a precízség kedvéért jegyezzük meg, hogy márciusban nem hosszabbak a nappalok Észtországban, mint Magyarországon (pontosabban a napéjegyenlőségig rövidebbek, utána hosszabbak, az átlag kicsit rövidebbre jön ki északon).

Napnyugta valóban később van Tallinban, de ennek az az oka, hogy Magyarország a saját időzónájának keleti végén van, míg Észtország a nyugatin. Azaz Magyarországon korábban van napnyugta, de napkelte is.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.01.28. 13:42:47

Nincsenek szigorú szabályok. Mi voltunk kocsival ott és akkor a jégen, amikor akartunk.

Legfeljebb tényleg meghalsz, vagy otthagyod a kocsit. De nem tudnak mindenkire vigyázni.

brukner 2014.01.28. 13:55:54

@promontor: Szia, ezek szerint itt is összefutunk, nem csak a sörök kapcsán:)
Na de akkor tényleg legyünk precízek, lássuk jól emlékszem-e az elmúlt pár évre: www.timeanddate.com/worldclock/astronomy.html?n=242&month=3&year=2014&obj=sun&afl=-11&day=1
Itt bizony az van, hogy a nap március végén (legyen mondjuk 29.) Tallinnban majdnem este hétkor nyugszik (18:56) és 6:50-kor már felkel. Ugyanaznap otthon: 5:29 (napkelte) és 18:09 (napnyugta). Azaz este majdnem egy órával tovább van itt világos... S annál tényleg nincsen szebb, mint amikor ilyenkor lemegy a nap a havas erdőben.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2014.01.28. 14:48:21

WINTER WEEKEND

Szügyön szurkált igáslóként
Hörgök, mígnem jő a jó pént-
-ek és végre széteshetek,
Mint egy felkoppányolt retek!

Énrám sárgulsz: „Ej, de víg kend!”
Ne bömbizz, hisz itt a weekend,
Midőn még a fagy is bűbáj,
S lazán renghetsz, a’la műháj!

Szarvasgyúrón felémrénlő
Hógolyóbis lóherén lő,
S körtáncikál négy levele:
„Abcúg munkahét, le vele!”

Tallinig ím elszánkázok,
S rám mondanod van vagy száz ok,
Míg kiülök észt West End-re:
„Hétvégeken észt veszt Endre!”

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2009/09/winter-weekend.html

♔bаtyu♔ 2014.01.28. 15:26:50

Semmi pénzért nem mennék oda, legfeljebb turistaként.

Hidegsebész 2014.01.28. 15:54:31

A tenger felőli szél iszonyatos hideget tud hozni. A kocsimat belepte a hó, nem volt kedvem kiásni és gyalog indultam be a munkahelyemre. Már a szomszéd háznál meg kellett állnom, mert azt hittem megfagyok. A hőmérő szerint mínusz 25 fok volt, de a tengerről jövő széltől mínusz hatvannak tűnt. Vertem a ház ablakát, hogy engedjenek be és ha még egy percet kellett volna az utcán maradnom, nem éltem volna túl. Egy öreg orosz házaspár lakott ott és mikor megláttak, szó nélkül kijöttek értem, leültettek a kályha mellé egy nagy bögre teával. Tényleg az életem mentették meg. Egyszer elmentem Otepaa-ba, az a helyi síközpont. Nem síelni, hanem béreltünk lovakat és elmentünk egy egész napos túrára. 5-10 km-ként baromi hangulatos kocsmákban álltunk meg vodkázni és enni, térdig érő szűz hóban lovagoltunk az erdőben, mind a mai napig életem egyik legszebb téli élménye volt, aki teheti menjen el.

polovcev1 2014.02.03. 23:33:09

Jó estét!

Lenne egy kérdésem a helyiekhez. Júliusban elugrok néhány napra Tallinnba s érdekelne, mit javasolnátok megtekintésre. Továbbá van-e olyasmi amire fokozottan ügyelnem kellene midőn arra járok.

Köszönettel:

alfax 2014.03.03. 16:13:57

haha én észtországban élek régóta, az idei tél semmi sem volt...

De mindig az első tél a legkeményebb, az első nekem is szörnyű volt.

Aztán megszokod...
süti beállítások módosítása