Ambiciózus tervvel állt elő az észt kormány. 2014 április 24-én került elfogadásra a külföldiek számára is elérhető észt e-identitásról szóló koncepció, mely a teljes egészében digitalizált észt közigazgatás és bankszféra előnyeit kihasználva virtuális letelepedésre teremt lehetőséget az országban.

e-stonia.jpg

A tervek szerint az elkövetkező 10 évben az 1,3 milliós ország akár 10 millió ember számára is digitális identitást adhat, ami különböző, más helyeken az állampolgársághoz, vagy minimum letelepedéshez köthető jogokkal ruházza fel őket.

Taavi Kotka az észt Gazdasági Minisztérium helyettes államtitkára saját blogján készített egy bejegyzést a témáról, amit én az észt köztársasági elnök Facebook oldalán láttam először. 

Tulajdonképpen arról van szó, hogy a teljes mértékben digitalizált észt kormányzás és közigazgatás nem kell, hogy megálljon a határokon. Egy intelligens állam szolgáltatásait akár világszerte nyújthatja, ugyanazon az adok-kapok alapon, ahogyan ma egy fizikai értelemben vett bevándorlással létrejön egy polgárjogi kapcsolat az egyén és a célország között. Az észtek azt találták ki, hogy ehhez most már fizikailag nem is feltétlenül kell bevándorolni.

Nyilván a kezdeményezés elsősorban a befektetőket és a befektetéseket inspirálja, ám érdemes észrevenni, hogy ez nem feltétlenül a nagyvállalatok szintjét célozza meg. Észtország gazdasága ma is elsősorban a kiskereskedelmi szektorra, a lakosság belső fogyasztására épül, és nem mondjuk 3-4 autógyárra vagy nagy multinacionális cég egyéb befektetéseire. Ez egy olyan gazdaság karakterét vetíti előre, ahol inkább kisvállalkozások, sok egyéni kezdeményezés mintsem a nagyvállalati kultúra dominál. Nyersanyag és jelentős ipar híján a tudás alapú (itt elsősorban IT) és a szolgáltató szektor kap hangsúlyokat, de látok jelentékeny fejlesztéseket az elektronika vagy éppen a logisztika terén is.

Társadalmi szempontból Észtország lakossága az eltelt 25 évben egy sajátos értéktranszformáción ment keresztül. Az egyébként durván neoliberális gazdaságpolitika következtében habár egyrészt kelet-európai viszonylatban hallatlanul megnőttek a társadalmi egyenlőtlenségek, másrészt azonban többé-kevésbé sikerrel felszámolták a tanult tehetetlenség mentén az állami juttatásokra épülő, végletesen passzív és függő poszt-szovjet mentalitást.

Ebbe a gazdasági (és társadalmi) szövegkörnyezetbe érdemes elhelyezni a bejegyzésben szereplő hírt. A magam részéről nem mondom, hogy a szívemhez nőtt a neoliberális gazdaságpolitika, de az, hogy a vállalkozások belépési küszöbe igen alacsonyra van téve (itt tényleg 5 perc egy cégbejegyzés és bankszámlanyitás, még söralátét sem kell az adóbevalláshoz) illetve, hogy tényleg komolyan van véve a kisvállalkozások fejlesztése (például fiatalok viszonylag könnyen hozzáférhetnek olyan 1,5 millió forintos vállalkozásindítási támogatáshoz) az nem egy rossz kezdeményezés.

Mindezt most szeretnék globálisan kiterjeszteni olyan emberek számára, akik észtországi bázisról (akár úgy, hogy életükben nem jártak az országban), az észt elektronikus igazgatási struktúrát használva akarják az EU piacán megvetni a lábukat. Ehhez 2014 végétől észt elektronikus identitást (a híres ID kártya) adnak, amolyan e-letelepedés formájában. Fizikailag nem kell idejönni, de itt van a céged bejegyezve, itt van bankszámlád, itt adózol az itteni szabályok szerint az online felületen, és a digitális technológia segítségével bármilyen szerződést aláírhatsz, vagy például embereket vehetsz fel dolgozni. Az egész koncepciót elég hamar ki lehet terjeszteni majd a nyugdíj és egészségügyi biztosításokra is. Az intelligens állam, tehát úgy árulja a közigazgatási szolgáltatásait, mint egy nemzetközi bank. Az állam határain is túlnyúlva. Az e-letelepedéssel azt teszik lehetővé, hogy a teljes igazgatási struktúrát használja valaki anélkül, hogy fizikailag is itt kéne lennie.

Így lesz egy 1,3 milliós országból akár 10 milliós. Messzire mutat ennek jelentősége nem csak gazdasági szempontból, hanem a nagy ellátórendszerek működtetése szempontjából is, illetve gondoljunk bele milyen identitásokat hoz létre egy ilyen virtuális állampolgárság. A kezdeményezés rögtön szlogent is kapott:

"E-residence can make Estonia truly great!"

Szerző: Zsoolt  2014.05.10. 11:17 6 komment · 1 trackback

Címkék: Észtország e-bevándorlás e-stonia e-identitás

A bejegyzés trackback címe:

https://tallinnban.blog.hu/api/trackback/id/tr186146587

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Észt újdonság: az e-offshore 2014.05.18. 01:52:06

„Ambiciózus tervvel állt elő az észt kormány. 2014 április 24-én került elfogadásra a külföldiek számára is elérhető észt e-identitásról szóló koncepció, mely a teljes egészében digitalizált észt közigazgatás és bankszféra előnyeit kihasználva virtuáli…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

na4 2014.05.10. 23:57:20

Ez fantasztikusan jó. Ez katapultálni fogja az országot a jólétbe.

egyetmondok 2014.05.11. 21:34:05

Elképesztő ! Nagyszerű,bátor lépés !

L.A. · http://blog.fuggoagy.hu 2014.05.13. 19:24:14

irány Észtország!
azaz őő... :)

Medard Medve 2014.05.13. 20:39:39

Minden jót az észteknek, de ez olyan, mint amikor Vaszjukit átnevezik Újmoszkvának, Moszkvát meg Sztárije-Vaszjukinak/12 szék/

Dániel Bácskai 2015.01.08. 10:17:54

Szia! Vannak további kérdéseim ezzel a bejegyzéseddel kapcsolatban, de nem tudom felvenni veled a kapcsolatot (mindenféle elérhetőség hiányában). Ha valahogyan lehetséges lenne pár mondatot váltanunk, kérlek válaszolj! daniel.bacskai@gmail.com

Köszönettel:
Dani
süti beállítások módosítása